Renegade Napisano Czerwiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2007 Po aktualizacji z FC6 na FC7 przy pomocy yum niby już chodzi wszystko OK, z wyjątkiem urządzeń USB, czyli podłączam Pendrive i zawsze w pasku pojawiała mi się ikona do zamontowania urządzenia, teraz nic, pen zamruga parę razy ale fedora nie pokazuje, że mam jakieś urządzenie do zamontowania. Co jest nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2007 dmesg to bardzo rozgadany facet na temat podłączanego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Czerwiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2007 polecam jeszcze: lsusb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Czerwiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2007 dmesg to bardzo rozgadany facet na temat podłączanego sprzętu. Może i rozgadany ale nie wiem co jest nie tak sd 8:0:0:0: Attached scsi removable disk sdb sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0 usb 3-1: USB disconnect, address 8 usb 3-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 9 usb 3-1: configuration #1 chosen from 1 choice scsi9 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices usb-storage: device found at 9 usb-storage: waiting for device to settle before scanning usb-storage: device scan complete scsi 9:0:0:0: Direct-Access Kingston DataTraveler 2.0 PMAP PQ: 0 ANSI: 0 CCS SCSI device sdb: 1953792 512-byte hdwr sectors (1000 MB) sdb: Write Protect is off sdb: Mode Sense: 23 00 00 00 sdb: assuming drive cache: write through SCSI device sdb: 1953792 512-byte hdwr sectors (1000 MB) sdb: Write Protect is off sdb: Mode Sense: 23 00 00 00 sdb: assuming drive cache: write through sdb: sdb1 sd 9:0:0:0: Attached scsi removable disk sdb sd 9:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0 /dev/vmmon[1847]: Module vmmon: unloaded /dev/vmmon[2741]: Module vmmon: registered with major=10 minor=165 /dev/vmmon[2741]: Module vmmon: initialized /dev/vmmon[2747]: Module vmmon: unloaded /dev/vmmon[2910]: Module vmmon: registered with major=10 minor=165 /dev/vmmon[2910]: Module vmmon: initialized usb 3-1: USB disconnect, address 9 usb 3-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 10 usb 3-1: configuration #1 chosen from 1 choice scsi10 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices usb-storage: device found at 10 usb-storage: waiting for device to settle before scanning usb-storage: device scan complete scsi 10:0:0:0: Direct-Access Kingston DataTraveler 2.0 PMAP PQ: 0 ANSI: 0 CC S SCSI device sdb: 1953792 512-byte hdwr sectors (1000 MB) sdb: Write Protect is off sdb: Mode Sense: 23 00 00 00 sdb: assuming drive cache: write through SCSI device sdb: 1953792 512-byte hdwr sectors (1000 MB) sdb: Write Protect is off sdb: Mode Sense: 23 00 00 00 sdb: assuming drive cache: write through sdb: sdb1 sd 10:0:0:0: Attached scsi removable disk sdb sd 10:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0 usb 3-1: USB disconnect, address 10 Z tego wycinka widać, że rozpoznaje pendriva, tylko czemu nie pokazuje mi się ikona abym mógł go zamontować ?, cały czas działało, ikona z montowania Dyskietki jest, a z USB już się nie pojawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2007 1. czy sprawdziłeś jak desktop się zachowuje na świeżo założonym koncie? bo możliwe że stara konfiguracja twojego konta coś blokuje. 2. jakie masz środowisko desktopowe? * w GNOME są osobne opcje [x] automount_media i [x] automount_drives. czy nie jest tak, że jedno masz włączone, a drugie nie? * w KDE opcje domyślne ustawiasz osobno dla każdego typu mediów (czy KDE też ci nie montuje?) * w XFCE nie wiem * w innych raczej nie ma wbudowanej obsługi montowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Czerwiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2007 Ad. 1 - nie nie sprawdzałem skoro całyczas działało. Ad. 2 - używam Gnome i w pasku koło zegara używam pluginu do montowania dysków i zawsze po włożeniu Pena pokazywała się tam ikonka aby go zamontować, teraz cisza. [x] automount_media i [x] automount_drives - Gdzie konkretnie mam tego szukać w Gnome może 7 ma to wyłączone. W KDE nie sprawdzałem, gdyż cały czas siedzę w Gnome, jutro sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2007 [x] automount_media i [x] automount_drives - Gdzie konkretnie mam tego szukać w Gnome może 7 ma to wyłączone. W opcjach gnome-volume-managera. Podałem nazwy kluczy jak je widzisz w gconf-editor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Czerwiec 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 OK znalazłem winnego, był nim SELinux, jak przełączyłem go na zezwalanie to wszystko wystartowało. Teraz powiedzcie jak pogodzić SELinuxa z HALem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Czerwiec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 Zaktualizowałeś cały system ? (w updates były nowe polityki SELinuksa). Ewentualnie wyłącz SELinuksa tylko dla hald czy innej związanej z usb usługi a nie dla całego systemu. Od tego masz graficzny konfigurator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Czerwiec 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 Tak aktualizowałem cały system, jak wyłączyć SE tylko dla HALD ?, w System -> Administracja -> zapora i Se w zakładce SELinux mam tylko możliwość ustawienia wymuszaj, zezwalaj lub wyłącz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 Niedawno było na forum, że selinux ma osobny konfigurator graficzny. Wypada poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Czerwiec 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 Tak tylko po wklepaniu: yum install policycoreutils-gui Pluje się, że Missing Dependency: policycoreutils = 2.0.16-2.fc7 is needed by package..... A ja mam 2.0.16-5.fc7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 Bo w repozytorium jest jeszcze drugi release. Nie wiem jaki masz system, ale tu masz odpowiednie gui: http://koji.fedoraproject.org/packages/pol...-5.fc7.i386.rpm http://koji.fedoraproject.org/packages/pol....fc7.x86_64.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi