FC4B Napisano Maj 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2007 Witam szukalem podobnego tematu na forum, ale nigdzie nie moglem go znalezc... Podczas instalacji systemu nie zaznaczylam partycji SWAP, system domyslnie zainstalowal w urzadzeniu /dev/VolGroup00/LogVol01, lecz chcialbym osobna partycje... programem partition magic stworzylem partycje Linux-swap i nie jestem pewny czy to jest to samo co swap, dla programu qtparted sa to dwa rózne systemy plików... czy wystarczy odmontownie /dev/VolGroup00/LogVol01 i zainstalowanie na partycji linux-swap a jesli nie to jak stworzyc partycje swap i zamontowac ja... p.s. byc moze w zupelnosci wystarczy mi swap na /dev/VolGroup00/LogVol01 przy 512mb ramu, ale wydaje mi sie, ze system pracowalby o wiele wydajniej, gdyby byl on na osobnej partycji pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2007 [...]czy to jest to samo co swap,To samo Jeszcze musisz zrobic mkswap /dev/<partycja która stworzyles> + wpis w /etc/fstab czy wystarczy odmontownie /dev/VolGroup00/LogVol01 po prostu usun wpis z /etc/fstab i mozesz sobie "zagospodarowac" ten kawalek dysku. [EDIT]Sorki, najpierw swapoff[/EDIT] p.s. byc moze w zupelnosci wystarczy mi swap na /dev/VolGroup00/LogVol01 przy 512mb ramu, ale wydaje mi sie, ze system pracowalby o wiele wydajniej, gdyby byl on na osobnej partycjiSwap najlepiej miec na zupelnie osobnym, najlepiej szybkim, dysku. Pod warunkiem, ze bedzie w ogóle wykorzystywany Przy 512MB RAM to sie raczej bedzie zdarzalo baaardzo rzadko. Ja mam 640MB RAM i nie pamietam kiedy byl ostatnio wykorzystany pomimo, ze czasem bawie sie z fotkami (ok.10MB kazda), nakladaniem warstw, efektami, 100 kroków "undo" itp. Z tym, ze ja "biegam" na XFCE i na wejsciu do systemu mam zajete max.64MB, ale nawet przy zbajerowanym KDE bedziesz mial luz w normalnej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Maj 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2007 Dzięki za szybką odpowiedź, korzystam z Gnome, bawię sie berylem, nie jest źle ale ciągle mnie ciekawiło jak to zrobić, jeszcze raz serdeczne dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi