druidek Napisano Maj 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2007 Witam, próbuję zmienić tekst w pliku tekstowym korzystając z Vima, ale nie bardzo wiem jak zlikwidować akapit. Komenda jest taka :%s/wartość_do_zmiany/wartość_na_kają_zmieniamy/g. O ile nie ma problemu przy zmianie liter (idzie jak burza) to nie wiem jak zmienić akapit lub nową linie. podam przykład " tu jest jakiś tekst a tu dalszy ciąg tekstu " to chcę by po zmianie było " tu jest jakiś tekst a tu dalszy ciąg tekstu " jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Maj 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2007 to mi bardziej wygląda na składnię seda A może powiesz jak zakodowany jest ten akapit? Bo jak to jest zwykły enter (znak \n ), czyli nowa linia to nie zdołasz globalnie zmienić (tzn. albo wszystko albo nic). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Maj 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2007 to mi bardziej wygląda na składnię sedaOK, sed ma podobnią składnię, ale w vim-ie tak samo się szuka i zamienia. Plik o zawartości aaa bbb ccc aaa bbb ccc poleceniem s/aaa\nbbb/aaa;bbb/g przeprowadzimy do aaa;bbb ccc aaa;bbb ccc (\n jest metaznakiem końca wiersza). Czy o to chodzi? Sed-em da się zrobić to samo sprawniej (bo wsadowo), ale nieco trudniej, gdyż wyszukiwanie domyślnie przebiega w obrębie wiersza, i trzeba pewnego wygibasa żeby stworzyć wielowierszowy wzorzec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi