Skocz do zawartości

Instalacja Kernel-sources Fedora 6

adam5433

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie temat na forum był oklepany, ale wyszukiwarka nie wiele pokazała, a znalezione dotychczas opisy na google nie pomogły za wiele, były w nich pomijane informacje pewnie oczywiste dla kogoś kto trochę siedzi w (_linuxie_ → Linuksie) ORT, ja dopiero zaczynam. Jak ktoś miałby czas to mógłby napisać krok po kroku jak zainstalować kernel-sources? Normalnie bym może jeszcze poszukał ale drugi problem to że gdy zainstaluje (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie mogę odpalić windowsa, i musze na partycje (_linuxa_ → Linuksa) ORT zainstalować windowsa więc trwa trochę jak nie zadziała mi opis jakiś. Z góry dzięki

Nie zniechecaj sie, bedzie dobrze ;)

Po pierwsze - jak to sie dzieje, ze nie mozesz uruchomic windy? W normalnych warunkach przy instalacji Fedory (a dokladniej w trakcie instalacji boot loadera) znaleziony win powinien byc dodany do menu startowego automatycznie...

Po drugie - a do czego potrzebujesz te zrodelka kernela? Prawdopodobnie potrzebujesz tylko kernel-headers i kernel-devel

Domyslam sie, ze pod Fedora nie masz sieci i stad problemy? Zacznij od poprawnego zainstalowania obu systemow - bedziesz mogl w dowolnej chwili wystartowac pod winda (z dostepem do sieci) dociagnac potrzebne pakiety, wystartowac pod linuksem - doinstalowac je itede...

Masz tam dzialajaca Winde w tej chwili?

Pozdro

Nie zniechecaj sie, bedzie dobrze ;)

Po pierwsze - jak to sie dzieje, ze nie mozesz uruchomic windy? W normalnych warunkach przy instalacji Fedory (a dokladniej w trakcie instalacji boot loadera) znaleziony win powinien byc dodany do menu startowego automatycznie...

Po drugie - a do czego potrzebujesz te zrodelka kernela? Prawdopodobnie potrzebujesz tylko kernel-headers i kernel-devel

Domyslam sie, ze pod Fedora nie masz sieci i stad problemy? Zacznij od poprawnego zainstalowania obu systemow - bedziesz mogl w dowolnej chwili wystartowac pod winda (z dostepem do sieci) dociagnac potrzebne pakiety, wystartowac pod linuksem - doinstalowac je itede...

Masz tam dzialajaca Winde w tej chwili?

Pozdro

przy instalacji niby wykrywa że na jakimś dysku jest system operacyjny, ale grub już nie mam do wyboru fedore i "other" który nie działa. Może spowodowane jest to że mam vistę.

źródła kernela potrzebuję do instalacji modemu właśnie:). Mam z 10 opisów do jego instalacji i w żadnym nie ma nic o Kernel-sources, tzn. jest żeby zrobić dowiązanie(które u mnie nie działa).

Win jak zainstaluje na miejsce (_linuxa_ → Linuksa) ORT drugiego windows'a wtedy mogę przy starcie wybrać 2 systemy.

przy instalacji niby wykrywa że na jakimś dysku jest system operacyjny, ale grub już nie mam do wyboru fedore i "other" który nie działa. Może spowodowane jest to że mam vistę.

Może musisz zmienić nazwę dysku (fdisk -l , żeby zobaczyć spis partycji) i sprawdzić czy w /boot/grub/grub.conf jest dobry wpis.

źródła kernela potrzebuję do instalacji modemu właśnie:). Mam z 10 opisów do jego instalacji i w żadnym nie ma nic o Kernel-sources, tzn. jest żeby zrobić dowiązanie(które u mnie nie działa).

A zainstalowałeś kernel-devel i kernel-headers?

Jak ktoś miałby czas to mógłby napisać krok po kroku jak zainstalować kernel-sources?
Od wersji chyba FC5 a już na pewno w FC6 nie ma pakietu kernel-sources. Do wszelki działań typu sterowniki do modemu stosuje się jak już napisał wcześniej Karlik kernel-devel i kernel-headers.

Od wersji chyba FC5 a już na pewno w FC6 nie ma pakietu kernel-sources. Do wszelki działań typu sterowniki do modemu stosuje się jak już napisał wcześniej Karlik kernel-devel i kernel-headers.

Zarówno kernel-devel i kernel-headers są zainstalowane, bo próbowałem zainstalować je jeszcze raz ale się okazało że są.