Skocz do zawartości

Lm_sensors

olej3232

Rekomendowane odpowiedzi

Jak skonfigurować lm_sensors dla płytki Asus P5B Deluxe i procka Core 2 Duo E6300 albo gdzie mogę się tego dowiedzieć??

Proszę o jakieś linki lub podpowiedzi! Dodam że automatycznie nie wychodzi.

P.S. Wiem że podobny temat się pojawiał na forum kilka razy, ale żaden z postów nie rozwiązał mojego problemu! Był podawany jakiś link (chyba do opisu konfiguracji) ale na stronce trzeba się zalogować, a nie mam tam konta i nie wiem jak założyć! Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc!

Jak skonfigurować lm_sensors dla płytki Asus P5B Deluxe i procka Core 2 Duo E6300 albo gdzie mogę się tego dowiedzieć??

Proszę o jakieś linki lub podpowiedzi! Dodam że automatycznie nie wychodzi.

Aktualnie moduł w83627ehf działa na lm_sensors i nie ma z nim problemów. W starszych wersjach konieczne było wykorzystywanie lm78. Konfiguracja jest teraz standardowa tzn. sensors-detect, modprobe ... i to wszystko. coretemp niestety nie działa, ale na oficjalnej stronie są jakieś patche.

mógł by ktoś dokładniej opisać konfigurację? Bo niestety nie wiele mi to pomogło! Cały wczorajszy wieczór przeglądałem strony o podobnej tematyce i nic! Jeżeli chodzi o linux-a wiem niewiele, choć z każdym dniem coraz więcej!
Dobra postaram się pomóc :) Instalujesz:

yum install lm_sensors (jak wszystko to wszystko ;) ) Potem wydajesz polecenie:

sensors-detect (jako root wszystko) Następnie czytasz i naciskasz enter, co oznacza potwierdzenie 'yes'. Jako ostatnie pokaże się:

Do you want to overwrite /etc/sysconfig/lm_sensors? (YES/no): # tutaj też dałem 'yes'

Nieco wyżej będziesz miał coś podobnego do tego:

To make the sensors modules behave correctly, add these lines to
/etc/modprobe.conf:

#----cut here----
# I2C module options
alias char-major-89 i2c-dev
#----cut here----

To load everything that is needed, add this to some /etc/rc* file:

#----cut here----
# I2C adapter drivers
modprobe i2c-i801
# Chip drivers
modprobe eeprom
modprobe w83627ehf
# Warning: the required module coretemp is not currently installed
# on your system. For status of 2.6 kernel ports check
# http://www.lm-sensors.org/wiki/Devices. If driver is built
# into the kernel, or unavailable, comment out the following line.
modprobe coretemp
# sleep 2 # optional
/usr/bin/sensors -s # recommended
#----cut here----

I w moim przypadku w konsoli wstukuję:

modprobe i2c-i801
modprobe eeprom
modprobe w83627ehf

I to już (prawie) koniec, poleceniem sensors sprawdzasz czy wszystko działa. Jak jest ok to dodajesz te linijki ----cut here---- ----cut here---- do modprobe.conf i rc.local (jak wyżej). Teraz jeszcze jakiś program monitorujący np. gkrellm i masz na bieżąco temp, napięcie itd. Pozdrawiam (moja wersja lm_sensors-2.10.3-2.fc7)

robiłem tak jak opisywałeś z tym że po wpisaniu w konsole sensors-detect wyskakiwała mi masa zapytań...
No tak ma to właśnie wyglądać.

Wielkie dzięki za zainteresowanie!
Nie ma za co. ps. nie używaj w swoich postach aż takiej liczby wykrzykników :)

Do momentu wpisania w konsole modprobe w83627ehf...
To może zamiast modprobe w83627ehf załaduj modprobe lm78 i wtedy sensors powinno ruszyć. Chociaż wtedy statystyki będą uboższe.

Innym rozwiązaniem mogłaby być instalacja lm_sensors z repo devel, chociaż nie wiem czy będzie działać:

yum update --enablerepo=development lm_sensors

i dalej identycznie (modprobe w83627ehf) jak w moim wcześniejszym poście. To może być też winna kernela i wtedy instalacja nowszej wersji programu nie pomoże.