Peter_M Napisano Marzec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2007 Mam FC6 i jajo 2.6.19-1.2911.6.4.fc6.i686. Do mojego kompa podłączony jest ethernetem komp w Windows 98 SE. Samba działa. Udostępniłem drukowanie temu kompowi. NIESTETY, NIE MOGĘ ZAMONTOWAĆ ŻADNYCH UDOSTĘPNIONYCH UDZIAŁÓW Z WINDOWS 98 SE. Wczesniej pracowałem na Auroxach (ostatni 11.1) i tam montowałem te udziały poprzez: mount -t smbfs ............... Zalecany do montowania udziałów z Windows mount cifs nie montuje Windows 98. Natomiast dobrze się sprawuje przy Windows XP. Z powyższych powodów chciałbym do swojego jaja wkompilować moduł smbfs, niestety nie wiem jak się do tego zabrać. Mam w katalogu /usr/kernels/ foldery: 2.6.19-1.2911.6.4.fc6-i686 oraz 2.6.19-1.2911.6.4.fc6-debug-i686. Przeszukałem google, to forum i jeżeli coś znajduje, to kompilację całego kernela ze źródeł. Ja jajo już mam zainstalowane i działające, CHCIAŁBYM TYLKO DODAĆ DO NIEGO MODUŁ SMBFS. Serdecznie proszę o podanie linka gdzie bym znalazł prosty, zrozumiały opis tej procedury bądź speców od jaja proszę o napisanie instrukcji. Serdecznie dziękuję Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Marzec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2007 smbmount powinien działać na standardowym jaju Fedory! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Marzec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 co za problem: dajesz make oldconfig odpowiadasz na pytania dodajesz to co chcesz make jesli chcesz calego kernela updatowac to PAMIETAJ o zelaznej zasadzie: UPDATE nie INSTALL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Marzec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 Dzięki MonteChristo za odzew. Mam teraz jajo 2.6.19-1.2911.6.5.fc6-i686. W katalogu /usr/src/kernels/ są 2 foldery: 2.6.19-1.2911.6.5.fc6-i686 oraz 2.6.19-1.2911.6.5.fc6-debug-i686. Czy podane przez Ciebie procedury: make oldconfig i potem make robię w katalogu "2.6.19-1.2911.6.5.fc6-i686" czy w tym drugim "2.6.19-1.2911.6.5.fc6-debug-i686"? W jednym w drugim folderze jest plik .config. Jeśli możesz jeszcze na to pytanie odpowiedzieć, to serdecznie proszę Pozdrawiam smbmount powinien działać na standardowym jaju Fedory! Nie działa. Odpowiedź w terminalu na: smbmout -t //coś tam /coś tam : -bash: smbmount: command not found Po komendzie: mount -t smbfs //coś tam /coś tam : mount: unknown filesystem type 'smbfs' Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Marzec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2007 mount -t smbfs //192.168.1.2/test /mnt/test U mnie to działa. Masz w ogóle zainstalowaną paczkę samba-client ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Kwiecień 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2007 Mam samba-client: samba-client-3.0.24-3.fc6 Ponawiam wcześniejsdze pytanie: Czy podane przez Ciebie procedury: make oldconfig i potem make robię w katalogu "2.6.19-1.2911.6.5.fc6-i686" czy w tym drugim "2.6.19-1.2911.6.5.fc6-debug-i686"? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Mam samba-client: samba-client-3.0.24-3.fc6 Ponawiam wczesniejsdze pytanie: To moze powiedz na czym Ci bardziej zalezy: 1) na polaczeniu przez sambe czy 2) na wkompilowaniu modulu do jadra? Bo co innego wynika z tematu posta a co innego z jego tresci Jesli o sambe, to ja lacze sie do innych kompów w domu z krusadera. Wpisuje po prostu w polu gdzie pokazany jest aktualny katalog smb://192.168.0.2/nazwa_zasobu i mam go na widelcu. Fakt, ze robie to po IP nie przez nazwe. Jesli chcesz po nazwie, to musisz kombinowac z nmbd (nie mylic z smbd). Ale to chyba tylko w celach edukacyjnych, bo w malej domowej sieci spokojnie mozna po IP sie dogadac. Poza tym dobrze dziala polecenie smbclient (bez myslnika w srodku), ale trzeba chwile pokombinowac z opcjami dlatego wole krusadera. W temacie jadra niewiele Ci pomoge, bo nie mialem nigdy potrzeby przekompilowanie. Standardowe jadro na ogól wystarcza - do uruchomienia Samby równiez, wiec troche nie rozumiem Twoich kombinacji. Czy aby jestes w 100% pewien, ze wiesz co robisz i co chcesz osiagnac? BTW. Nie krzycz, bo to nieladnie (mam na mysli [...]NIE MOGE ZAMONTOWAC[...]) [Edit]Jeszcze co do pytania z postu powyzej: korzystaj ze zródel tych bez "debug" w nazwie. Ale jeszcze raz polecam przemyslenie tematu. Jesli to tylko kwestia samby, to zapewniam, ze modul jest juz wkompilowany w standardowych jadrach. [Edit2]Sorry, oczywiscie pakiet samba-client nie samba, chociaz oczywiscie samba tez potrzebna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Kwiecień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Pięknie dziękuję za wszelkie porady i przepraszam za "krzyk": NIE MOGĘ ZAMONTOWAĆ - nie chciałem krzyczeć, tak jakoś wyszło. Sorry. Sprawa już jest rozwiązana, ale po kolei postaram się wyjaśnić problem. Mam w domu połączone w sieci 3 kompy: ten z Fedorą oraz 2 z Windą: 98SE i XP. W Auroxach (ostatni to 11.1) oraz FC4 montowanie dokonywałem za pośrednictwem Webmina (System - Lokalne i sieciowe systemy plików). Do montowania Windy XP używałem Common Internet Filesystem (cifs), a do montowania Windy 98 Windows Networking Filesystem (smbfs). W Fedorze 6 z jajem 2.6.20-1.2933.fc6.i686 i działającą Sambą, Webmin nie posiada do montowania typu pliku smbfs. Dlatego myślalem o wkompilowaniu w jajo tego modułu. Jeśli w terminalu pisałem: mount -t smbfs //coś tam /coś tam : to otrzymywałem taką odpowiedź: mount: unknown filesystem type 'smbfs'. Stąd pomysł o wkompilowaniu tego modułu. Oparłem się na ostatniej odpowiedzi WalDo (wielkie dzięki ), zainstalowłem krusadera i teraz bez problemu montuję kompa z Windą 98. Jeszcze raz wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 [...]zainstalowłem krusadera i teraz bez problemu montuję kompa z Windą 98.Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem (smb://... itd), to ściślej mówiąc uzyskujesz dostęp do zasobów Win98, ale nie montujesz Cieszę się, że mogłem pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi