Skocz do zawartości

Problem Z Instalacja Atherosa Wifi

vragod87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Na początku muszę stwierdzić, że jestem nowy w środowisku linuksa. Postanowiłem zainstalować sobie na próbę fedore core 6 i mam problem z WiFi. Mój laptop posługuje się kartą Atheros AR5005G Wireless Network Adapter do bezprzewodowego połączenia z siecią (nie mam innej opcji połączenia internetowego) i fedora tejże karty (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wykrywa. System oferuje mnóstwo innych urządzeń ale nie to. Wykrywa natomiast kartę ethernet Marvell Yukon, ale ta akurat w tej chwili potrzebna do szczęścia mi nie jest :-/ Poradźcie co robić? Jakie polecenie w konsoli wpisać, żeby pokazała mi jakie karty mam zainstalowane, cokolwiek? Nadmienić muszę że polecenie w konsoli ifconfig (przy zalogowaniu jako root) nie działa. Proszę o pomoc!

proponuje zacząć od instalacji madwifi

yum install kmod-madwifi

u mnie po tej "operacji" wszystko się ładnie wykryło (też lap i też atheros) i zaczęło działać. nie miałem żadnych problemów z wifi.

zaznaczam ze nie mam dostepu do neta z dystrybucji fedora wiec instalacja przez (_yum'a_ → yuma) ORT nie wchodzi w gre :-(

co robić w takim wypadku? czy jest jakaś możliwość sciągniecia moda przez windowsa i dopiero zainstalowanie go pod linuksem?nie wydaje mi sie bo zeby tak bylo, musze miec dostep do partycji NTFS, do której żeby mieć dostęp również należy sciągnąć odpowiedni pakiet :/ błagam pomóżcie!

jm# dzięki za poradę

pozdrawiam

ehh ale nakombinowałem :-/ mam teraz dostep do neta, ale ze wczesniej probowalem zainstalowac paczke recznie (i dalej nie mam wykrytej karty) to teraz nie idzie mi (_wogole_ → w ogóle) ORT polecenie yum install kmod-madwifi :-/ Prosze poradzcie co zrobic żeby tamte paczki usunać i żeby moć zaistalować z yuma ?

[root@localhost ~]# yum install kmod-madwifi

Loading "installonlyn" plugin

Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting.

[root@localhost ~]# yum install kmod-madwifi

Loading "installonlyn" plugin

Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting.

Co jakiś czas ktoś zakłada temat z podobnym problemem. Poszukaj na forum. Prawdopodobnie konflikt z updatesd.

miałem ten sam problem - czyli atheros5005g na acer aspire 3690 na fc6. po zainstalowaniu madwifi jest wykryta odpowiednia karta, ale niestety przy próbie połączenia zawodzi - nie daje się połączyć. Sieć, do której sie próbuję podłączyć jest niezabezpieczona (unsecured wireless network), ale nie mogę też się połączyć do innej, która wymaga klucza (znam ten klucz, pod win xp śmiga). jakieś rady?

ja się zbytnio nie starałem, uruchomiłem NetworkManager i NetworkManagerDispatcher (chyba tak to się nazywa), i łącze się bez problemu (WPA2 Personal)

/etc/init.d/networkManager start
/etc/init.d/networkManagerDispatcher start

albo "zaklikac" odpowiednie pola w ustawieniach usług.

u mnie działa :)