linuxnew Napisano Kwiecień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 pisze program w jezyku c typu klient-serwer (w fedora core 4) korzystajacy z bezpiecznego polaczenia ssl. Korzystam zatem z biblioteki ssl.h (openssl 0.9.8e). poczatek kodu: #include <stdio.h> #include <sys/types.h> #include <sys/socket.h> #include <openssl/ssl.h> #include <netinet/in.h> #include <arpa/inet.h> #include <errno.h> void main(void) { SSLHandle *sslh; SSLInitApp sslinit; struct sockaddr_in address; ... i juz tu wywala mi bledy np SSLHandle undeclared, SSLInitApp undeclared. a to o ile sie orientuje sa struktury z biblioteki ssl.h Wiecie moze w czym tkwi problem? bylbym bardzo wdzieczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Kwiecień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 Pewnie zła przestrzeń nazwy, osobiście używam C++, ale pewnie trzeba dodać to samo, po include'ach dopisz: "using namaspace std;" <= std dla zwyklych bibliotek jest, dla ssl moze być cos innego, poszukaj w nagłówkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linuxnew Napisano Kwiecień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 ale chyba c nie ma std (_wogole_ → w ogóle) ORT i mi blad wywala jak zrobie using namespace std; przyklad calego kodu jest tu: http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/i...x1sslserver.htm ja juz nie mam pojecia w czym tkwi problem... jakies sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Kwiecień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 Przeszukałem cały katalog openssl w poszukiwaniu klasy (struktury) SSLHanlde i takiej nie znalazłem, więc nie dziwię się, że dla kompilatora jest "niezadeklarowane" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linuxnew Napisano Kwiecień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 no wiec w tym przykladzie co podalem linka do jakiej biblioteki to sie niby odnosi? : / bo mi sie juz pomysly skonczyly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 no wiec w tym przykladzie co podalem linka do jakiej biblioteki to sie niby odnosi?Wydaje mi sie, ze pierwsze zdanie wyjasnia wszystko: "Tworzac aplikacje chronione mozna oprócz funkcji API GSKit uzywac funkcji API SSL_. Sa one rodzime w systemie operacyjnym iSeries". Nie programuje, wiec nie dam glowy, ale tak na zdrowy rozum, to funkcje te znajdziesz w systemach IBM iSeries. [Edit]No i jak sie zaglebic w te "podlinki" -> http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/i...x1sslserver.htm. Tak na potwierdzenie tego co napisalem powyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linuxnew Napisano Kwiecień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 a wiec probuje od podstaw. pisze program i juz przy pierwszym wywolaniu jakiejkolwiek funkcji ktora tym razem jest w ssl.h lub bio.h wywala bledy. #ifdef HAVE_CONFIG_H #include <config.h> #endif #include <string.h> #include <signal.h> #include <unistd.h> #include <syslog.h> #include <sys/stat.h> #include <fcntl.h> #include <sys/wait.h> #include <netdb.h> #include <assert.h> #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <openssl/ssl.h> #include <sys/socket.h> #include <sys/types.h> #include <netinet/in.h> #include <arpa/inet.h> #include <errno.h> #include <openssl/ssl.h> #include <openssl/bio.h> #include <net/route.h> BIO *sbio; SSL *ssl; int main() { printf("dziala\n"); const char* nazwa = "aaa"; sbio = BIO_new_file(nazwa, "r"); //definicja funkcji z bio.h : BIO *BIO_new_file(const char *filename, const char *mode); return 0; } przy kompilacji wywala: undefined reference to BIO_new_file. Jakies sugestie? moglby ktos u siebie to skompilowac? z gory dzieki za jakakolwiek pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi