simodias Napisano Kwiecień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 Witam, Chciałem zapytać, czy ktoś używa może pakietu obliczeń symbolicznych "Maxima". Ja zacząłem, ale natknąłem się na drobny problem. Mianowicie nie mogę załadować pewnej funkcji. Z kolei jestem za słaby jeszcze ze znajomości systemu, żeby wiedzieć w ogóle gdzie powinien być dany moduł, skąd go ściągnąć i gdzie wkleić, ale może ktoż z Was miał podobny problem. Potrzebuję mianowicie fynkcji "simplify_sum". Wpisuję więc do okna load("simplify_sum")$ natomiast w odpowiedzi otrzymuję: Could not find `simplify_sum' using paths in file_search_maxima,file_search_lisp (combined values: [/home/simodias/.maxima/###.{mac,mc}, /usr/share/maxima/5.11.0/share/###.{mac,mc}, /usr/share/maxima/5.11.0/share/{a\ ffine,algebra,algebra/charsets,algebra/solver,calculus,combinatorics,contrib,c\ ontrib/boolsimp,contrib/descriptive,contrib/diffequations,contrib/diffequation\ s/tests,contrib/distrib,contrib/dynamics,contrib/ezunits,contrib/format,contri\ b/gentran,contrib/gentran/test,contrib/Grobner,contrib/lurkmathml,contrib/maxi\ maMathML,contrib/mcclim,contrib/numericalio,contrib/pdiff,contrib/prim,contrib\ /rand,contrib/sarag,contrib/simplex,contrib/simplex/Tests,contrib/solve_rec,co\ ntrib/state,contrib/stats,contrib/stringproc,contrib/unit,contrib/Zeilberger,d\ iffequations,lbfgs,linearalgebra,integequations,integration,macro,matrix,misc,\ numeric,orthopoly,physics,simplification,sym,tensor,tensor/tests,trigonometry,\ utils,vector}/###.{mac,mc}, /home/simodias/.maxima/###.{o,lisp,lsp}, /usr/share/maxima/5.11.0/share/###.{o,lisp,lsp}, /usr/share/maxima/5.11.0/shar\ e/{affine,algebra,algebra/charsets,algebra/solver,calculus,combinatorics,contr\ ib,contrib/boolsimp,contrib/descriptive,contrib/diffequations,contrib/diffequa\ tions/tests,contrib/distrib,contrib/dynamics,contrib/ezunits,contrib/format,co\ ntrib/gentran,contrib/gentran/test,contrib/Grobner,contrib/lurkmathml,contrib/\ maximaMathML,contrib/mcclim,contrib/numericalio,contrib/pdiff,contrib/prim,con\ trib/rand,contrib/sarag,contrib/simplex,contrib/simplex/Tests,contrib/solve_re\ c,contrib/state,contrib/stats,contrib/stringproc,contrib/unit,contrib/Zeilberg\ er,diffequations,lbfgs,linearalgebra,integequations,integration,macro,matrix,m\ isc,numeric,orthopoly,physics,simplification,sym,tensor,tensor/tests,trigonome\ try,utils,vector}/###.{o,lisp,lsp}, /usr/share/maxima/5.11.0/src/###.{o,lisp,lsp}] ) -- an error. To debug this try debugmode(true); Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2007 /usr/share/maxima/<wersja>/share/* simplify_sum była w niektórych dystrybucjach w contrib/solve_rec, ale w obecnej (5.9.11.fc6) nie ma jej tam; w helpie maximy z paczki fc6 nie jest on wymieniony. Nie wiem na ile go potrzebujesz, puść google na simplify_sum.mac. A przedtem sprawdź, czy pakiety solve_rec i closed_form nie zawierają nowszej formy tego samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simodias Napisano Kwiecień 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2007 Jeszcze nie rozwiązałem poprzedniego problemu, a tutaj kolejny mi się pojawił! Otóż postanowiłem zainstalować wszytskie paczki z menagera oprogramowania i postanowiłem włączyć maximę w nakładce graficznej wxMaxima i co ciekawe, kiedy próbuję wpisać cokolwiek, w oknie dialogowym wylatuje tekst: "Not connected to Maxima!" Jest gdzieś opcja połączenia się z Maximą, albo muszę może zrobić jakieś dowiązanie między wxMaxima a Maximą? Za odpowiedź serdecznie dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2007 ~]$ yum list | grep -i maxima maxima.i386 5.11.0-8.fc6 installed maxima-gui.i386 5.11.0-8.fc6 installed maxima-runtime-gcl.i386 5.11.0-8.fc6 installed wxMaxima.i386 0.7.2-1.fc6 installed maxima-runtime-clisp.i386 5.11.0-8.fc6 extras maxima-runtime-cmucl.i386 5.11.0-8.fc6 extras maxima-runtime-sbcl.i386 5.11.0-8.fc6 extras maxima-src.i386 5.11.0-8.fc6 extras Wszystkie ww paczki sa w extras, wystarczy instalacja. maxima i xmaxima, oraz maxima i wxmaxima powinny wspólpracowac ze soba bez dodatkowych zabiegów. Byc moze masz niezgodne wersje maximy i wxmaximy. Jezeli cos jest nie tak, zawsze mozesz wszystkie odinstalowac, a potem zainstalowac yum-em. Przy czym pakiet runtime mozna sobie wybrac. W czasach Fedory 3 bralem rpm-y z maxima.sourceforge.net (odpowiednie paczki nosza tam inne nazwy), a wxmaxime kompilowalem ze zródel. Nie bylo problemu ze wspóldzialaniem, ale teraz jest prosciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi