Lechulk Napisano Kwiecień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 Witam Mam dysk SAMSUNG SP1213N 120GB ATA-133 na którym jest zainstalowana Fedora 6 i Windows XP. Gdy w Biosie dysk twardy mam ustawiony na automatyczne wyszukiwanie to GRUB normalnie sie odpala i mogę wybierać system. Ale gdy manualnie wykryj dysk w Biosie i zapisze ustawienia to uruchamia sie takie coś: GNU GRUB version 0.97 (638K lower/1047488K upper memory) [Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists the possible completions of a deviace filename.] grub> Czy zawsze dysk twardy w biosie musi być ustawiony na auto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 Czy zawsze dysk twardy w biosie musi być ustawiony na auto? Przede wszystkim nie ten dział, po drugie zupełnie bezsensowny, mylący temat. W którym miejscu dotyczy to Gruba? Problem jest sprzętowy raczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
username Napisano Kwiecień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 prawdopodobne gdy w biosie ustawiasz dysk ręcznie, zmienia się jego oznaczenie, dlatego grub wywala błąd sprawdź jak ma się ustawienie dysku auto/manual do oznaczeń dysków w grubie (hd0, hd1..) root (hd0,1) <- dysk,partycja z grubem find /boot/grub/stage1 wykonaj to polecenie z ustawionym dyskiem na auto, następnie powtórz z ręcznie ustawionym dyskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi