Jesiu Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Mam pytanko ... czy są darmowe sterowniki Nvidia (najlepiej do GeF5200)pod Linuksa?? i skąd można je pobrać?? Czy występuje jak do windy xp detonator .... chyba że zwykłe sterowniki przygotowane pod winde działają również na Linuksie ... jeżeli mam wgrane "wine" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 http://faq.fedora.pl/#nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyfel Napisano Luty 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2007 wpisz w google nvidia linux driver otwórz strone nvidi i tam znajdziesz driver ora zopis jak go zainstalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 wpisz w google nvidia linux driver otwórz strone nvidi i tam znajdziesz driver ora zopis jak go zainstalować Tylko przypadkiem tego nie zrob! SebOOl podal Ci gdzie szukac informacji. Wystarczy jedno polecenie yuma. Powodzenia BTW - @szyfel: doceniamy wszyscy Twoja chec niesienia pomocy innym, ale moglbys nie propagowac na forum calkowicie niezalecanej i niebezpiecznej metody? Problemy jakie ze soba niesie instalacja binarek z nvidii byly opisywane wielokrotnie - doczytaj troche... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Luty 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 No podstawowym problemem binarek (przynajmniej u mnie) było psucie mi 3d po upgradach. Czas jak zrobiłem aktualizacje do musiałem przeinstalować stery. Nie mówie tutaj o zmianie kernela ale o paczkach xorg'a. Naszczęscie przy sterownikach z paczki ten problem nie występuje. Livina rlz!! ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyfel Napisano Luty 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 Tylko przypadkiem tego nie zrob! SebOOl podal Ci gdzie szukac informacji. Wystarczy jedno polecenie yuma. Powodzenia BTW - @szyfel: doceniamy wszyscy Twoja chec niesienia pomocy innym, ale moglbys nie propagowac na forum calkowicie niezalecanej i niebezpiecznej metody? Problemy jakie ze soba niesie instalacja binarek z nvidii byly opisywane wielokrotnie - doczytaj troche... Witam, binarki z nvidi rozwijają się. Co jakiś czas pojawiają się nowsze wersje i umnie sprawdzają się bardzo dobrze o open sourcowych dowiedziałem się dopiero teraz. Twoja wypowiedź jest wypowiedzią zakompleksionego chłopczyka z ogólniaka, który cały czas potrzebuje udowadniania umiejętności wypowiadania się i tylko jej. Nie lubie takich ludzi jak ty, którzy potrafią się tylko wypowiadać i nie potrafią innych skrytykowaź w sensowny stonowany sposób. Życzę Ci życia z tego typu wypowiedziami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Ten temat już był,ale sam kiedyś zaczynałem Instalacja darmowych sterów nvidia Sciągasz ze strony http://www.nvidia.pl/object/linux_display_....0-8756_pl.html Zainstaluj kernel devel(dokładnie z takim samym numerem jak twój kernel) plik .run z 2-giego kroku. zapisujesz go do katalogu domowego wciskasz ctrl alt F1 hasło root telinit 3 enter cd /home/Twój katalog sh NVIDIA-Linux naciskasz TAB naciskasz enter postępujesz zgodnie z zaleceniamia instalatora po instalacji pyta czy pobrać ustawienia producenta,klikasz nie enter po zakończeniu wpisujesz mc (w trybie administratora) przechodzisz do /etc/X11 szukasz xorg.conf wciskasz F4 w celu edycji szukasz Section "Device" zamiast nv wpisujesz nvidia zapisujesz wychodzisz z mc F10 wpisujesz telinit 5 enter masz ekran nvidii to jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 mi takim sposobem zwalily sie xy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Oj widzę, że tu powoli walka na noże się zapowiada Ja instalowałem na 2 sposoby - powiem szczerze, że faktycznie YUM robi to lepiej... szybciej... i na pewno poprawnie do wersji kernela. Bo wiemy przecież że to nie tylko sam ster ale również moduł jądra, aplety pod X itd. Polecam yuma - jak moi doświadczeni koledzy yum install kmod-nvidia i po strachu... ========================== kolega suwagem dał mi się już we znaki w innym temacie.... widzę, że tutaj też głosi swoje mądre rady... ale ja odradzam wciskanie jakichkolwiek CTRL-ALT-F11 itd... amatorka. No i jeżeli jakiś szyfel nazywa moderatora, który ma już prawie 1.5tys postów, zakompleksionym chłopczykiem z ogólniaka... sam mając 3 posty ;] ... hmmm. Nie no fajnie Ja bym co najmniej walnął warninga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Podstawowy argument w sprawie wyboru sposobu instalacji: kmod-nvidia jest budowany i testowany przez paczkerow livny oraz jest w systemie uaktualniany automatycznie przy aktualizacji kernela lub aktualizacji samego sterownika, a stery z nvidii nie sa testowane i optymalizowane pod FC i nie beda sie automatycznie aktualizowac - wiec wybor chyba prosty? O tym ile Xow sterowniki z nvidii zniszczyly nie wspominam, bo moze rzeczywiscie juz to poprawiono... //OT BTW - posty to nabilem sobie piszac zwykle o d* Maryni wiec specjalnie nie nalezy sie tym numerkiem sugerowac, a z drugiej strony czasami pojawiaja sie na forum nowi uzytkownicy o ktorych mozna powiedziec juz po kilku postach ze sa mocno obczajeni... Warna nie dam bo nie moge przeciez karac za krytyke siebie - jak by to wygladalo(!?), inna sprawa, ze jak dotad nikogo tak nie ukaralem - preferuje polubowne rozwiazywanie konfliktow (zwlaszcza na forum, bo forum to nie ulica czy ring)... msciwy tez nie jestem, ale jak sie ktoremus z szanownych kolegow sypna Xy to sie slowem nie odezwe... A juz tak calkiem na marginesie - wydawalo mi sie, ze sposob w jaki upomnialem szyfela byl najdelikatniejszym z mozliwych, znalazla sie tam nawet emotka , ale jak widac niektorzy to strasznie nerwowi sa. Co zrobic, takie nerwowe czasy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi