simodias Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Witam, Zainstalowałem sobie Beryla i wszytsko było ok. Była kostka, były efekty... aż tu nagle podczas pracy na chwilę zamknałem monitor mojego notebooka, a po otwarciu z efektów nic już nie było. Nie wiem czy akurat to było powodem tej katastrofy, ale po tym zajściu zauważyłem brak efektów. Dodam, że ikona beryla na panelu jest niby aktywna, ale nic po za tym. Kiedy natomiast wpisuję do konsoli "beryl-manager" otrzymuję w odpowiedzi " libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x5b". Zastanawiam się co mogłem zepsuć :-/ Jeśli chodzi o forum, to znalazłem np. http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...58&hl=beryl ale nie znalazłem sprawy, w której poruszonoby podobny komunikat z konsoli. Za pomoc gorąco z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Czy po zamknięciu pokrywy system się zahibernował? Jeśli tak to nie podniósł sie do końca i dlatego nie działa. Jak zaradzić? Nie wiem...musiałbyś zbadać co nie wstało a potem napisać skrypt który ręcznie będzie zamykał i podnosił to co się posypało podczas przejścia w stan hibernacji. U mnie Xy w ogóle nie wstają po hibernacji ani po uśpieniu ale nie mam na razie tak dużo ochoty żeby się tym zając. Fajnie by było gdyby do kernela wsadzili Software Suspend 2, kiedy to miałem wszystko działało pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simodias Napisano Kwiecień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Tylko się zblokował. Muzyka cały czas sobie grała, więc hyba do hibernacji nie doszło... Powiem jeszcze, że odinstalowałem beryla i zainstalowałem na nowo i nic to nie dało ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Tylko się zblokował. Muzyka cały czas sobie grała, więc hyba do hibernacji nie doszło... Powiem jeszcze, że odinstalowałem beryla i zainstalowałem na nowo i nic to nie dało ;-) To nie windows tak się nie robi Powinieneś usunąc plik konfiguracyjny od beryla....nie pamiętam jak on się nazywa. Teraz jestem w pracy i nie sprawdzę. Ale usunięcie pliku mogłoby pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simodias Napisano Kwiecień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Wielkie dzięks. Spróbuję znaleźć ten plik. Jeśli by mi się nie udało, mogę Cię prosić o podpowiedź w późniejszym czasie gdzie go znaleźć? Jeszcze raz dzięks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simodias Napisano Kwiecień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Chyba znalazłem jako root z midnight commandera katalog .beryl/settings i wygląda tak: [_] s_detect_refresh_rate=true s_lighting=false s_refresh_rate=60 s_size=4 s_opacity_step=10 s_saturation_step=5 s_brightness_step=5 s_unredirect_fullscreen_windows=false s_default_icon=icon s_sync_to_vblank=true s_vsize=1 s_number_of_desktops=1 s_custom_output_grid=false s_output_grid_rows=1 s_output_grid_cols=2 s_legacy_maximize_fix=false a_toggle_window_fullscreen__keyboard=<Control><Alt>Return a_toggle_window_fullscreen__mouse=#Button0 a_texture_filter=Good a_click_to_focus=true a_autoraise=true a_autoraise_delay=1000 a_close_window__keyboard=<Alt>F4 a_close_window__mouse=#Button0 a_main_menu__keyboard=<Alt>F1 a_main_menu__mouse=#Button0 a_run__keyboard=<Alt>F2 a_run__mouse=#Button0 a_command0= a_command1= a_command2= a_command3= a_command4= a_command5= a_command6= a_command7= a_command8= a_command9= a_command10= a_command11= a_run_command0__keyboard=#None a_run_command0__mouse=#Button0 a_run_command1__keyboard=#None a_run_command1__mouse=#Button0 a_run_command2__keyboard=#None a_run_command2__mouse=#Button0 a_run_command3__keyboard=#None a_run_command3__mouse=#Button0 a_run_command4__keyboard=#None a_run_command4__mouse=#Button0 a_run_command5__keyboard=#None a_run_command5__mouse=#Button0 a_run_command6__keyboard=#None a_run_command6__mouse=#Button0 a_run_command7__keyboard=#None a_run_command7__mouse=#Button0 a_run_command8__keyboard=#None a_run_command8__mouse=#Button0 a_run_command9__keyboard=#None a_run_command9__mouse=#Button0 a_run_command10__keyboard=#None a_run_command10__mouse=#Button0 a_run_command11__keyboard=#None a_run_command11__mouse=#Button0 a_slow_animations__keyboard=#<Shift>F10 a_slow_animations__mouse=#Button0 a_lower_window__keyboard=#None a_lower_window__mouse=<Alt>Button6 a_unmaximize_window__keyboard=#None a_unmaximize_window__mouse=#Button0 a_minimize_window__keyboard=<Alt>F5 a_minimize_window__mouse=#Button0 a_maximize_window__keyboard=<Alt>F10 a_maximize_window__mouse=#Button0 a_maximize_window_horizontally__keyboard=#None a_maximize_window_horizontally__mouse=#Button0 a_maximize_window_vertically__keyboard=#None a_maximize_window_vertically__mouse=#Button0 a_opacity_increase__keyboard=#None a_opacity_increase__mouse=<Alt>Button4 a_opacity_decrease__keyboard=#None a_opacity_decrease__mouse=<Alt>Button5 a_saturation_increase__keyboard=#None a_saturation_increase__mouse=#<Control>Button4 a_saturation_decrease__keyboard=#None a_saturation_decrease__mouse=#<Control>Button5 a_brightness_increase__keyboard=#None a_brightness_increase__mouse=#<Shift>Button4 a_brightness_decrease__keyboard=#None a_brightness_decrease__mouse=#<Shift>Button5 a_command_screenshot=gnome-screenshot a_run_command_screenshot__keyboard=Print a_run_command_screenshot__mouse=#Button0 a_command_window_screenshot=gnome-screenshot --window a_run_command_window_screenshot__keyboard=<Alt>Print a_run_command_window_screenshot__mouse=#Button0 a_window_menu__keyboard=<Alt>space a_window_menu__mouse=<Alt>Button3 a_show_desktop__keyboard=<Control><Alt>d a_show_desktop__mouse=#Button0 a_show_desktop__edge=0 a_raise_on_click=true a_audible_bell=false a_toggle_window_maximized__keyboard=<Super>F10 a_toggle_window_maximized__mouse=#Button0 a_toggle_window_maximized_horizontally__keyboard=<Super>h a_toggle_window_maximized_horizontally__mouse=#Button0 a_toggle_window_maximized_vertically__keyboard=<Super>v a_toggle_window_maximized_vertically__mouse=#Button0 a_hide_skip_taskbar_windows=true a_toggle_window_shaded__keyboard=<Control><Alt>s a_toggle_window_shaded__mouse=#Button0 a_raise_window__keyboard=#None a_raise_window__mouse=<Alt>Button7 a_dim_dead=true a_ignore_hints_when_maximized=false a_edge_triggering_delay=100 a_generate_thumbnails=true a_thumbnail_size=256 a_smooth_thumbnails=true a_fsp_level=Low a_map_on_shutdown=false a_big_view_manager=false [water] a_____plugin_enabled=true [switcher] s_auto_rotate=false [3d] a_____plugin_enabled=false [wobbly] a_____plugin_enabled=true [snap] a_____plugin_enabled=false [rotate] a_____plugin_enabled=true [clone] a_____plugin_enabled=false Mówisz, żeby go usunąć? A gdzie mógłbym znaleźć jakiś pasujący? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simodias Napisano Kwiecień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Sciągnąłem sobie jeszcze to co mówiłeś: suspend2-2.2.9-for-2.6.20.patch tylko nie wiem co się teraz z takimi rzeczami robi dalej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 tutaj znajdziesz już gotowe paczki rpm z kernelami do fedory z już zaimplementowanym suspend2. Jest też repozytorium do pobierania tych paczek, to ułatwi problemy z zaleznościami. Miej tylko na uwadze, że przy instalacji teog kernela stracisz obsługę akceleracji 3d. Możliwe, że da się to naprawic instalując sterowniki ze strony nvidia ale jeszcze nie próbowałem. Nie będziesz musiał patchowac jądra a ten patch co pobrałeś by tego wymagał A z berylem pomogę, jeśli oczywiście nikt wcześniej nie pomoże, wieczorem jak wrócę do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simodias Napisano Kwiecień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 Jeszcze raz wielkie dzięks ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simodias Napisano Kwiecień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 POROBLEM ROZWIĄZANY :-D Otóż nie wiem jak, najzwyklej w świecie doszło do drobnej zmiany w menu beryla(prawy klik na ikonce brylantu)! Otóż w zakładce "wybierz menager okien" doszło do zmiany z "beryl" na "metacity". Ustawiłem z powrotem "beryl" i wszytsko działa jak ma! Aż mi wstyd, że to taki banał był. Sorry za zamieszanie i dziękuje wszytskim, w szczególności InIrudeBwoy -owi! Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi