pajel Napisano Czerwiec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 Witam, miał może ktoś podobny przypadek? odpalam beryla, włącza się dekorator okien (Emerald) ale cała ramka okna jest niewidoczna (ta z przyciskami maximize, minimize itp). Po wybraniu opcji "Ponownie wczytaj menedżer okien" ramka wraca... niestety przy każdym starcie fedorki tak się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Czerwiec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2007 spróbuj usunąc z twojego /home .beryl i .emerald Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajel Napisano Czerwiec 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 niestety nie zadziałało, jakieś inne propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Czerwiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 Ja to mam na Mandrivie. Zainstalowałem Fedore 7 bo myślałem że te niewidoczne obramowania okien to jakiś bład Mandrivy. Z jedną panną na forum Mandrivy doszliśmy do wniosku że to wina karty, bo oboje mamy GF MX 440. Ale że w Fedorze też jest ten problem podczas akceleracji 3D to nie wiedziałem. W Mandrivie jest ustawienie Natywne (alternatywa do GLX) i na tym natywnym działa beryl. W Fedorze po uruchomieniu beryla cały pulpit staje się biały. Nie dziąłają żadne skruty klawiaturowe. tak miałem na ustawieni GLX w Mandrivie. Może ktoś wie gdzie w Fedorze znaleźć ustawienie natywne dla akceleracji 3D?, w ogóle to jak zainstalowac sesje 3D? żeby była do wyboru oprócz KDE i GNOME Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Czerwiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 Ja mam podobny efekt po uruchomieniu systemu - beryl jest uruchomiony, działają efekty ale ramek nie ma. Wchodzę do menu, uruchamiam beryl-manager i ramki się pokazują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Czerwiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 Ciekawe rzeczy piszecie. Jak wynika z mego podpisu, mam taką kartę jak wy, Beryla i KDE - a dekoratory okien (Emerald i Aquamarine) działają normalnie i z ramkami okien nic się nie działo (w FC6) i nic się nie dzieje (w F7). Tyle że od czasu, gdy pojawiło się to coś zwane livna-display-config, to co jakiś czas restartują mi się X-y... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2007 Mam ten sam problem, klikam prawym na ikonie i ładuję od nowa menedżer okien. Pomaga, jednak jest to irytujące. Chyba warto poszukać czy jest taki bug już zgłoszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajel Napisano Czerwiec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2007 Na forum beryla znalazłem jak ten problem rozwiązać: Unlike most traditional window managers, Beryl does not draw window decorations it self, but calls upon another program to do this. The Beryl Project maintains three slightly diffrent window decorators: * Emerald (The standard Beryl window decorator) * Heliodor (Supports gnome themes, meant for GNOME integration) * Aquamarine (Supports KDE themes, meant for KDE integration) If you are missing decorations, make sure one of these three are running. Beryl-manager can start them for you, or you can start them from a terminal of you don't use beryl-manager. Also, make sure that the "decoration" plugin is enabled in beryl-settings. If you still have no decorations, make sure you are using a colordepth of 24, and if you are using nVidia, you will need this line in your xorg.conf (usually found in /etc/X11 ) Device section regarding the nvidia driver (or possibly screen section): Code: Option "AddARGBGLXVisuals" "True" For example, my device section might look like this : Code: Section "Device" Identifier "nVidia Corporation NV40 [GeForce 6800 GT]" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection _________________ Kristian Lyngstøl (KristianLy @ #beryl-dev ) Code monkey osobiście tego nie sprawdziłem, gdyż uporałem się z tym inaczej: 1. W update Fedory zauważyłem nowe stery kmod-nvidia, które wymagały nowego kernela 2. Próbowałem zrobić update, ale nie wrzuciło mi kernela i nowe stery nie zadziałały. 3. Ponieważ jestem początkujący, zainstalowałem Fedore od nowa . 4. Dodałem repo livny, wpisałem yum install kmod-nvidia 5. Zainstalował się nowy kernel i stery i wszystko zaczęło działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi