Skocz do zawartości

Proszę O Pomoc Przy Instalacji I Konfiguracji Karty

piotrek_west

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem dzisiaj karte PINNACLE PCTV 100i i mam problem z instalacją.

Mam system Fedora Core 6. Po wpisaniu w terminalu lspci widać, że karta jest widoczna w systemie.

00:0c.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7134/SAA7135HL Video Broadcast Decoder (rev 01)

Jednak dalej nie mam już pomysłów co robić, w spisie karta może być pod dwoma numerami. Na liście są dwie karty Pinnacle, 39 i 52. Ani na TvTime ani XAWTV nie ma sygnału (obojętnie czy z anteny czy AV). Głównie zależy mi, żeby móc nagrywać sygnał z AV.

Proszę o pomoc, co zrobić krok po kroku. Karta na drugim kompie z win xp działa.

Pozdrawiam

Proszę o pomoc, co zrobić krok po kroku. Karta na drugim kompie z win xp działa.
To co piszę poniżej jest wprawdzie do mojej starej PixelView na chipsecie BT878, ale powinno ruszyć. Jak nie to poszukaj w googlach (najlepiej "linuksowych" http://google.pl/linux).

Plik /etc/modprobe.conf. Dopisz w nim (jako root)

alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 bttv
options bttv card=XX pll=1 radio=1 tuner=5 gbuffers=4
options msp3400 once=1 simple=1

W miejsce "card=XX" za XX podstaw numer swojej karty. Jak nie wiesz jaki to numer to próbuj ze wszystkimi :D Przede wszystkim z tymi dwoma, które wymieniłeś.

Jest o tym trochę tutaj: http://www.linuxdocs.org/HOWTOs/mini/BTTV-4.html. Ciebie będa dotyczyły tylko punkty 4.5 i 4.6 - innych nie rób, bo mogą być kłopoty.

Po każdej zmianie w modprobe.conf rób

modprobe bttv

a jeśli próba się nie uda i robisz kolejną zmianę, to najpierw usuń moduł

rmmod bttv

i dopiero potem ładuj nową konfigurację (modprobe)

Doszedłem do tego, że karta jest uszkodzona. Na innym kompie z win xp i oryginalnymi sterami też nie działa, system w ogóle jej nie widzi. Na kompie gdzie, mam fedore dziwne rzeczy się działy blokowało grafe i lan. Oczywiście nie jest to sprawa przerwań, bo wsadzałem po kolei do każdego slotu i było to samo. Przy ustawieniu ręcznie przerwań też nie ruszyła. Jak wymienie karte to spróbuje ją uruchomić. Sloty pci też są sprawne bo włożyłem później karte dźwiękową i działała.

Dzięki za odpowiedź.