bunny1985 Napisano Kwiecień 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 co do instalacji poszukam, ale co do siecie to nie wiem. w tym z kolei artykule łączy się dwa komputery windowsowe, w dodatku windows 98. xp ma jakieś tam kreatory sieci i standardowo uruchamia te protokoły o któruych mowa. jak do tych protokołów przyłączyć linuksa, albo jak postawić łącze na innych zasadach? czy nie wystarczy podać ipv4 ,maski ,nazwy sieci ,bramki(=ip?) i dns (=ip) czy w ten sposób nie da rady.co do tej instalacji to powiedzcie mi tylko jedno. prawidłowo zainstalowana fedora(rusza na jednym sprzęcie) może nie ruszać na innym? to znaczy że coś tam się podczas instalacji kompiluje pod hardweare? Trudniejsze to jest niż myślałem(=satysfakcja większa ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2007 jak do tych protokołów przyłączyć linuksa, albo jak postawić łącze na innych zasadach?Na szczęście w przypadku sieci zarówno Windows jak i Linux porozumiewają się protokołem TCP/IP. Czyli zapewne po stronie Windows należy przygotować kartę do sieci wewnętrznej. piotreek23 wspomniał coś o ICS, a link który podał wykłada sprawę łopatologicznie. Co z tego że dwa kompy są na widndzie. Przemyśl temat i wykonaj tę część, która dotyczy postawienia Windows XP jako proxy dla sieci domowej, a na linuksie wykonaj takie same akcje jakby był po prostu przyłączony do jakiegoś ISP (w tym przypadku rolę tego ISP pełni winda, a po stronie komputera-klienta nie ma znaczenia czy jest to Win czy Lin ). Czyli jeśli winda uruchamia jakiś serwer DHCP to po stronie linuksa ustawiasz kartę na dynamiczne IP, a jeśli winda nie nadaje numerków z automatu to na linuksie wpisujesz stałe IP, maskę i bramę sieciową (gateway) przez kartę sieciową windy (tę "wewnętrzną", do sieci domowej). Resztę (maskarada, routowania) załatwia zapewne Windows (ICS) - tu nie mam pewności. Nie jest prawdą to co piszesz, że artykuł dotyczy Win98. W arcie jest napisane "Pamiętać musimy, że ICS zawiera dopiero system W98 SE". Czyli we wcześniejszych niż Second Edition nie ma, ale późniejsze jak sądzę mają. Całość wymaga nieco zabawy, ale satysfakcja z połączenia warta zachodu Wiem coś o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2007 W (_linuxie_ → Linuksie) ORT ustawiasz tylko IP i brame domyślną nic więcej nie musisz :-) no i DNS-y twojego dostawcy. Artykuł wysmienicie działa do XP na Vista pewnie też ale nie testowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Kwiecień 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2007 co do instalacji nadal jest problem.wyczytalem na forum ze powinien pomóc upgrade biosu. No to wgralem, ale najnowszy bios to 1,80 z 2000 roku :] no i nadal zwisa mam podczas instalacji. Malo tego. przez brak nowego biosu(tamten byl 1,6 i bylo to samo) mam to 256 mega. tak bym mial 312, bo plyta nie obsluguje 256 ramu (128+256) nie wiem za bardzo o co tu chodzi. jedni mieli tez problem z cd romem. ja mam dvd i nie mam wziasc skad drugiego teraz, chyba ze idzie z dystrybucji na dvd zrobic cd. spróbuje ez przegrac plyte. czy to cos da to nie wiem Jakies sugestie? (przypomne. zwis podczas instalacji) kable sa ok. jak pisalem na innym kompie zainstalowalem. tylko nie poszlo z jakiegos powodu. Nie otrzymalem na to odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Kwiecień 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2007 dodam jeszcze że podkręciłem procek z 633 do 759(mnożnika nie da się zmieniać ), ale prubowałem na defaultowych ustawieniach i to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Kwiecień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2007 mam minipc procek 900 (trochę większy ale nie aż tak) 256 ramu i wbudowana karte grafiki i /fc6 śmiga jak szalona :/ a ten mini pc nie jest pierwszej świeżości :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Kwiecień 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2007 do tego knoppix5,0 livecd startuje, ale już aurox live dvd nie. NIe wiem co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_MG Napisano Czerwiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 instalowałem fc6 na kompie celeron 700Mhz, S3 Savage, 256MB RAM - normalnie filmy się ogląda. Ofkoz nie HD System działa bez zastrzeżeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szozdad Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Witam! Przyznaję, że nie przeczytałem wszystkich odpowiedzi ale dodam mimo to od siebie, że tylko FC6 "wstała" na moim starym serwerQ QmpaQ Proliant 1850R ... ona sobie świetie poradziła z RAIDem 5, wstała i tyle... meczyłem inne dystybucje i porażka ... nawet F8 nie mogła się podniieść a FC6 spokojnie... nie ryzykowałem wielu godzin oczekiwań więc w pierwszej kolejności tryb textowy i wszystko pięknie..... polecam FC6 dla "antyQ"ffff"".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi