Skocz do zawartości

Samba Serwer Rekompilacja ?

mtkk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie jestem tak zielony z (_linuxa_ → Linuksa) ORT ze nawet nie wiem czy pisze temat w dobryym miejscu za co z gory serdecznie przepraszam. Mam Fedore 6 i musze zainstalowac na niej Sambe postawic serwer oraz zrekompilowac jadro.

Chcialem Was zappytac jak sie do tego zabrac oraz czy to co bede robil tj. polecenia wpisywane itp .beda gdzies zapisywane do pliku zeby pozniej moc to podejrzec albo wydrukowac sobie? Pozdrawiam

To jakieś zadanie czy tylko tak sobie? Po co ta rekompilacja jądra?

Wszystko co się wypisuje na konsoli w trakcie sesji możesz logować do pliku poleceniem script. Całośc poczynań leci do pliku ~/typescript. Zapisywanie kończy się po naciśnięciu sekwencji Ctrl-D lub polecenia exit.

To ma byc forma pomocy komus kto ma zadanie zeby postawic Linuksa jako serwer z samba. Rekompilacja po to zeby zoptymalizowac system do sprzetu. I wiem ze potem czytajac chyba jakis plik mozna dojsc do tego co dokladnie bylo wykonane bez koniecznosci zblizania sie do kompa.

ps. Nie wiem do konca czy to zadanie do szkoly ale chyba nie, no chyba ze nauczyciel cierpi na przerost ambicji bo ta osoba chodzi na wydzial Stosunkow Miedzynarodowych :-)

Rekompilacja po to zeby zoptymalizowac system do sprzetu.
Mam nadzieję, że wiesz co robisz, bo można "przedobrzyć". IMHO lepiej zdać się na jądro przygotowane dla distro. Optymalizacja kernela przez jego rekompilację to mit biorąc pod uwagę wydajność dzisiejszych komputerów.

I wiem ze potem czytajac chyba jakis plik mozna dojsc do tego co dokladnie bylo wykonane bez koniecznosci zblizania sie do kompa.
Nie mam pojęcia o co może chodzić. Ale tak jak napisałem script zrzuca dokładnie wszystkie ruchy na konsoli. Istotne zmiany systemowe zapisywane są w /var/log/messages, ale nie sądzę, zeby o to chodziło :)

nie wiem czy o to ci chodzi ale na Red Hata jest program np.SWAT lub Samba Server Configuration ( na fercię nie wiem bo nie instalowałem ale powinny pasować).

W SWAT klika się na Status,o ile dobrze pamiętam.

Poza tym plik /etc/samba/smb.conf W katalogu /etc/samba są też pliki smbusers ,smbpasswd

IMHO lepiej zdać się na jądro przygotowane dla distro.
IMHO chyba zrozumialem ale distro, coz to znaczy?

Mam nadzieję, że wiesz co robisz,

Nie wiem ale musze to zrobic zreszta bez rekompilacji nie da rady, zrobie kopie jadra na wszelki wypadek

SWAT lub Samba Server Configuration

dziekuje pewnie sie przyda

To moze poprosze o odp na pyt jesli sie uda

1) Jak postawic serwer dhcp?

2) Co najpierw rekompilacja jadra czy instalacja samby?

3) I jak z tym zrzuceniem do pliku, czy wpisac to polecenie przed rozpoczeciem wszystkiego?

4) Czy przy rekompilacji polecenia nie leca do jakiegos conf-a?

Jak postawic serwer dhcp?

Serwer DHCP pozwala centralnie zarządzać adresami IP oraz całą resztą danych dotyczących sieci pod którą wpięte są kompy .

Dowolny komp wysyła żądanie do serwera DHCP.Serwer odsyła adres IP,maskę sieci,adres serwera DNS,adres serwera NetBIOS,adres bramki itp.

Proponuję:

-zamontowanie firewalla który będzie przepuszczał żądania do serwera DHCP

jeśli się nie mylę to polecenie wygląda tak :

# iptables -I INPUT -I eth0 -p udp --sport 67:68 --dport 67:68 -j ACCEPT

sprawdzenie iptables -L

zapisanie # iptables -save > /etc/sysconfig/iptables

-konfigurację /etc/dhcpd.conf

-uruchomienie demona dhcpd

Jeśli komp na którym ustawiasz serwer DHCP spełnia rolę firewalla z routingiem,to upewnij się ,że usługa DHCP dostępna jest tylko wewnątrz sieci lokalnej,a nie w necie.

Mam nadzieję ,że wiesz co robisz

[...]ale distro, coz to znaczy?
Dystrybucja linuksa. Np. Fedora, Ubuntu, Debian, SUSE i wiele innych (wiecej np. na http://distrowatch.com)

Deweloperzy wykonujacy paczki dla kazdej z tych dystrybucji przygotowuja dedykowane jadro. Ja mam w systemie zainstalowane obecnie kernel-2.6.20-1.2925.fc6 - jak widac po koncówce nazwy jadro jest przygotowane pod Fedora Core 6.

To moze poprosze o odp na pyt jesli sie uda

1) Jak postawic serwer dhcp?

2) Co najpierw rekompilacja jadra czy instalacja samby?

3) I jak z tym zrzuceniem do pliku, czy wpisac to polecenie przed rozpoczeciem wszystkiego?

4) Czy przy rekompilacji polecenia nie leca do jakiegos conf-a?

Ad.1. http://zlobek.tcz.info - DHCP i wiele innych rzeczy, bo widze, ze rzucasz sie na szerokie wody zupelnie nieprzygotowany ;)

Ad.2. W zasadzie bez znaczenia - konfiguracja samby nie powinna sie zmienic. Chyba ze wylaczysz obsluge samby w parametrach jadra przy okazji kompilacji ;)

Ad.3. Pytasz o to co ja pisalem czy o to co pisal suwagem? Jesli o script, to po prostu w konsoli w linii komend piszesz script wciskasz enter i robisz co masz zrobic. Potem Ctrl-D (lub "exit") w konsoli zamyka sesje script. Przeciez pisalem powyzej.

Ad.4. Czy Twobie nie chodzi przypadkiem o auto.conf (/usr/src/kernels/<numerek kompilowanego kernela>/include/config/auto.conf. W tym pliku zapisane sa parametry jadra do kompilacja. Ustawiane poleceniem make config (tryb tekstowy) albo make menuconfig (semigrafika w konsoli) albo make xconfig lub make gconfig (tryb graficzny)

Przede wszystkim poczytaj sobie troche, bo narobisz sobie straszliwej kaszany i jedyne co zostanie to reinstalacja systemu. W tym przytpadku polecam http://www.jtz.org.pl/Html/Kernel-HOWTO.pl.html. Poza tym wyzej byl jeszcze "zlobek dla administratorów" (http://zlobek.tcz.info). Warto zajrzec do napisanego przez adiosa http://poradnik.fedorapl.org oraz do jego bloga.

Ad.3. Pytasz o to co ja pisałem czy o to co pisał suwagem? Jeśli o script, to po prostu w konsoli w linii komend piszesz script wciskasz enter i robisz co masz zrobić. Potem Ctrl-D (lub "exit") w konsoli zamyka sesję script. Przecież pisałem powyżej.

chcoalem sie tylko upewnic czy to wystarczy biorac pod uwage wszystkie te czynnosci

Z moimi umiejetnosciami to sa szerokie wody ale trzeba chwytac byka za rogi :-)

a tak powazniej to wiem z czym sie to wiaze, no i mnie tez moze czekac podobne zaliczenie wiec bede juz mial pewne zaplecze.

Dziekuje ogromnie Wam za pomoc.

Pozdrawiam goraco

Z moimi umiejetnosciami to sa szerokie wody ale trzeba chwytac byka za rogi :-)

a tak powazniej to wiem z czym sie to wiaze, no i mnie tez moze czekac podobne zaliczenie wiec bede juz mial pewne zaplecze.

To może na początek postawić sobie systemik jakiś mały ma starym pececie i popróbować? W ostateczności nawet Xów nie trzeba instalować jeśli chodzi o ten zakres prac, o którym pisałeś, więc wymagania minimalne. Co najwyżej instalka w trybie tekstowym, bo graficzna to chyba wymaga 192MB RAM co najmniej.

Powodzenia. Daj znać jak poszło.

Hmm na razie jest ok wszystko poszlo chyba bez problemu z tym ze musze jeszcze wpisac je do gruba, i tu pytanie jak go nie popsuc czy moze jak sie zabezpieczyc, bo juz widzialem u kogos ze zamieszal w pliku grub.conf i nic mu sie nie uruchamialo tylko jakis dziwny tryb wierszowy?

I jeszcze jedno wiekszosc osob w zwiazku z rekompilacja jadra pisze ze niezbedne sa stare zrodla, a u mnie takowych nie ma. Czy bez tego bedzie wszystko ok?

I jeszcze jedno wiekszosc osob w zwiazku z rekompilacja jadra pisze ze niezbedne sa stare zrodla, a u mnie takowych nie ma. Czy bez tego bedzie wszystko ok?
Nie wiem do czego te stare źródła? Chyba tylko do wyciągnięcia poprzedniej konfiguracji. Jeśli się skompilowało to wszystko jest OK i żadnych źródeł do uruchomienia nie potrzeba.

W GRUBie trzeba uważać. Na początek należy wykonać kopię grub.conf - to wystarczające zabezpieczenie ;) W razie jakichś problemów odpalasz system z płyty w trybie "linux rescue" i po "chrootowaniu" odtwarzasz poprawny plik z kopii.

Co do wpisów: przenieś odpowiednie pliki nowoskompilowanego jajka do /boot, popatrz jak wyglądają wpisy w grub.conf dla standardowego jądra i spróbuj wpisać podobne odpowiednio modyfikując nazwy plików.

Dzieki wielkie okazalo sie ze sciagnalem nie to jadro co chcialem wiec zrobiilem wszystko od nowa na tym nowo sciagnietym ale podczas kombilacji pojawialy sie dziwne komunikaty moze wy mi powiecie czy powinienem sie tym martwic?

arch/i386/kernel/apm.c: In function ‘suspend’:

arch/i386/kernel/apm.c:1222: warning: ‘pm_send_all’ is deprecated (declared at include/linux/pm_legacy.h:20)

arch/i386/kernel/apm.c:1271: warning: ‘pm_send_all’ is deprecated (declared at include/linux/pm_legacy.h:20)

arch/i386/kernel/apm.c: In function ‘check_events’:

arch/i386/kernel/apm.c:1390: warning: ‘pm_send_all’ is deprecated (declared at include/linux/pm_legacy.h:20)

arch/i386/kernel/efi.c: In function ‘efi_memmap_walk’:

arch/i386/kernel/efi.c:281: warning: ‘prev.start’ may be used uninitialized in this function

arch/i386/kernel/efi.c:281: warning: ‘prev.end’ may be used uninitialized in this function

kernel/power/pm.c:205: warning: ‘pm_register’ is deprecated (declared at kernel/power/pm.c:64)

kernel/power/pm.c:205: warning: ‘pm_register’ is deprecated (declared at kernel/power/pm.c:64)

kernel/power/pm.c:206: warning: ‘pm_send_all’ is deprecated (declared at kernel/power/pm.c:180)

kernel/power/pm.c:206: warning: ‘pm_send_all’ is deprecated (declared at kernel/power/pm.c:180)

kernel/auditfilter.c: In function ‘audit_filter_user’:

kernel/auditfilter.c:1605: warning: ‘state’ may be used uninitialized in this function

kernel/auditfilter.c: In function ‘audit_receive_filter’:

kernel/auditfilter.c:1170: warning: ‘ndw’ may be used uninitialized in this function

kernel/auditfilter.c:1170: warning: ‘ndp’ may be used uninitialized in this function

fs/jffs2/readinode.c: In function ‘jffs2_do_read_inode_internal’:

fs/jffs2/readinode.c:667: warning: ‘latest_mctime’ may be used uninitialized in this function

fs/jffs2/readinode.c:664: warning: ‘fd_list’ may be used uninitialized in this function

fs/jfs/jfs_txnmgr.c: In function ‘txCommit’:

fs/jfs/jfs_txnmgr.c:1922: warning: ‘pxd.addr2’ may be used uninitialized in this function

fs/jfs/jfs_txnmgr.c:1922: warning: ‘pxd.addr1’ may be used uninitialized in this function

fs/jfs/jfs_txnmgr.c:1922: warning: ‘pxd.len’ may be used uninitialized in this function

fs/partitions/check.c: In function ‘add_partition’:

fs/partitions/check.c:389: warning: ignoring return value of ‘kobject_add’, declared with attribute warn_unused_result

fs/partitions/check.c:392: warning: ignoring return value of ‘sysfs_create_link’, declared with attribute warn_unused_result

W roznych miejscach pojawialy sie podobnego typu komunikaty

Ale po wpisaniu make modules pojawilo sie cosik rownie dziwnego doszlo do sekcji stagfe2 a potem jakby sie wysypalo z tym ze jak otwieram type script ta sa tam jakies niezrozumiale sla mnie znaczki

Co do głównego pytania to nie odpowiem, bo nie za bardzo znam się na rozszyfrowywaniu błędów kompilacji. Generalnie, to jednak bym się nie przejmował o ile nie było "twardych" błędów i powstały odpowiednie binarki. Na wszelki wypadek nie wyrzucaj starego jadrą ;)

A jeśli chodzi o

jak otwieram type script ta sa tam jakies niezrozumiale sla mnie znaczki
to niestety polecenie script zapisuje dokładnie wszystkie znaki, nawet te które normalnie w terminalu są interpretowane (takie jak np.Backsapce). W czasie kompilacji mogły się pojawić jakieś znaki sterujące zmieniające sposób wyświetlania w terminalu (bold, blink, underline itp) i te znaczki w terminalu zostały z interpretowane przez powłokę a do typescript zostały zapisane jawnie, bez interpretacji. To są znaczki zaczynające się jak sądzę tzw.sekwencją escape - "^[". Zeby rozszyfrować zapis z typescript, to trzeba te znaczki pominąć. Tzn. sekwencję escape + zazwyczaj 1-2 znaki. Musisz to sobie jakoś przefiltrować.

ok z filtracja nie bede mial klopotow choc wydaje mi sie ze cos istotnego mam w tych "znaczkach" (choc jeszcze sie w nie nie zaglebialem) :-)

Wiec na rzie sprawa wyglada tak: jadro sciagnelo sie nowe podczas aktualizacji a do tego ja jeszcze zrekompilowalem swoje jajeczko i mam trzy :--) i wszystkie na razie smigaja. Teraz musze troche zajac sie windowsem, zeby go zreanimowac i potem wracam do samby i dhcp. Dzieki wielkie za pomoc.

ps. czy na tym forum oddaje sie jakies punkty za "pomocnosc" bo czekaloby juz u mnie kilka :-)

Pozdrawiam