Satori Napisano Marzec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 Witam, zanosze sie z kupnem czegos ze tak powiem z nizszej polki (do 2.5k), ogladalem asus'y i fujitsu-siemens, co do tych 1 to naczytalem sie o problemach (ktore jednak byly do rozwiazania), co do f-s bylo tego duzo mniej, i tu mam pytanie, czy oplaca sie isc do sklepu z live cd, odpalic (jesli pozwola) i zobaczyc co zostalo wykryte bez problemu, z czym trzeba bedzie walczyc itp. itd. ? jesli warto to na co mam zwracac uwage? jesli pomysl jest glupi/naiwny/...? to co polecacie? kupno tego co mi pasuje i pozniej walke czy moze wybor oparty na "doswiadczeniach znalezionych przez kolege googl'e ? pz S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuem Napisano Marzec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 Ja bym polecil Ci liveCD, w kazdym pozadnym sklepie bedziesz mial taka mozliwosc. No i jest jeszcze linuxlaptops. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Marzec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 Witam, zanosze sie z kupnem czegos ze tak powiem z nizszej polki (do 2.5k), ogladalem asus'y i fujitsu-siemens, co do tych 1 to naczytalem sie o problemach (ktore jednak byly do rozwiazania), co do f-s bylo tego duzo mniej, i tu mam pytanie, czy oplaca sie isc do sklepu z live cd, odpalic (jesli pozwola) i zobaczyc co zostalo wykryte bez problemu, z czym trzeba bedzie walczyc itp. itd. ? jesli warto to na co mam zwracac uwage? jesli pomysl jest glupi/naiwny/...? to co polecacie? kupno tego co mi pasuje i pozniej walke czy moze wybor oparty na "doswiadczeniach znalezionych przez kolege googl'e ? pz S. A ja z góry moge Ci prawie zagwarantować, że nie powinienes mieć problemów z Fujitsu-Siemens. Handluje sprzętem informatycznym i gdybym miał się zdecydować na kupno notebooka to na 100% byłby to Fujitsu-Siemens z serii Amilo Pro V3505. Jeśli chcesz wydac okolo 2500 to możesz się skusić na Amilo Pro V3515. Bez problemu zmieścisz się w kwocie 2350- 2400zł brutto. Fujitsu-Siemens w swoich specyfikacjach podaje jako zgodne systemy operacyjne (czyli takie na jakich byl testowany sprzęt). MS Windows, RedHat i jesli dobrze pamiętam SuSe albo Debiana. Instalowałem osobiście FC5 na Amilo Pro V3505. Śmiga bez problemów. Weź pod uwagę fakt, że Fujitsu-Siemens ma w warunkach gwarancyjnych fajną opcję, która polega na tym, że serwis Fujitsu-S sam odbiera i dostarcza Ci naprawionego notebooka do domu na swój koszt. No i masz gwarancję na 24miesiące. Przedłużenie takiej gwarancji do 3 lat kosztuje chyba około 300zł. Przy cenach gwarancji HP ta kwota to pryszcz. Aha, w notebookach Fujits-S w modelach bez Windowsa są płytki Live CD z Knopix'em. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jm# Napisano Marzec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 ja mam już drugiego fs'a. Najpierw amilo 1310G, teraz amilo L7320. w obu przypadkach nic nie szło "bezboleśnie". ale to jest chyba norma przy kombinacji "lap+linux" w przypadku pierwszego (1310G), we znaki dało mi się wifi, które pod linuxem nie chciało się włączyć, no i ACPI, na początku lap grzał się strasznie. L7320 : dużo lepiej, tylko problem z dźwiękiem . zaznaczam, że wszystkie te "problemy" udało mi się rozwiązać, bez jakiś szczególnych wysiłków (google, forum). mogę z czystym sumieniem polecić lapy fujitsu-siemens, jako kompy pod FC. nawet jeśli coś nie będzie chciało działać na "dzieńdobry", bez większych problemów można sobie z tym poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Marzec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 ja mam już drugiego fs'a. Najpierw amilo 1310G, teraz amilo L7320. Modele o których piszesz nie są(nie były) dostępne w normalnym kanale dystrybucyjnym. To modele które kupują sobie od Fujitsu-Siemens duże sklepy i markety. Normalny sprzedawca, zwykły sklepik lub firma "informatyczno - handlowa" nie może ich kupić w dystrybucji bo po prostu nie ma ich w kanale dystrybucyjnym. Wiele razy zastanawiałem się dlaczego czasem nie mogę konkurować cenowo z np. MediaMarktem. Okazuje sie że oni mają modele przygotowane specjalnie dla tego typu sprzedaży (masówka, nie świadomi kliencji itp). Fujitsu-Siemens ma 3 linie AMILO, AMILO PRO i LifeBook. Jakość tych notebooków rośnie wraz z kolejną serią, zaczynając od najgorszych czyli AMILO, potem AMILO PRO (niska klasa biznesowa i bardziej wymagający użytkownicy indywidualni), LifeBook - klasa biznesowa. Nie twierdzę stanowczo, że tak jest, ale być może Twoje problemy wynikały właśnie z tego że kupiłeś produkt składany właśnie dla MediaMarktu lub czegoś w tym stylu. Jeśli coś chcesz kupić taniej to zazwyczaj wiąże się to z niższa jakością. Może być właśnie tak, że do tych serii notebooków montowane są inne podzespoły niż do AMILO PRO, ale tego pewnie się nie dowiemy. Takie modele często nie maja takich samych warunków gwarancyjnych. W poście wyżej pisałem o tym że Fujitsu-Siemens na swój koszt odbiera i dostarcza do klienta notebooka z serwisu. Nie dotyczy to jednak linii AMILO, tylko Amilo PRO. Nie wiem, jak wygląda dalszy serwis wprzypadku AMILO, ale przypuszczam że nie możesz od tak sobie zanieść AMILO do firmy CSS (serwisują notebooki FS). Prawdopodobnie musisz go zanieść do miejsca w którym go kupiłeś. Jak dla mnie to za dużo zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Marzec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 Jestem użytkownikiem Fujitsu-Siemens E6560 (Lifebook E Series) Jest to dość wiekowy model ale nie mam nic mu do zarzucenia jeżeli chodzi o działanie (służy mi do pracy biurowej i przeglądania internetu) Niestety grafika to padlina i można zapomnieć o takich bajerach jak beryl ... ale Ty pewnie nie będziesz miał z tym problemów. Gorzej jest ze spasowaniem plastików jak oprę ręce to niestety słychać trzeszczenie ... Linux wspiera w nim ACPI ale w moim bateria trzyma jakieś 5min wiec to wyłączyłem... ;-/ Ogólnie jakość wykonania nie powala ... Z rzeczy z jakimi miałem problemy to 2 porty IRDA których nie udało mi się uruchomić (na winxp działa) no i na panelu przednim są dodatkowe przyciski niestety nic z nimi nie zrobisz pod linuksem. Ja osobiście wybrałbym asusa bo jakoś nigdy nie miałem problemów z tą firmą (no ale niestety nie miałem do czynienia z ichnimi laptopami) a większość problemów i tak jest do rozwiązania tylko zależy czy chce Ci się w to bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jm# Napisano Marzec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 Modele o których piszesz nie są(nie były) dostępne w normalnym kanale dystrybucyjnym. To modele które kupują sobie od Fujitsu-Siemens duże sklepy i markety. ja swoje kupiłem w Karenie. A co do serwisu to pewnie masz racje. Na szczęście ja się o tym nie przekonałem na razie. Oba kompy sprawują się znakomicie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Marzec 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 bardzo ale to bardzo serdecznie dziekuje (jestem zakoczony odzewem ), wybor pada na F-S , jak by sie jeszcze jakies watpliwosci pojawily to napisze (co do asus'ow to wiecej ludzie narzekaja niz na f-s, przynajmniej w moim odczuciu) jeszcze raz dzieki wszystkim S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedexior Napisano Lipiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2008 f-s --- f jak fuj, s jak syf! miałem dwa z serii amilo i wiecej problemów niż korzyści - jeden spalony, drugi sprzedany po 16 miechach ; ostatnio kupiłem Toshibę: http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/45398/ to jest dobry sprzęt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2008 Myślę, że kolega przez rok zdążył już kupić notebooka Mam dwie Toshiby i faktycznie, doskonale współgrają z Fedorą pod każdym względem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi