ppatryk52 Napisano Maj 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2007 mam partycję NTFS, mogę ją zamontwoać i przeglądać jedynie jako root. co zrobić abym mógl to robić ze zwykłego konta? Znalazłem opis że trzeba dodać odpowiedni wpis do fstab, z tego co było tam opisane wykombinowałem coś takiego: /dev/sda2 /mnt/win_d ntfs user,rw 0 0 ale nie stety nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Maj 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2007 A podać jaki software masz zainstalowany np.kmod-ntfs ntfs-3g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppatryk52 Napisano Maj 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2007 A podać jaki software masz zainstalowany np.kmod-ntfs ntfs-3g kmod-ntfs już rozwiązałem ten problem, mam tylko pytanie czy da się odpalić "mount" z konta innego niż root?, tak żeby nie wpisywać w jego opcjach praw dostępu itp. --------------- (Nie pisz postów pod własnymi postami, korzystaj z przycisku "EDYCJA" - WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2007 czy da się odpalić "mount" z konta innego niż root?, tak żeby nie wpisywać w jego opcjach praw dostępu itp.Prawa dostępu są do podmontowywanego zasobu. Opcja user wpisana w odpowiednim miejscu w /etc/fstab umożliwia montowanie zwykłemu użytkownikowi. A ntfs-3g zamiast kmod-ntfs daje możliwość zapisu na partycji NTFS - kmod-ntfs tylko do odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2007 Waldo nie zapominaj o poprawnym ustawieniu opcji Umask w fstabie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2007 Waldo nie zapominaj o poprawnym ustawieniu opcji Umask w fstabie.Fakt, sluszna uwaga. Moja Fedorka tak "wytjunowana", ze juz o tym nie pamietam Z wersji na wersje przenosze sobie pliki konfiguracyjne, to i sie bylo zapomnialo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2007 Fakt, słuszna uwaga. Moja Fedorka tak "wytjunowana", że już o tym nie pamiętam Z wersji na wersję przenoszę sobie pliki konfiguracyjne, to i się było zapomniało No ba Ja czekam na FC 7 u mnie bedzię upgrade u lepszej połowy całkowita migracja z Windowsa i (K)Ubuntu na Fedore 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi