demageron Napisano Czerwiec 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2007 Witam! Fedora 7 nie wykrywa mojej karty wifi: TP-LINK Atheros AR5005G Wireless Network Adapter (PCI). Próbowałem zainstalować kmod-madwifi ale wyskoczyło mi takie cuś: [root@localhost ~]# yum install '/root/Pulpit/kmod-madwifi-0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686.rpm' Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Parsing package install arguments Examining /root/Pulpit/kmod-madwifi-0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686.rpm: kmod-madwifi - 0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686 Marking /root/Pulpit/kmod-madwifi-0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686.rpm to be installed Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlis...7&arch=i386 error was [Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemo\xc5\xbcliwe')> Error: Cannot open/read repomd.xml file for repository: fedora A jak próbuję zainstalować to instalatorem pakietów to: Nie można pobrać informacji o oprogramowaniu. Unable to retrieve software information. This could be caused by not having a network connection available. Jestem zielony w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2007 Zapewne nie masz internetu, więc yum nie może pobrać informacji o repozytoriach. Jest kilka rozwiązań, ale chyba najprościej dla Ciebie to będzie: rpm -ivh '/root/Pulpit/kmod-madwifi-0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686.rpm' I jeszcze jedno. Ztego co widzę to używasz Pulpitu roota, więc prawdopodobnie graficznie jesteś/byłeś zalogowany jako root. To jest zdecydowanie złe wyjście (lepiej używać usera z ograniczonymi prawami, a na roota się przelogowywać w razie potrzeby z konsoli). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Czerwiec 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2007 Witam! Prawdopodobnie potrzebujesz jeszcze paczki: madwifi Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demageron Napisano Czerwiec 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2007 Obie paczki zainstalowane i wszystko działa Dzięki za pomoc EDIT: Po aktualizacji system nie wykrywa karty wifi, Na starym kernelu wszystko jest wporządku. Nie wiecie czym to jest spowodowane i jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Czerwiec 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2007 Nie wiem czemu - ale z jakichs powodow yum nie zaktualizowal Ci kmoda razem z kernelem. Pod starym jajem doinstaluj kmod-madwifi-0.9.3.1-1.2.6.21_1.xxxx.fc7.i686.rpm - gdzie xxxx to aktualna (sub)wersja kernela Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demageron Napisano Czerwiec 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2007 Dzięki, pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi