beavis Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 Co się dzieje.. czasami w FC6 zawiesza mi się dysk - zaczyna pracowac non stop i jak przełączę się do innej konsoli to pojawiają się komunikaty: hdb: dma_intr: status=0×58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hdb: set_drive_speed_status: status=0×58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hdb: dma_intr: status=0×58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hdb: set_drive_speed_status: status=0×58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown które się zapętlają i tylko reset może pomóc (_wogóle_ → w ogóle) ORT to nie wiem co jest moim hdb bo dysk mam jeden (hda 1-10) Wykluczam błedy dysku czy kontrolera bo komp działał cały czas ok i pod Windowsem też działa... nie wiem dlaczego pod Fedorą jak robię jakieś przeszukiwanie na dysku to tak się dzieje. czytałem gdzieś że to może być kwestia nie wyrabiania się dysku przez hdparm'a Czy możecie mi jakoś pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 Dysk mozesz miec jeden ale podpiety pod drugi kontroler IDE i wtedy masz hdb. Podaj zawartosc pliku /etc/fstab. Co do twojego problemu to niestety nie wiem co moze byc powodem. Zaktualizuj jadro moze pomoze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 Ja bym dysk potraktował programem producenta aby sprawdzić jego kondycje. Następnie zmienił tasiemke. To ze coś działa pod windowsem nie znaczy że w logach windowsa nie ma informacji o błędach. O i status SMART by sie przydało sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 hdb: dma_intr: status=0×58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } [1] Sprawdz fdisk -l [2] Zainstaluj smartmontools yum install smartmontools [3] Wlacz smarta na dyskach znalezionych w kroku [1] smartctl --smart=on --offlineauto=on --saveauto=on /dev/hda smartctl --smart=on --offlineauto=on --saveauto=on /dev/hdb ... [4] Uruchom pelny test na tych dyskach smartctl -t long /dev/hda smartctl -t long /dev/hdb ... Przy uruchamianiu testu smart powinien oszacowac i pokazac ile czasu mu to zajmie dla kazdego z dyskow... [5] Po skonczonych testach sprawdz logi smartctl -a /dev/hda smartctl -a /dev/hdb ... Gdybys mial problem z interpretacja wynikow wklej je tu na forum w codeboxach Ustawiales recznie hdparma? Jakich ustawien uzyles? Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beavis Napisano Maj 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 hdparm -d ale to i tak nic nie zmienia... wydaje mi się że pod hdb siedzi nagrywarka DVD i nie wiem czy to poprawne spostrzeżenie ale jak nic nie siedzi w tacce to jest spokój, problemy pojawiają się dopiero jak znajdzie się tam jakaś płyta i chwilę tam posiedzi a dyski mimo wszystko sprawdze i dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 wydaje mi sie ze pod hdb siedzi nagrywarka DVD i nie wiem czy to poprawne spostrzezenie ale jak nic nie siedzi w tacce to jest spokój, problemy pojawiaja sie dopiero jak znajdzie sie tam jakas plyta i chwile tam posiedzi To moze warto przerzucic nagrywarke na inna tasme (IDE1?) tak, zeby byla widziana jako hdc albo hdd? Tasma kosztuje raptem 5-10 zeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 Zrob tak jak sugeruje WalDo - skoluj tasme i podepnij ja do drugiego kontrolera, ale podepnij ja koniecznie jako Master - nie zauwazyles w instrukcji ze ta nagrywarka (prawdopodobnie - tak jak 99.9% wszystkich nagrywarek DVD) powinna byc podpieta jako urzadzenie Master? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beavis Napisano Maj 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2007 nie zauwazyles w instrukcji ze ta nagrywarka (prawdopodobnie - tak jak 99.9% wszystkich nagrywarek DVD) powinna byc podpieta jako urzadzenie Master? przyznam się że instrukcji nagrywarki nie czytałem ale jako że jest zainstalowana w Laptopie ASUS uznałem że powinna być podpięta prawidłowo, poza tym ciągle zastanawia mnie dlaczego system prosi o dostep do nagrywarki tak z siebie i gdy nie ma w niej płyty to jest ok a jak coś jest w tacce albo było i zostało wysunięte to są błędy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi