Macko23 Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 witam serdecznie! Od dłuższego czasu próbuje na swojej Fedorze 5 zainstalować stery do Geforce 7300 GT. Próbowałem już na wszelakie sposoby. najskuteczniejszy wydawał sie yum install kmod-nvidia-96xx tak jak radzili na tym forum. Raz nawet udało mi sie zainstalować tym sposobem, ale przy następnym uruchomieniu pingwinka już nie działały poprawnie. Teraz np jak próbuje odpalić prostą gierkę xmoto, która wymaga akceleracji wyskakuje mi mniej więcej coś takiego: Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". fatal exception : SDL_SetVideoMode : Couldn't find matching GLX visual Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 http://poradnik.fedorapl.org/#graficzne Było już na forum %&*#@_*% razy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 wiem, ze bylo i tysiace postów czytalem na tym forum ale nie dziala mi tak jak powinno wpisuje kolejno yum install kmod-nvidia setsebool -P allow_exec_mod=1 init 3 nvidia-config-display enable init 5 i nic podczas instalacji kmod-nvidia update-uje mi kernel automatycznie czytalem tutaj, ze livna moze gryzc sie z extras, ale to jak wylaczyc w yumie extras? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 pierw updatuj system, później zainstaluj stery nvidi kmod-nvidia. Nie będziesz miał akceleracji jak instalujesz nie te stery: Dla kart graficznych pomiędzy GeForce2 MX/MX 400 a GeForce4 4200 Go (bez niektórych modeli GF2) su - yum install kmod-nvidia-96xx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 mam GeForce 7300 GT wiec kmod-nvidia instaluje próbowałem też tak: su -c 'yum install kernel-{xen0,xenU,kdump}-devel' ale też nic nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 podczas instalacji kmod-nvidia update-uje mi kernel automatycznie czytałem tutaj, że livna może gryźć sie z extras, ale to jak wyłączyć w yumie extras? livna nie gryzie sie z extras, nic nie musisz wylaczac. A to ze updateuje Ci kernela to normalne zjawisko - po prostu nie ma kmoda do starej wersji... Nie wiem z czym masz problem. Najpierw zupdateuj caly system, potem yum install kmod-nvidia (masz racje - to jest wlasnie sterownik dla Ciebie...), potem zabawa z nvidia-config-display enable... i jak nie zadziala to pisz - znajdziemy przyczyne. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 czytałem tutaj, że livna może gryźć sie z extras, ale to jak wyłączyć w yumie extras? Wiedziałem, że ta błędna informacja faktycznie obecna na forum w końcu zostanie przez kogoś podłapana :/ Post w którym jest zapisana powinien być wyedytowany przez moda i powinien tam być dopisek "nie prawda!"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 Post w którym jest zapisana powinien byc wyedytowany przez moda i powinien tam byc dopisek "nie prawda!"...Z przyjemnoscia, tylko gdzie go szukac? [Edit]Warto dodac, ze extras i livna nie "gryza sie" wzajemnie, ale na pewno livna "gryzie sie" z newrpms i freshrpms. Trzeba sie zdecydowac albo livna albo freshrpms albo newrpms. Albo trzeba wiedziec co sie czyni i spodziewac sie niespodziewanego Aha, jeszcze jedno do wyboru ATrpms. Osobiscie polecam poczatkujacym "zestaw standardowy": core, update, extras, livna. I koniec, nic poza tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 ok, to na nocke pusze Software Updater bo troche tego będzie o ile dobrze pamiętam DZIĘKI! a jeszcze jedno pytanko tak na boku, czy opłaca mi sie ściągać fedorke 6? są jakieś znaczące zmiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 @WalDo Z przyjemnością, tylko gdzie go szukać? Tu: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...ie+extras+livna Dałem podświetlenie żeby było łatwiej znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 @WalDo Tu: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...ie+extras+livna Dzięki, załatwione. Myślę, że to co dopisałem wystarczy. Przepraszam za off topic w tym wątku, ale sprawa ważna i może się komuś jeszcze przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 jeszcze jedno. Napisaliście, że czasmi może sie zdarzyć, że po zainstalowaniu niektórych modułów może sie akceleracja posypać. Co wtedy zrobić? wystarczy powtórzyć te czynności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 pierw updatuj system, później zainstaluj stery nvidi kmod-nvidia. Nie będziesz miał akceleracji jak instalujesz nie te stery: cóż tak właśnie zrobiłem całą noc sie updetował i nic! w Aplikacje>narzedzia systemowe mam Nvidia Display settings ale mam tam tylko takie opcje: Enable ToolTips Display Status Bar Slider Text Entires Include X Display Names in The Config File Show "Realy Quit" Dialog i wszystkie te opcje są typu TAK/NIE pod koniec instalacji pojawił mi sie komunikat: FATAL: Module nvidia not found. ktoś ma jeszcz jakieś ciekawe pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 ktoś ma jeszcz jakieś ciekawe pomysły?To co piszesz wydaje się po prostu niemożliwe Wrzuć tutaj wyjście poleceń: rpm -qa | grep kernel rpm -qa | grep nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 To co piszesz wydaje się po prostu niemożliwe Wrzuć tutaj wyjście poleceń: rpm -qa | grep kernel rpm -qa | grep nvidia kernel-2.6.20-1.2300.fc5 kernel-smp-2.6.20-1.2300.fc5 kernel-smp-2.6.15-1.2054_FC5 kmod-nvidia-1.0.8776-2.2.6.20_1.2300.fc5 xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8776-1.lvn5 przy starcie systemu pokazuje mi sie nvidia kernel [ ZAWIÓDŁ] ] nvidia.ko nvidia module kernel not found czy coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi