QuiQue Napisano Kwiecień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 Witam, jestem wprawdzie użytkownikiem OpenSuSE 10.2, i niestety na próżno szukałem pomocy na forach tej dystrybucji. A wspomnienia o przyjazności tego forum mam bardzo miłe, do tego problem jest "ogólnolinuksowy" więc: W sterownikach ALSA do zintegrowanej karty dźwiękowej nie mogę już bardziej podgłośnić dźwięku. Przeszperałęm cały system, wszytkie suwaki ponaciągnane na maksa. Może jakiś namiar na config do driverów?? W Viście głos jest normalny, a tutaj przy maksymalnym podgłośnieniu nawet głośników komputera słychać tylko słaby pogłos. Zainstalowałem rpm alsa-tools i alsa-tools-gui ale nie przybyło mi nowych opcji nigdzie, pod konsolą też nie mam żadnych nowych komend. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 [...]A wspomnienia o przyjaznosci tego forum mam bardzo mile, do tego problem jest "ogólnolinuksowy" Lizus A powaznie co do samej sprawy, to moze to: http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=79333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QuiQue Napisano Kwiecień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 Lizus A poważnie co do samej sprawy, to może to: http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=79333 Nie bardzo: Oto co dostaję: QuiQueLand:/home/QuiQue # amixer contents numid=3,iface=MIXER,name='Master Playback Switch' ; type=BOOLEAN,access=rw------,values=2 : values=on,on numid=4,iface=MIXER,name='Master Playback Volume' ; type=INTEGER,access=rw------,values=2,min=0,max=31,step=0 : values=31,31 numid=5,iface=MIXER,name='PCM Playback Volume' ; type=INTEGER,access=rw------,values=2,min=0,max=255,step=0 : values=255,255 numid=1,iface=MIXER,name='Capture Switch' ; type=BOOLEAN,access=rw------,values=2 : values=off,off numid=2,iface=MIXER,name='Capture Volume' ; type=INTEGER,access=rw------,values=2,min=0,max=20,step=0 : values=20,20 QuiQueLand:/home/QuiQue # amixer scontents Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 31 [100%] [on] Front Right: Playback 31 [100%] [on] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 255 Mono: Front Left: Playback 255 [100%] Front Right: Playback 255 [100%] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 20 Front Left: Capture 20 [100%] [off] Front Right: Capture 20 [100%] [off] QuiQueLand:/home/QuiQue # Jak zmienić to magiczne 31?? Próbowałem wszytkich możliwych kombinacji z set sset w amixerze. Ktoś mi powie jak to na pewno zmienić. Myśle ze jakby tam tylko zmeinić na 255 to wszsytko bedzie okej!! Ale JAK?? ------------------- (Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help" - WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 Ja co prawda używam Kmix-a i zakładce przełączniki mam takie coś jak External Amplifier zobacz u siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 QuiQueLand:/home/QuiQue # amixer contents Czlowieku, nikt Ci nie poda nic na tacy. Przeczytaj sobie tamtego posta, do którego podalem link jeszcze raz. Tam jest wszystko opisane. Do tego jeszcze "man amixer". I o które 31 Ci chodzi, bo wystepuje przy kilku kontrolerach. Wystarczy tak jak w skrypcie amixer set <nazwa-kontrolera-w-apostrofach> XXX% on|off. Wszystko o amixer. Przynajmniej na poczatek. [EDIT]Az zajrzalem zeby sobie przypomniec. Dla 'Master' (i pokrewnych) 31 to 100%. Mozesz uzyc zamiennie polecen amixer set 'Master' 100% on albo amixer set 'Master' 31 on Zamiast amixer contents podaj amixer get 'Master' to zrozumiesz o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QuiQue Napisano Maj 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Możesz użyć zamiennie poleceńamixer set 'Master' 100% on albo amixer set 'Master' 31 on Ja to już zrobiłem bardzo dawno, ale ustawienia w zakresie 0-31 to są i robione z KMixa i korzystanie z konsoli w tym wypadku to przesada. Ale mi chodzi o to, czy można zmienić tu: Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 31 [100%] [on] Front Right: Playback 31 [100%] [on] 'Limits' na więcej niż 0-31 Bo niestety w regulacji normalnej jest zle dalej. Widzicie chyba że mam wszystko ustawione na maksa. Pozdrawiam. Ja już naprawdę szukałem wszędzie i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Zgłoś sprawę na liste dyskusyjną ALSA Project.Być może to jest błąd sterowników (tak to wygląda) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi