Piotr Rafał Napisano Marzec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 Witam, Jestem niejako początkującym użytkownikiem OS-u Fedora 6 PL, na uczelni korzystam z UNIXa więc status komend jest dla mnie zrozumiały, niestety konfiguracja karty na slocie PCI - Ralink Wireless LAN Card jest dla mnie zmora i niestety nie wiem jak dokonać 'ifconfig wlan0 up" Gdyby ktoś zechciał pświęcić mi chwilę i pomóc w zainstalowaniu tej karty w systemie, byłbym wdzięczny! pzdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 Gdyby ktoś zechciał pświęcić mi chwilę i pomóc w zainstalowaniu tej karty w systemie, byłbym wdzięczny!Tu nie politechnika tu trzeba mysleć Wyszukiwarka, hasło "ralink". Napisz jaki typ tej karty bo sprawdziłem w wyszukiwarce to jest tego sporo, czyli trudno będzie pomóc w ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Rafał Napisano Marzec 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 Tu nie politechnika tu trzeba mysleć Wyszukiwarka, hasło "ralink". gdybym był zaawansownym użytkownikiem tego systemu to pewnie bym sobie poradził, niestety to moje początki z nim, a opisów odnośnie ralinka jest multum Napisz jaki typ tej karty bo sprawdziłem w wyszukiwarce to jest tego sporo, czyli trudno będzie pomóc w ciemno. chipset: RT2561ST; Edimax EW-7128g pzdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Marzec 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2007 Tu nie politechnika tu trzeba myslec Wyszukiwarka, haslo "ralink". Napisz jaki typ tej karty bo sprawdzilem w wyszukiwarce to jest tego sporo, czyli trudno bedzie pomóc w ciemno. Wypraszam sobie na Politechnice sie mysli (to wy na uniwerkach sie teoretyzujecie obijajac ) i to duzo i logicznie wiem bo sam studiuje na politechnice a wlasciwie koncze. Co do tematu http://pl.docs.pld-linux.org/siec_wifi.html lektura na dzis. Opis jest dla PLD Linux wiec nie brac zywcem tylko poszukac w google opisu ndiswrapper+fedora To tez http://newbie.linux.pl/?id=article&kat...=4&show=315 moze byc przydatne i to http://newbie.linux.pl/?id=forum&show=...amp;post=100737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2007 [...]niestety to moje początki z nim, a opisów odnośnie ralinka jest multumCzytanie nie boli. Nikt Ci tutaj nie poda na tacy gotowego rozwiązania, a jak nie poczytasz, to nawet jak ktoś Ci napisze gotowca, to nie będziesz wiedział jak z niego skorzystać. Nieco własnego wkładu w temat. Co byś powiedział na to: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12268 ? Do wyszukiwarki wpisałem "RT2561" i te Twoje "multum" to raptem 3 tematy z tym licząc [Off Topic] @piotreek23 - tak mi się stary dowcip przypomniał Bez urazy A na uniwerkach też trzeba myśleć. Powiedziałbym, że w ogóle trzeba (i warto) myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Marzec 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2007 @piotreek23 - tak mi się stary dowcip przypomniał Bez urazy A na uniwerkach też trzeba myśleć. Powiedziałbym, że w ogóle trzeba (i warto) myśleć Na polibudach myśli się dużo i gęsto jak to zrobić żeby nic nie robić Wiesz jaka jest róznica między studentem AM a Politechniki? Jak obu dasz do nauczenia się książki telefonicznej na pamięć to AM zapyta na kiedy a ten Politechniki po co taka jest różnica w myśleniu ;-) To wszystko w ramach humorystycznego oczywiście bo tak naprawde różnica jest taka ze na politechnice czasem jescze coś spalisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Rafał Napisano Kwiecień 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2007 Do wyszukiwarki wpisałem "RT2561" i te Twoje "multum" to raptem 3 tematy z tym licząc ja czytałem więcej niż 3 tematy, może ty czytasz tylko polskie sity? i sam znam też kilka kawałów lektura na dziś przeczytałem to już dawno, spróbuje się jeszcze pomęczyć z opisem problemu wg Ralinka dzięki za odzew! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 może ty czytasz tylko polskie sity? Mówię wyłącznie o naszym forum, od którego należałoby zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Rafał Napisano Kwiecień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2007 Mówię wyłącznie o naszym forum, od którego należałoby zacząć. czytania jest tyle co serwerów na świecie.. No powiem szczerze, że prostota to uruchomienie neostrady na Aurox'ie 12, natomiast Fedora myślę że czegoś mnie nauczy, poza tym że zamieniam się w Copernicusa ;-) Zrobiłem tak jak zaleca Ralink z popularnym rt61, czyli wypakować sobie gdzieś sterownik, skopiować sobie plik Makefile, zeby móc wykonać: $make all później mkdir poszczególne katalogi /etc/Wireless/RT61STA/ i tam kopiuje się wszystko z końcówką *.bin oraz plik RT61STA.dat, kolejno: /sbin/insmod rt61.ko - jako super władca sbin/ifconfig ra0 inet nasze_IP up --------------------------------------- chyba jedną z najważniejszych rzeczy jest konfiguracja pliku RT61STA.dat pzdr, iwpriv ra0 ;-) p.s. może mi się uda! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi