Skocz do zawartości

Mozilla 2.0 Paczka Rpm Gryzie Sie?

Burn112

Rekomendowane odpowiedzi

Sciagnalem paczke rpm Mozilli 2.0 i przy wpisaniu komendy rpm -ivh /home/Fedora/Desktop/firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi.i386.rpm

Wyskauje mi komunikat:

ostrzezenie: /home/Fedora/Desktop/firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi.i386.rpm: Naglówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID 00f97f56
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
       plik /etc/gre.d/gre.conf z instalacji firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi jest w konflikcie z plikiem z pakietu firefox-1.5.0.10-6.fc6
       plik /usr/bin/firefox z instalacji firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi jest w konflikcie z plikiem z pakietu firefox-1.5.0.10-6.fc6
       plik /usr/share/applications/mozilla-firefox.desktop z instalacji firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi jest w konflikcie z plikiem z pakietu firefox-1.5.0.10-6.fc6

Co jest nie tak? Próbowalem usunac starego Firefoxa, ale wyskakuje mi to samo.

W mozilli na Linie, nie ma autoupdate tak jak jest to w windzie?

Sciągnąłem paczke rpm Mozilli 2.0 i przy wpisaniu komendy rpm -ivh /home/Fedora/Desktop/firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi.i386.rpm

No tak.Masz zainstalowanego firefoxa 1.5

Nie wiem czy to pomoże ale może:

rpm -i /home/Fedora/Desktop/firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi.i386.rpm --nodeps

[Fedora@localhost ~]$ su
Hasło:
[root@localhost Fedora]# rpm -i /home/Fedora/Desktop/firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi.i386.rpm --nodeps
ostrzeżenie: /home/Fedora/Desktop/firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi.i386.rpm: Nagłówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID 00f97f56
       plik /etc/gre.d/gre.conf z instalacji firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi jest w konflikcie z plikiem z pakietu firefox-1.5.0.10-6.fc6
       plik /usr/bin/firefox z instalacji firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi jest w konflikcie z plikiem z pakietu firefox-1.5.0.10-6.fc6
       plik /usr/share/applications/mozilla-firefox.desktop z instalacji firefox-2.0.0.3-1.fc6.remi jest w konflikcie z plikiem z pakietu firefox-1.5.0.10-6.fc6

........ a jak zrobić załkowity uninstall 1.5?

Ale kibel:

[root@localhost Fedora]# rpm -e firefox-1.5.0.10-6.fc6
blad: Niespelnione zaleznosci:
       libxpcom.so jest wymagany przez (zainstalowany) libswt3-gtk2-3.2.2-2.fc6.i386
       firefox jest wymagany przez (zainstalowany) libswt3-gtk2-3.2.2-2.fc6.i386
[root@localhost Fedora]#

A nie mgoe zrobic tak, ze sciagne z of. strony paczke tar.gz i nadpisze ja na folder z zainstalowanym firefoxem ??

EDIT: Ktos wie czemu nawet jak odpalam FF z tej paczki tar.gz pokazuje mi , ze mam 1.5 ?? WTF?

instalacja z tar-a powoduje to,ze odinstalowanie graniczy z cudem.

W su powinien byc myslnik

#su -

zobacz w man rpm

poza tym rpm -e nazwa programu bez wersji.

Moze spróbuj doinstalowac to czego brakuje a potem odinstalowac firefoxa.

Troche gdybam - moze firefoxa sam kompilowales?