Skocz do zawartości

Problem Z Logowaniem Po Aktualizacji

kiewball

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu zapuściłem aktualizację

#yum update

no i poszło kilkadziesiąt paczek.

Po ponownym uruchomieniu systemu zamiast normalnego logowania pojawiło mi się okno (jak domniemam) logowania do domeny. W tytule na pasku logowania było "localhost....."

Nie działał żaden z loginów, nawet (_root'a_ → roota) ORT. Sprawa zakończyła się tak, że musiałem zapuścić nową instalkę systemu.

Czytając forum przypomniałem sobie, że usuwałem GNOME (znalazłem info o podobnym przypadku). Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego nie moglem się zalogować

Przy okazji #yum update - czy taka aktualizacja jest bezpieczna? tzn. czy mam ściągać wszystko co yum wykryje do zaktualizowania? Nie wiem czy w ten sposób się nie zaśmiecam (wydaje mi się że nie bo aktualizuje wszystko co mam obecnie zainstalowane, a to chyba dobrze)?

Najprawdopodobniej nie ma potrzeby instalować systemu od zera.

Masz jakiś loader systemu, zapewne GRUB-a.

Uruchom system w trybie tekstowym, zastępując parametr startowy "5" wartością "3". Spróbuj się zalogować na konsolę. Jak wyjdzie, wpisz su i hasło roota, po czym odgadnij powód, dla którego graficzne logowanie nikogo nie wpuszcza. Powód może leżeć w konfiguracji gdm lub kdm lub czego tam używasz.

// to samo możesz zrobić także w trybie graficznym po naciśnięciu Ctrl+Alt+F1

Gdybyś nie dał rady zalogować się nawet tekstowo, to uruchom system w trybie jednego użytkownika, podając na starcie "1" zamiast "5". Masz wtedy od razu uprawnienia root-a. Popatrz do plików konfiguracji systemu: /etc/passwd, /etc/shadow, /etc/group, /etc/gshadow i jeżeli update je zmodyfikował (choć nie powinien), to nadpisz je kopiami sprzed updejtu -- o ile je masz. Jeżeli takich kopii nie masz, to wiedz, że powinieneś był je zrobić. Na wszelki wypadek, podobnie jak innych ważnych plików konfiguracyjnych.

Btw, gdy zaczynałem pracę w 1987 r. na pierwszym XT jakiego widziałem, kiedy po paru kwadransach klepania w klawiaturę ta zaczynała wypuszczać tylko duże litery, resetowałem system. I tak przez kilka tygodni, zanim mnie ktoś uświadomił że wystarczy wyłączyć trącony omyłkowo CapsLock.

Nie dzialal zaden z loginów, nawet (_root'a_ → roota) ORT. Sprawa zakonczyla sie tak, ze musialem zapuscic nowa instalke systemu.
Niepotrzebnie. Tak jak radzi jjj zalogowac sie w trybie single user albo odpalic "linux rescue" i wyczyscic (zmienic na puste) haslo roota.

Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego nie moglem sie zalogowac
Zazwyczaj niepoprawnie wpisane haslo (wcisniety Caps Lock), próba logowania na root z haslem zwyklego usera lub na odwrót itp. Przyczyn moze byc dziesiatki, ale jesli przeinstalowales juz system, to w zasadzie mozemy zamknac temat, bo mozemy tu sobie co najwyzej "pogdybac".

Przy okazji #yum update - czy taka aktualizacja jest bezpieczna?
Nie ma bezpieczniejszej :) Zawsze tak robie, jesli cos nie dziala, to "yum remove <lista ostatnio pobranych pakietów>" (liste biore z /var/log/yum.log) a nastepnie instalacja usunietych pakietów z podaniem numeru poprzedniego wydania danego pakietu (czyli ostatniej poprawnej paczki). Ale to sie zdarza niezmiernie rzadko i raczej z niewieloma pakietami. Ostatnio robilem taka akcje po aktualizacji digikam z 0.9.0 na 0.9.1 - okazalo sie, ze digikam jest nowy ale nowego pakietu digikamimageplugins jeszcze brak i nie bardzo chcialy wspóldzialac :) Wczesniej mi sie nie trafilo.

[Off Topic]

Po ponownym uruchomieniu systemu zamiast normalnego logowania pojawilo mi sie okno (jak domniemam) logowania do domeny.
Do domeny? Nie sadze... Chociaz nie wiem co nazywasz domena.

W tytule na pasku logowania bylo "localhost....."
Co to jest "pasek logowania"? ;)