squid Napisano Kwiecień 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2007 Witam Was, chcialbym przestawic karte WiFI (ipw3945 zainstalowane) w tryb monitora, robie wiec tak: [root@localhost squid]# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. eth1 unassociated ESSID:"Auto" Nickname:"localhost.localdomain" Mode:Managed Frequency=2.457 GHz Access Point: Not-Associated Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:16 dBm Retry limit:15 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:306 Missed beacon:0 [root@localhost squid]# iwconfig eth1 mode Monitor Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device eth1; Invalid argument. jak widac nie wychodzi, o czyms zapomnialem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2007 a czy ten tryb jest obsługiwany przez to urządzenie? lub przez ten sterownik? Pierwsze co mi przyszło do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
squid Napisano Kwiecień 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2007 a czy ten tryb jest obsługiwany przez to urządzenie? lub przez ten sterownik? Pierwsze co mi przyszło do głowy. karta sieciowa to intelowski ipw wchodzacy w sklad platformy centrino i wydaje mi sie ze ta karta moze pracowac w trybie monitora co do sterow to sa to ipw3945 i nie mam pojecia czy pozwalaja na prace w trybie monitora, moze ktos z Was wie? Czy instalacja madwifi moze tu pomoc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Kwiecień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2007 Spróbuj tym sposobem. Zainstaluj z repo "livna" pakiet aircrack-ng. W skład tego pakietu wchodzi maleński program a w zasadzie skrypt airmon-ng. Właśnie za jago pomocą ja włączam u siebie kartę w tryb monitor (choć mam inną - Broadcom). Składnia : airmon-ng start|stop interface [root@Fedora_Core ~]# airmon-ng start eth0 Interface Chipset Driver eth0 Broadcom bcm43xx (monitor mode enabled) [root@Fedora_Core ~]# Spróbuj może pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
squid Napisano Kwiecień 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2007 Spróbuj tym sposobem. Zainstaluj z repo "livna" pakiet aircrack-ng. W skład tego pakietu wchodzi maleński program a w zasadzie skrypt airmon-ng. Właśnie za jago pomocą ja włączam u siebie kartę w tryb monitor (choć mam inną - Broadcom). Składnia : airmon-ng start|stop interface [root@Fedora_Core ~]# airmon-ng start eth0 Interface Chipset Driver eth0 Broadcom bcm43xx (monitor mode enabled) [root@Fedora_Core ~]# Spróbuj może pomoże... Od tego zaczelem i jest tak jak pokazujesz - "monitor mode enabled" ale kiedy zaraz po tym wpisuje samo "airmon-ng" zeby sprawdzic tryb w jakim pracuje karta to juz nie ma informacji o tym, ze karta jest w trybie monitora, podobnie jak sprawdzam to przez iwconfig. Dziwna sprawa, moze czegos nie zainstalowalem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Kwiecień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2007 Podejrzewam, że masz uruchomione daemony "Network Manager" i "Network ManagerDispatcher". W moim przypadku ten pierwszy daemon po około 3 minutach ponownie przełączał kartę wifi w tryb "managed". Po wyłaczeniu wyżej wymienionych karta zachowuje się bez zastrzeżeń. Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
squid Napisano Kwiecień 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2007 Podejrzewam, że masz uruchomione daemony "Network Manager" i "Network ManagerDispatcher". W moim przypadku ten pierwszy daemon po około 3 minutach ponownie przełączał kartę wifi w tryb "managed". Po wyłaczeniu wyżej wymienionych karta zachowuje się bez zastrzeżeń. Powinno pomóc. Faktycznie NetworkManager byl wlaczony, wylaczylem go przez System->Administrations->Services i zapisalem zmiany. Potem uruchomilem ponownie systemi probowalem wklepac: [root@localhost ~]# ipw3945d ipw3945d - regulatory daemon Copyright (C) 2005-2006 Intel Corporation. All rights reserved. version: 1.7.22 Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Connection found at: /sys/bus/pci/drivers/ipw3945/0000:03:00.0 Daemon launched as pid 3683. Exiting. [root@localhost ~]# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. eth1 unassociated ESSID:"Auto" Nickname:"localhost.localdomain" Mode:Managed Frequency=nan kHz Access Point: Not-Associated Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:16 dBm Retry limit:15 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:2 Missed beacon:0 [root@localhost ~]# iwconfig eth1 mode Monitor Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device eth1; Invalid argument. [root@localhost ~]# airmon-ng Interface Chipset Driver eth1 Centrino b/g ipw3945 [root@localhost ~]# airmon-ng start eth1 Interface Chipset Driver eth1 Centrino b/g ipw3945 (monitor mode enabled) [root@localhost ~]# airmon-ng Interface Chipset Driver eth1 Centrino b/g ipw3945 jak widac karta dalej nie dala sie przestawic w tryb monitora, to wyglada tak jakby mi czegos w systemie brakowalo skoro mam ten komunikat o bledzie w iwconfig :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Kwiecień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 Po wprowadzeniu karty w tryb "monitor" za pomocą airmon-ng wpisanie samego polecenia airmon-ng zwraca mi taki sam rezultat jak tobie. [root@Fedora_Core ~]# airmon-ng Interface Chipset Driver eth0 Broadcom bcm43xx [root@Fedora_Core ~]# Co dziwnego nawet w dokumentacji na stronie projektu nie polecają używania komendy "airmon-ng" w celu sprawdzenia czy karta została przełączona w tryb monitor. W pokazanym przez nich przykładzie zastosowano "tylko" a może "aż" polecenie "iwconfig". W moim przypadku system zwraca: [root@Fedora_Core ~]# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 IEEE 802.11b/g ESSID:"Automat" Nickname:"Fedora_Core" Mode:Monitor Frequency=2.457 GHz Access Point: Invalid Bit Rate=1 Mb/s Tx-Power=19 dBm RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Link Quality=0/100 Signal level=-256 dBm Noise level=-256 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 eth1 no wireless extensions. [root@Fedora_Core ~]# Oczekiwany efekt jest w drugiej linijce w opisie interface "eth0" - Mode: Monitor. Dodam jeszcze, że zarówno twoja karta jak i moja nie są polecane do wardrivingu (słaba czułość i niedopracowane sterowniki w związku z nieszczęsnym trybem: monitor). W pakiecie aircrack-ng jest programik aireplay-ng. Już teraz moge powiedzieć, że ze swoją kartą nie osiągniesz oczekiwanych efektów - brak wsparcia dla Centrino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
squid Napisano Kwiecień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 @Mandragor niestety kiedy airmon-ng uzyje tylko do zmiany trybu na monitor to iwconfig dalej pokazuje "Manage". Co do airoplay to slyszlem ze nie obsluguje wifi z centrino co jest dziwne bo raczej to jest jedna z najpopularniejszych kart i wystepuje chyba we wszystkich notebookach w cenie pow. 3000zł. Co wiecej nie wydaje mi sie zeby intel robil buble i karta powinna miec dobra czulosc choc moze zewnetrzne karty maja ja lepsza z uwagi na mniejsze zaklucenia pochodzace od innych podzespolow komputera. Tak czy siak ipw3945 przestwaic w tryb monitora nie moge :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Kwiecień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 Innych pomysłów aby ci pomóc nie mam. Karta wifi w moim lapku też sprawiła mi dużo kłopotów. Na forum jest kilka wątków odnośnie poprawnego zainstalowania i skonfigurowania Broadcoma 43xx. Po kilkudniowych bojach udało mi się. Gdyby nie społeczność i to forum to wcześniej złamałbym Enigme a nie zainstalował sterów do wifi. Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł. Jest taki program "Kismet" dostępny w repo. Służy do pasywnego "podsłuchiwania" eteru - program sam przełącza kartę w tryb monitor i skanuje to co "lata" w powietrzu. Można by spróbować, z chęcią pomogę w miarę moich możliwości i umiejętności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Czerwiec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2011 Ja mam laptopa HP 6730s Sprzęt 02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01) 03f0:171d Hewlett-Packard Wireless (Bluetooth + WLAN) Interface [integrated Module] Fedora w wersji 14 Linux user 2.6.35.13-92.fc14.i686 #1 SMP Sat May 21 17:39:42 UTC 2011 i686 i686 i386 GNU/Linux Zainstalowałem sterownik bcm43xx-fwcutter-006-6.fc12.i686 airmon-ng Interface Chipset Driver wlan0 Broadcom b43 - [phy0] mon0 Broadcom b43 - [phy0] mon1 Broadcom b43 - [phy0] [root@tkserwis ~]# airmon-ng start wlan0 Interface Chipset Driver wlan0 Broadcom b43 - [phy0]SIOCSIFFLAGS: Nie ma takiego pliku ani katalogu (monitor mode enabled on mon2) mon0 Broadcom b43 - [phy0] mon1 Broadcom b43 - [phy0] Jednak ze sterownikiem bcm43xx-fwcutter-006-6.fc12.i686 - niestety karta WiFi nie działa. przynajmniej tak mi się wydaje ponieważ: ifup wlan0 Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device wlan0 ; Invalid argument. RTNETLINK answers: No such file or directory Error for wireless request "Set Encode" (8B2A) : SET failed on device wlan0 ; Operation not supported. RTNETLINK answers: No such file or directory Podnoszenie wlan0 nie powiodło się. A NetworkManagder też nie daje rady kontrolować połączenia WiFi. Po zainstalowaniu pakietów kmod-wl-2.6.35.13-92.fc14.i686-5.100.82.38-1.fc14.5.i686 broadcom-wl-5.100.82.38-1.fc14.noarch WiFI działa ale nie da się wymusić trybu MONITOR iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"" Nickname:"" Mode:Managed Frequency:2.457 GHz Access Point: Not-Associated Bit Rate:54 Mb/s Tx-Power:24 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Power Managementmode:All packets received Link Quality=5/5 Signal level=0 dBm Noise level=-57 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:22 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 [root@user ~]# airmon-ng start wlan0 Interface Chipset Driver wlan0 Unknown wl (monitor mode enabled) airmon-ng twierdzi wprawdzie że to się udało, natomiast iwconfig mówi co innego. wcześniej zabiłem NetworkManagera i inne procesy wymienione przez airmon-ng. Dodam że na LIVE BackTRack 5 tryb monitor działa prawidłowo, co zatem z tymi sterownikami jest nie tak w F14 ? Może powinienem ręcznie załadować moduły sterownika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Czerwiec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2011 Jak dla mnie to coś pomieszałeś, fwcutter nie jest sterownikiem tylko narzędziem do "wyrzezania" firmware. Abstrahując od powyższego masz FC14 a stosujesz narzędzie dla FC12. Do poprawnego działania wspomnianej karty wystarczy sterownik z repo, wiem bo mam Paviliona dv 9000 z tym samym układem. Działa bezproblemowo zarówno na F jak i na BT 3,4,5. Mój sposób na wymuszanie trybu: ifconfig wlan0 down macchanger -m 00:00:11:11:00:00 wlan0 //na przykład iwconfig wlan0 mode monitor ifconfig wlan0 up sprawdzone i stosowane "w domu i zagrodzie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Czerwiec 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2011 OK wyrzuciłem zatem zbędny pakiet bcm43xx-fwcutter-006-6.fc12.i686. Co do sterowników jakie mam na obecną chwilę to są to: broadcom-wl-5.100.82.38-1.fc14.noarch kmod-wl-2.6.35.13-92.fc14.i686-5.100.82.38-1.fc14.5.i686 I na tym WiFi diziała prawidłowo (piszę te słowa poprzez kartę WiFi) Ale airmon-ng start wlan0 Found 4 processes that could cause trouble. If airodump-ng, aireplay-ng or airtun-ng stops working after a short period of time, you may want to kill (some of) them! PID Name 1339 NetworkManager 1352 avahi-daemon 1353 avahi-daemon 1444 wpa_supplicant Interface Chipset Driver wlan0 Unknown wl (monitor mode enabled) Dalej airodump-ng wlan0 ioctl(SIOCSIWMODE) failed: Invalid argument ARP linktype is set to 1 (Ethernet) - expected ARPHRD_IEEE80211, ARPHRD_IEEE80211_FULL or ARPHRD_IEEE80211_PRISM instead. Make sure RFMON is enabled: run 'airmon-ng start wlan0 <#>' Sysfs injection support was not found either. Czyli jest jednak "coś" nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Czerwiec 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2011 Odpowiedz na 2 pytania: - Umiesz czytac ? - Znasz angielski ? Jesli na oba odpowiedziales twierdzaco to przeczytaj to co wkleiles. Tam jest WSZYSTKO napisane. Btw. punkt 3: rtfm.killfile.pl/#precyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Czerwiec 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2011 hmm o tyle ciekawe że ja nie zabijam NM i bez problemu przerzucam kartę w tryb monitor co więcej działają bez problemu airdumpy ettercapy i inne zabawki Rysio - spróbuj przełączyć kartę moją metodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi