hoomer Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Witam, próbuję zainstlowac neostradę (Sagem 800) w sposób podany tutaj -> http://wiki.fedora.pl/Sieci/Sagem. Instalacja przebiega bez zarzutu, ale po końcowej komendzie "pppd call ueagle-atm" pojawia się tylko: Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 i nic więcej się nie dzieje (połączenie z internetem nie zostało ustanowione). Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 A sprawdziłeś, czy rzeczywiście nie ma połączenia z Internetem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoomer Napisano Czerwiec 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Tak, sprawdziłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Nie ma połączenia czyli ifconfig zwraca tylko pętlę loopback? Dosyć ciekawe zachowanie, zakładając, że wszystko zrobiłeś poprawnie :/ Mi czasem nie łączyło (bardzo rzadko), wtedy po prostu drugi raz wywoływałem pppd call .. A takie pytanko: proces pppd jest odpalony czy wyłącza się od razu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoomer Napisano Czerwiec 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Proces pppd wyłącza się od razu, samo polecenie pppd w konsoli zwraca jakieś dziwne znaki typu "{?..-*}}-]?}". Dodatkowo zauważyłem ,że komunikat: Plugin pppoatm.so loaded PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 wyświetla się bez względu na to czy modem jest podłączony do komputera czy nie. ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 A masz odpowienie wpisy w pliku /etc/resolv.conf :?: nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Według mnie to najlepiej zastosować plik konfuguracyjny ifcfg-ppp0 aby neostrada podnosiła się jako normalny interfejs poprzez skrypty systemowe ifup, ifdown - w razie potrzeby. Przykładowa konfiguracja tego pliku http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t12464.html Przedtem miałem skonfigurowane tak ja to opisują, ale tak jest bardziej prof. pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoomer Napisano Czerwiec 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2007 Niestety link podany przez klimasa nie pomógł. Chyba wiem co powoduje problem. Mój modem to Sagem 800 z serii E4 ,czytałem w internecie ,że jego konfiguruje się inaczej ,ale nie było podane jak.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikuś Napisano Listopad 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2007 Mam ten sam problem tylko na modemie sagem@800 E2L zawsze instalowałem tak jak hoomer na innych dystrybucjach i pięknie smigało,a tutaj za chiny nie mogę ruszyć Jestem teraz na innej dystrybucji (_linuxa_ → Linuksa) ORT (Mandriva 2008) i podam jak jest skonfigurowana neo.Więc tak w linku podanym przez hoomera w pliku chap- secrets jest "[email protected]" * "tajnehaseło" * u mnie jest '[email protected]' * 'tajnehaseło' * do tego jest jeszcze ten wpis w pap-secrets a w pliku /etc/ppp/peers/ppp0 (nie ma ueagle-atm ) tylko *ppp0 wpis noauth defaultroute usepeerdns lock persist nopcomp noccp novj kdebug 1 holdoff 4 maxfail 25 plugin pppoatm.so 0.35 user "nazwa użytkownika" Teraz rozłączyłem ręcznie neo i w konsoli dałem komende pppd call ppp0 i wyskoczyło to Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 i po chwili połaczyło mnie z neostradą. Zapomniałem dodać stery do modenu są tak samo w pliku /lib/firmware/ueagle-atm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi