lorek Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 probowalem ostatnio roznymi sposobami ustawic automontowanie partycji ntfs. przy fstabie sie krzaczyl i nie dzialalo. teraz probowalem sposobem : su - rm /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi i teraz montuje się ale tylko w read only. probowalem zmienic prawa ale zawsze sie przywracają. mam zainstalowane ntfs-3g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 mam zainstalowane ntfs-3g.A podpięty wątek http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=11623 przeczytałeś? dokładnie i ze zrozumieniem? Tam jest wszystko na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lorek Napisano Kwiecień 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 wiem ze tam jest wszystko na ten temat ale nie jest to uporządkowane i w pewnym momencie po prostu cię gubię. teraz probowalem metodą opisaną tu http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=11623&st=75# i teraz się właśnie montuje ale tylko w ro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 Kolego drogi W watku który Ci podał WalDo jest wszystko dokładnie i bardzo przejrzyście wyjaśnione. Ja postępowałem wg tego wątku i polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 ale nie jest to uporządkowane i w pewnym momencie po prostu cię gubię.No to sorry, ale jaśniej już się nie da. Cóż, trzeba zaktywizować szare komórki i się "odnaleźć" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lorek Napisano Kwiecień 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 dobra dałem rade mam tylko problem z fstabem. chce montowac w /media/Dysk Artura/ (taka ma etykiete ta partycja) i przy montowaniu pisze że /media/Dysk nie ma takiego pliku. jak napisac w fstabie zeby montowal tam gdzie trzeba?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 /media/Dysk Artura/ (taka ma etykiete ta partycja)Z calym szacunkiem, ale to idiotyczne windowsowe przyzwyczajenie, zeby nazywac katalogi ze spacja w srodku Zapewne stad problem. Jesli chcesz zeby linux "zrozumial" te spacje, to wez calosc w cudzyslów albo kaz linuksowi czytac te spacje literalnie a nie interpretowac. Uzyskasz to poprzedzajac spacje znakiem "\", czyli np. Dysk\ Artura. Uzyj albo spacji albo cudzyslowu a nie obu naraz. A teraz do rzeczy: zalózmy, ze urzadzenie /dev/hda1 ma etykiete "Dysk Artura" i ze punktem montowania urzadzenia bedzie katalog "/media/Dysk Artura". Poslugujac sie etykieta partycji wpis w /etc/fstab bedzie zaczynal sie tak: LABEL="Dysk Artura" "/media/Dysk Artura" ..... a poslugujac sie nazwa urzadzenia: /dev/hda1 "/media/Dysk Artura"...... Pamietaj, ze w linuksie wielkosc liter ma znaczenie. No i nie wiem czy fstab zgodzi sie na te spacje w nazwach etykiety i katalogu pomimo zastosowania cudzuslowów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lorek Napisano Kwiecień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2007 niestety ani tak ani tak nie działa. zalezy mi na utrzymaniu tych samych katalogow ze wzgledu na amaroka w ktorym mam zapisaną kolekcje. sporo czasu mi zajelo po podpisywanie piosenek i edytowanie złych podpisow. jakieś inne pomysły?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2007 jakieś inne pomysły??U mnie brak. Wg mnie coś kręcisz albo czegoś nie rozumiesz, bo partycji NTFS nie można nadać etykiety pod linuksem (założyłem specjalnie taka partycję, żeby to sprawdzić ). Pytanie co masz na myśli mówiąc "etykieta"? Czy nie chodzi Ci przypadkiem o etykietę nadaną pod Windows? Powiedz mi tylko jak zrobiłeś kolekcję w Amaroku skoro nie mogłeś zamontować partycji? Czy my aby na tych samych falach nadajemy? Opisz problem nieco dokładniej niż w dwóch zdaniach, bo ja się już pogubiłem. Wydaje mi się, że kolekcje w Amaroku można łatwo zmienić w sposób hurtowy, zmieniając ścieżkę. Odpuść sobie tę etykietę, nie przejmuj się na razie Amarokiem, zostaw wpisy w fstab. Na początek spróbuj zamontować partycje "z ręki", czyli z terminala, poleceniem "mount" jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Kwiecień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2007 Wpisz w fstab: /dev/hda1 /media/Dysk\ 040Artura ..... \ 040 to znak spacji i po klopocie. p.s. tylko bez spacji pomiedzy \ a 040, ja musialem z, bo nie wiedziec czemu forum usuwa taki wpis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danthez Napisano Kwiecień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2007 instalujesz nowe ntfs-3g dopisujesz do fstaba linijke rw,defaults,umask=0000 0 0 i zmieniasz na "permissive" /etc/selinux/config u mnie dziala wiec u Ciebie tez powinno i zadne kombinacje co sa na forum nie sa potrzebne wszystko jest opisane na stronie ntfs-3g w instalacji i ewntualnych odpowiedziach na pytania http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc6.html#ntfs <--- ogólna instalacja http://ntfs-3g.org/support.html#selinux <-- rozwiazanie problemu (w selinuxie jest blad który blokuje poprawne automontowanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi