Skocz do zawartości

Kolejny Numer Uid

Lukasz69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam w internecie i nie moge znalezc. Mianowicie interesuje mnie jak wybierany jest uid nowego uzytkownika. Widzialem ze ludzie pisza ze brany jest ostatni wpis w passwd i dodaje 1. Ja jednak dzis na wykladzie uslyszalem ze gdzies w katalogu /var jest plik z numerem kolejnego uid. Jestem niecierpliwy i chcialem wczesniej niz na laborkach dobrac sie do tego piku. Szukam i szukam ale nie moge znalezc.

Witam!

Szukam w internecie i nie moge znalezc. Mianowicie interesuje mnie jak wybierany jest uid nowego uzytkownika. Widzialem ze ludzie pisza ze brany jest ostatni wpis w passwd i dodaje 1. Ja jednak dzis na wykladzie uslyszalem ze gdzies w katalogu /var jest plik z numerem kolejnego uid. Jestem niecierpliwy i chcialem wczesniej niz na laborkach dobrac sie do tego piku. Szukam i szukam ale nie moge znalezc.

Ja też nie znam precyzyjnej odpowiedzi, ale wygląda na to, że polecenie useradd przeszukuje [/i]/etc/passwd[/i].

Doświadczenie ;)

Skopiowałem mojego usera (uid=500)

Zmieniłem w /etc/passwd "na chama" wpis z 500 na 600 (nie skryptem tylko bezpośrednio w pliku, bez korzystania z polecenia vipw, więc raczej nie było zmian w bazie shadow).

Założyłem kolejnego usera, tym razem korzystając z useradd i ten nowy user miał już numer 601 (czyli sztucznie założony wpis w /etc/passwd + 1)

Wniosek:

Skrypt zakładający użytkowników przeszukuje plik /etc/passwd i sprawdza jaki jest najwyższy UID w tym pliku, dodaje 1 i z tym numerkiem zakłada nowego usera.

Mogę się mylić, ale empirycznie to tak mi wychodzi :unsure:

Manual useradd mówi coś takiego:

-u uid Numeryczna wartość identyfikatora użytkownika (user’s ID).

Wartość ta musi być niepowtarzalna, chyba że użyto opcji -o.

Wartość musi być nieujemna. Domyślnie używana jest tu najm-

niejsza wartość identyfikatora większa od 999 i większa od iden-

tyfikatorów pozostałych użytkowników. Wartości od 0 do 999 są

zwykle zarezerwowane dla kont systemowych.

Możemy założyć, że w Fedorze to 999 nie obowiązuje (w końcu domyślny user ma uid 500) i już mamy odpowiedź.

Czyli mówiąc krótko: Read The Funny Manual ;)

Możemy założyć, że w Fedorze to 999 nie obowiązuje (w końcu domyślny user ma uid 500) i już mamy odpowiedź.

Czyli mówiąc krótko: Read The Funny Manual ;)

O ile zrozumiałem Lukasz69 chciał wiedzieć skąd system bierze najwyższy uid (ew.skąd bierze ten domyślny) a nie jak go tworzy.