Skocz do zawartości

[rozwiązanie] F7 Na Laptopach Dell Z Kartą Ati

shrek999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zachciało mi się skosztować Fedorki 7 na laptopie. Jednakze w przeciwieństwie do FC6 odpalenie systemu nie przebiegło bezproblemowo. Najpierw system się wieszał na ładowaniu kernela a jak przyszło co do czego to serwer X'ow nie chciał się włączyć.

Zatem tak...

Pierwszy problem pojawia się na wielu laptopach i nie tylko opartych o technologie centrino tu CoreDuo i Core2Duo podobno PentiumD też ktos sie z tym spotkał. Po instalacji systemu jeśli uruchamiacie swoja wymarzoną F7 start systemu wiesza się na "Uncompresing Linux" to prawdopodobnie twój problem zaraz znajdzie rozwiązanie. Jesli uzywasz gruba wystarczy ze przed załadowaniem systemu wyedytujesz opcje bootowania kernela ( aby to zrobic nalezy wcisnac "e" na klawiaturze ) wybrac opcje kernela ktore takze nalezy wyedytować i na koncu nalezy dopisać "clocksource=acpi_pm". W Internecie jest wiele rozwiązań tego problemu jedne polegaja "hpet = disable" ( tu ładował mi sie system ), "maxcpu=1" co w przypadku platformy CD i C2D jest totalnym nieporozumieniem.

Po pierwszym załadowaniu systemu pokaze wam sie ekran aby utworzyc użytkownika itp... jak zakonczycie go i X beda probowaly sie podniesc ale bezskutecznie wystarczy ze zrobicie upgrade systemu yumem po uprzednim dodaniu repo livny. w sumie calość ogranicza sie do przejscia w init 3 bo jakos gdm nie chcial sie zupgraedowac a potem yum upgrade zassa troche paczek m.in zaktualizuje paczki xorga i ixy pojda :)

wlascicieli delli6400 pocieszy zapewne natywna obsługa kart wifi intelela 3945abg, 2100 i jeszcze jakiejś jednej pod warunkiem ze przy instalacji dodacie je jako zgodny sprzęt.

• 5 months later...

Hejka,

ja mam della Inspiron 6400 i nawet na F8 mam problem z osiągnięciem rozdzielczości 1440x990. Po prostu kompletnie nie wiem jak to zrobić. Próbowałem już wielu sposobów z netu i nici. mam rozdzielczość 1152x864 i za choinkę nie potrafię wyci ągnąć więcej. Może masz na to jakiś patent?

mam problem z osiągnięciem rozdzielczości 1440x990.
Ja się może nie znam, ale to chyba jakieś bardzo egzotyczne rozdzielczości i proporcje? Ani to 4:3 ani 16:9. Jeśli masz 1152x864 (czyli proporcje 4:3) to może na początek spróbuj 1280x1024 a dopiero potem coś wyżej?

Ja się może nie znam, ale to chyba jakieś bardzo egzotyczne rozdzielczości i proporcje? Ani to 4:3 ani 16:9. Jeśli masz 1152x864 (czyli proporcje 4:3) to może na początek spróbuj 1280x1024 a dopiero potem coś wyżej?

Standartowa rozdzielczosc dla mojego monitorka 19". W wielu lapkach tez ta rozdzielczosc smiga.