Skocz do zawartości

Fedora 7

Jasiek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam kilka pytań do Fedory 7:

1)Czy jako bardzo początkujący użytkownik dam sobie radę z zainstalowaniem jej i netu(mam Neostradę)(potem mogę już was prosić o pomoc)? Bo byłem przestrzegany że na początku na pewno wiele błędów i by poczekać z tydzień kiedy to już najpoważniejsze zostaną rozwiązane.

2)Czy istnieje do niej program do instalacji internetu równie prosty jak do FC6(tzn. wpisywałeś tylko "./" i potem login i hasło, a on wszystkie stery itp. sam instalował), lub może nawet on pod nią działa, jeśli tak to czy ktoś ma do niego linka?

3)Czy zdarzają się jakieś poważne problemy podczas instalacji?

Pozdrawiam

Jasiek

Ja dzis sciagnałem płytke LIVE CD KDE oczywiscie FEDORA 7

Zainstalowałem system na dysku , skonfigurowałem yum-a i przystapiłem do instalacji sterów nvidii.

I tu nastapił klops !! ; po restarcie kompa podczas startu zaczeło sie sprawdzanie systemu plików a nastepnie wywaliło ze pliki ; nvidia 1 ,nvidia2 , nvidia3,nvidia4 nie moga zostac utworzone bo juz istnieja. Cos w tym stylu.

Przełaczyłem sie wiec na winde i dalej szukac w necie postów na ten temat. Doszłem do wniosku ze trzeba cos kombinowac z UDEV ale pomyslałem sobie ; czy ci co układali fedorke 7 byli pijani ze nie przetestowali swego systemu przed wydaniem wersji finalnej. Gdyby to była jakas wczesna BETA to jeszcze bym rozumiał ale jesli to jest w wersji finalnej to taki system nie ma szans na pokonanie windows. Tak wiec dość szybko zainstalowałem EDU-CD 0.7.1 na miejscu fedorki.

Ta dystrybucja nie sprawia takich kłopotów jak fedorka 7 i widzi partycje windowsowe juz bezposrednio po instalacji.

Niestety wg mnie z fedorka z wersji na wersje jest coraz gorzej.

A szkoda :lammer:

Prawdziwy klops to ludzie którzy nie czytają forum przed przyczepieniem się do czegoś. Temat problemów z driverami nvidii w F7 był już poruszany KILKA RAZY!

Problem w tym, że wielu (w tym mi) podane rozwiązania nie pomogły. :blink:

Próbowałeś po prostu wyłączyć SELinuksa? To on jest afaik sprawcą całego zamieszania.

Czemu miałbym przez to wyłączyć całkowicie SELinuksa? Potem może będę musiał wyłączyć firewalla, bo będę miał problemy z netem, potem X'y, bo coś tam... A "setsebool -P allow_execmod=1" i ta druga opcja podana na forum nie daje żadnych rezultatów. <_<

I tu nastapił klops excl.gif ; po restarcie kompa podczas startu zaczeło sie sprawdzanie systemu plików a nastepnie wywaliło ze pliki ; nvidia 1 ,nvidia2 , nvidia3,nvidia4 nie moga zostac utworzone bo juz istnieja. Cos w tym stylu.

Mam to samo i się nie przejmuję, bo wszystko działa dobrze. Jestem po prostu leniwy i nie chce mi sie kombinować z ustawianiem udeva. Jak sprawdziłem to wszystkie pliki należą do xorg-x11-drv-nvidia-96xx (w moim przypadku), więc nie mam powodów się niepokoić. SELinux nie ma tu nic do rzeczy.

P.S.

Akceleracja mi działa, żeby nie było wątpliwości :)