rafjak Napisano Kwiecień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 Witam Podczas pierwszej instalacji FC6 na komputerze, komputer w którymś momencie pytał o nazwę komputera oraz wykrywał zainstalowaną sieciówkę d-link. Przy kolejnej instalacji (od nowa) na tym samym komputerze nie wykrywa sieciówki i nie pyta mnie o nazwę komputera. Z czego to wynika? POzdrawiam RJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 skoro po instalacji Fedory działa na niej karta sieciowa to nie ma problemu; nie jest to nic, czego nie można by dokonfigurować już po instalacji, choć zmiana nazwy systemu jest nieco kłopotliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Kwiecień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 Skoro nie znalazł sieciówki to po co ma ustawiać jakąś nazwę dla systemu inną niż localhost Nie podałeś mu że masz inne urządzenia sieciowe więc przyjął że nazwy nie ma do czego przypisać. Utawienie nazwy jest trywialne: Piszę z głowy więc mogę pomylić pełne nazwy 1. /etc/sysconfig/network -nadanie nazwy_kompa 2. /etc/hosts - przypisanie nazwy do adresu ip Jeśli mamy działającą kartę sieciową ifconfig eth0 10.10.10.1 netmask 255.255.255.0 up np: 10.10.10.1 linux.domena linux następnie wpisujemy na konsoli hostname nazwa_kompa teraz możemy ręcznie dopisać adres i inne parametry w skryptach dla interfejsu /etc/sysconfig/network-scripts/ifup-eth0 Sprawdzamy ping nazwa_kompa powinien się zgłosić Można restartnąć dla pewności że jest OK Pozdro PS. Można też użyć system-config-network Wszystkie opisy co jak wpisać są (chyba) w /usr/doc/initscripts...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafjak Napisano Kwiecień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 Witam Ja to wszystko rozumiem. Wiem, że jak nie ma karty sieciowej, to nie ma do czego przypisać nazwy. Chodzi mi głównie o to, że przy pierwszej instalacji Fedory, wykrył samodzielnie kartę sieciową i przez to zapytał o nazwę komputera. Przy kolejnych instalacjach (OD NOWA) na tym samym komputerze, sieciówki już nie wykrywa no i oczywiście nie pyta wtedy o podanie nazwy. Gnębi mnie tylko, dlaczego wykrył ją przy pierwszej instalacji (zainstalował sterowniki i porty) a przy kolejnych już nie? POzdrawiam RJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Kwiecień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 No fakt to trochę nietypowe zachowanie 1.Podałeś zbyt mało informacji 2. Jaka karta sieciowa (model) ? 3. Czy zmianiałeś ustawienia w biosie i czy instalowałeś dokładnie z tej samej płyty? 4. Czy inna dystrybucja widzi kartę np knoppix (live cd) ? 5. Czy po uruchomieniu kudzu wykrywa kartę czy nie ? 6. Jaki moduł obsługuje twoją kartę sieciową ? Można uruchomić instalkę z parametrem noprobe ale wtedy trzeba podać moduł samemu. 7. Co pokazuje dmesg i co masz w /var/log/messages 8. Co masz wpisane i czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT masz jako klasa (class: NETWORK) w /etc/sysconfig/hwinfo Czy po usunięciu tego pliku (hwinfo) i po restarcie kompa wykrywa sieciówkę ?? 9. Czy próbowałeś zmienić wpis w /etc/sysconfig/firstboot RUN_FIRSTBOOT=NO na RUN_FIRSTBOOT=YES i czy po restarcie wykrywa kartę czy nie ? 10. Czy masz włączone w biosie apic i czy wcześniej też miałeś ? 11. Czy scanpci widzi twoją kartę sieciową ? Narazie to na tyle Pozdro PS. Szkoda że nie masz kopii zapasowej swojego poprzedniego /etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafjak Napisano Kwiecień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 Problem już opisywałem w innym wątku, ale jest tak: Są faktycznie dwie karty sieciowe: 1. Realtek RTL1110 wbudowana w płytę Asusa P5B 2. d-Link DFE-580TX - czteroportowa Przy pierwszej instalacji FC6 na zupełnie nowym komputerze, system wykrył d-linka podczas instalacji czyli pokazały się cztery porty eth0-eth3. Sieć/Internet działały na niej bez problemu. System natomiast nie wykrył sieciówki Realteka. Doinstalowałem drivery ze strony Realteka i system sieciówkę widział, ale niestety nie działała na niej Sieć/Internet (port eth4 i sprzęt aktywne) mimo, że na d-linku działał. Skasowałem Realteka w system-config-network i niestety nie udało się go już drugi raz zainstalować (????????). Więc zainstalowałem system od nowa, no i wtedy nie wykrył już czteroportowej d-linka. W jeżeli chodzi o Twoje pytania: 2. d-Link DFE-580TX 3. dokładnie do tej samej, bez żadnych zmian 4. nie próbowałem innej dystrybucji 5. jak używać kudzu 6. nie wiem (jak to sprawdzić?) 7. moge sprawdzić dopiero jutro jak będę przy kompie 8. spróbuję tak zrobić i zobaczę (może pomoże) 9. spróbuję 10. nie wiem co to apic 11. sprawdzę Wielkie dzięki za pomoc. RJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi