blackeye Napisano Marzec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2007 Problem z x’ami Mój sprzet: Proc: Intel Pentium 4 CPU 3.05 GHz (nie na dualu) Plyta: P4M890T-M http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C8100208 OS: Fedora 6 Posiadam zintegrowana karte graficzna Problem: Podczas pierwszego uruchomienia systemu widzialem tylko tekst „Uruchamianie udev [ok]”. Zaraz po uruchomieniu ekran zgasl i tyle go bylo widac. Dostalem sie co systemu za pomoca chroot i zedytowalem plik /etc/inittab aby system nie uruchamial grafik wiec dostep do systemu z konsoli mam ale nie moge uruchomic KDE. Po poleceni startx ostatnia linijka efektu jest „Nasluchiwanie urzadzenia /dev/pts/0”. Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2007 Po nieudanej próbie startx sprawdź co pokaże dmesg | tail , to może sporo wyjaśnić. Szersze, choć wg mnie mniej czytelne, czy raczej trudniejsze do wyszukiwania są wpisy o błędach w /var/log/messages. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackeye Napisano Marzec 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2007 Witam, Nie jestem aż tak fajny z linux’a aby mi cos to mówiło ot to efekt polecenia dmesg | tail : audit(1174072387.858:5): avc: denied { net_bind_service } for pid=2402 comm="hidd" capability=10 scontext=system_u:system_r:bluetooth_t:s0 tcontext=system_u:system_r:bluetooth_t:s0 tclass=capability SELinux: initialized (dev autofs, type autofs), uses genfs_contexts SELinux: initialized (dev autofs, type autofs), uses genfs_contexts eth0: no IPv6 routers present audit(1174072486.779:6): avc: denied { net_bind_service } for pid=2824 comm="sdpd" capability=10 scontext=root:system_r:bluetooth_t:s0 tcontext=root:system_r:bluetooth_t:s0 tclass=capability Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized Bluetooth: RFCOMM ver 1.8 audit(1174072493.269:7): avc: denied { net_bind_service } for pid=2868 comm="sdpd" capability=10 scontext=root:system_r:bluetooth_t:s0 tcontext=root:system_r:bluetooth_t:s0 tclass=capability audit(1174072529.998:8): avc: denied { net_bind_service } for pid=2886 comm="hidd" capability=10 scontext=root:system_r:bluetooth_t:s0 tcontext=root:system_r:bluetooth_t:s0 tclass=capability Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2007 Możliwe że to problem z SELinux. Wciąż nie moge pojąc jak to działa, ale w razie problemów robię z konsoli jako root touch /.autorelabel && reboot Potem to trwa chwilę (dłuuugą ) ale wszystko wraca do normy. Jak nie działa to w /etc/sysconfig/selinux zmieniam SELINUX=enforcing na SELINUX=disabled, potem restart i potem na odwrót SELINUX=disabled na SELINUX=enforcing. W zasadzie powinno zadziałać to pierwsze. Druga metoda to niemal to samo tylko za pomocą "wiejskiej magii" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackeye Napisano Marzec 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 Witam, polecenie touch /.autorelabel && reboot nic nie dało oczywiście trwało to chwile lecz żadnej różnicy gdy wykonuje startx. Restart SELinux również nic nie dał. Jeszcze tylko nie wiem o co chodzi z "Wiejską magią" :] . Hymm nie sądzę żeby był to problem konfiguracji leszcz sprzętu a raczej można powiedzieć braku sterów do kary graficznej. Ponadto doszukałem sie jeszcze dwóch komunikatów: 1. Ustawienia zarządzania dyskami logicznymi: No device group found <mam swap'a i parycje systemową jako dyski logiczne> 2. Unable to acces resume device (LABEL=SWAP-hda5) Szukałem sterownika do mojej karty gaficznej via S3G UniChrome Pro IGP efekt .... brak __________________________________________________________________________________ A teraz to co zrobiłem, banlanie i omyłkowo wydałem polecenie system-config-display. na pierwszy rzut idiotyz konfigurowac grafike skoro nie mam X'ów lecz nie uwierzyłem wystartowała konfiguracja grafiki w X'ach. pojawił sie jeszcze problem Fatal server error: no screens found XIO: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server ":0.0" after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining. ale tego jest peło na forach. Dzięki wielkie za pomoc i za zmuszenie do robienia czegoś na tym systemie Wniosek: problem z konfiguracją /etc/X11/xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi