robson33 Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Witam!!! Mam FC6, kernel 2.6.19-1.2895 i po ostatniej aktualizacji, po restarcie kompa wyrzuca mi błąd: Podnoszenie interfejsu eth0: sysfs class device: Permission denied Czy to można jakoś naprawić? Sprawdzałem ustawienia IP w pliku ifcfg-eth0 i wszystko gra. Proszę pomóżcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 [...]i po ostatniej aktualizacji[...]Sprawdz jakie ostatnio pakiety aktualizowales, sciagnij poprzednia wersje i wymus "downgrade" pakietów. Czasem trzeba po prostu poczekac. To tylko obejscie. Jak chcesz sprawdzic dokladniej to zobacz czy czegos w syslogu nie ma dmesg|tail Na moje oko to wyglada na jakies problemy z SElinux. Mozesz spróbowac go wylaczyc na jedna sesje, tylko potem po wlaczeniu SElinuksa trzeba przy starcie dluzsza chwile poczekac az sobie odswiezy wiedze o plikach w systemie. [EDIT]Wrzucilem z ciekawosci w Googla sekwencje "eth0: sysfs class device: Permission denied" (razem z cudzyslowami) i sa 3 trafienia. Moze któres Ci przypasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson33 Napisano Kwiecień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 WalDo podpowiedz jeszcze jak mam sprawdzić ostatnią aktualizację i czy ten downgrade nie wiąże się z koniecznością połączenia z internetem? SELinux wyłączyłem i też nic nie dało. Dodam jeszcze, że w trakcie ładowania systemu oprócz tych wcześniejszych błędów pisze, że mój nr IP jest używany przez inny komputer. Ale jest to nie możliwe, bo mam na kompie jeszcze xubuntu i tam internet hula bez zarzutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Spróbój ręcznie podnieść interfejs i zaktualizować jajo to nie jest najnowsza wersja. ifconfig eth0 up Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 WalDo podpowiedz jeszcze jak mam sprawdzić ostatnią aktualizację i czy ten downgrade nie wiąże się z koniecznością połączenia z internetem?Oczywiście że wiąże sie z koniecznością połączenia z intenetem Skądś trzeba wziąć te stare paczki, no nie? Logi z aktualizacji yumem masz w /var/log/yum.log. Ogólnie jak to zrobić, to znajdziesz w moim poście dot. problemu z Operą 9.10 po aktualizacji systemu http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=87137 Dodam jeszcze, że w trakcie ładowania systemu oprócz tych wcześniejszych błędów pisze, że mój nr IP jest używany przez inny komputer. Ale jest to nie możliwe, bo mam na kompie jeszcze xubuntu i tam internet hula bez zarzutów.Widziałeś te wątki z Googli, które podałem? Przypadek może dotyczyć wyłącznie Fedory, bo dyskusja zaczęła się 10. kwietnia. To jest dokładnie taki przypadek jaki występuje u Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson33 Napisano Kwiecień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Problem w tym, że przez ten błąd nie mam połączenia z netem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Problem w tym, ze przez ten blad nie mam polaczenia z netemPisales, ze masz Ubuntu jako drugi system? A nawet jak nie to zawsze jest jeszcze jakies LiveCD (Knoppix, Slax, ostatnio nawet Fedora LiveCD) no i jeszcze, a moze przede wszystkim 1CD lub DVD z instalka Fedory+"linux rescue"+chroot Chyba wystarczy do sciagniecia pakietów? A na forum jak wszedles? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Problem w tym, ze przez ten blad nie mam polaczenia z netem ifup eth0 pomoze, ale to tez tylko obejscie na dluzsza mete strasznie denerwujace odpalanie tego po kazdym odpaleniu kompa :/ Wpis w rc.local nie pomaga...U mnie dzieje sie to tylko na Fedorze 7, FC6 gra i buczy jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 U mnie dzieje się to tylko na Fedorze 7, FC6 gra i buczy jak trzeba@robson33 - Czy Adi1981 ma rację a Ty masz F7? To warto zaznaczyć, że pracujesz na wersji beta Przejrzyj bugzillę - do stabilnego wydania jeszcze trochę zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson33 Napisano Kwiecień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Ja mam FC6. Udalo sie. Chyba byl problem z zapora, za pierwszym razem nie wylaczylem jej calkowicie. Wylaczylem na jedna sesje i zrestartowalem i zaskoczylo. Pózniej wlaczylem ja na nowo. Jak na razie odpukac dziala, zobaczymy jak dlugo, chyba do nastepnej aktualizacji A tak na marginesie, to jak wylacza sie X-y w fc6? Gdzies wyczytalem, ze init 3 lub 5, ale to mi nie dziala. Prosze o podpowiedz. Z góry dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Gdzieś wyczytałem, że init 3 lub 5, ale to mi nie działa.Jako "root" - musi. Ew. w /etc/inittab zmień linię "id:5:initdefault:" na "id:3:initdefault:". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi