Skocz do zawartości

Maxima W Praktyce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam drobny problem. Zaczynam moją przygodę z pakietem obliczeń symbolicznych Maxima i akurat próbuję opisać matematycznie jednowymiarowy korek drogowy ;-) Dobrnąłem do zapistania takiego oto równania: (L0+(0.5*v^2/f*g)+Tr*v)/v i najzwyklej w świecie chciałbym teraz podstawić za czynniki f, g, Tr i L0 konkretne wartości (zadeklarować przyspieszenie ziemskie itd). W mathematice to wyglądałoby tak, że za równaniem wpsisywałem po prostu: /.g->9.81/.f->0.5/.Tr->0.5/.L0->4 i działało, a tutaj się wysypuje i mówi, że nie właściwe symbole. Szukałem w manualu, ale nie wiem nawet jak taka funkcja powinna się nazywać w angielskim języku. Tak więc chcę zrobić banalną rzecz, ale nie znam odpowiedniej składni. Robił ktoś może kiedyś coś podobnego? Bardzo dziękuję za każdą pomoc ;-)

Przypisanie wartosci do zmiennej nastepuje za pomoca

nazwa : wartosc

Sadze, ze w wiekszosci przypadków to wystarczy -- przynajmniej jesli chodzi o wartosci stale w trakcie danego przebiegu obliczen. Inne wazne typy przypisania to := dla funkcji i = dla równan.

Odpowiednika /. z Mathematica z pamieci nie podam, ale jest funkcja subst(), która robi cos podobnego. Trzeba by pogrzebac po manualu, niestety. I byc moze zrewidowac technike opisywania modelu.

A nie wystarczy Ci zwykle

g : 9.81$
f : 0.5$
Tr : 0.5$
L0 : 4$

Takie przypisanie nie jest na wiecznosc, mozesz je anulowac za pomoca kill().

Temat niezbyt sie nadaje na to forum, bo nie dotyczy Fedory tylko Maximy. O ile wiem, w Polsce forum Maximy nie ma. Mozesz próbowac szczescia na http://groups.google.com/group/sci.math.symbolic/; w razie potrzeby nie uchylilbym sie od kontaktu na priva jasj[at]ozi[dot]ar[dot]wroc[dot]pl.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...