Skocz do zawartości

Fedora 7 I Radiówka

demageron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Fedora 7 nie wykrywa mojej karty wifi: TP-LINK Atheros AR5005G Wireless Network Adapter (PCI). Próbowałem zainstalować kmod-madwifi ale wyskoczyło mi takie cuś:

[root@localhost ~]# yum install '/root/Pulpit/kmod-madwifi-0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686.rpm'

Loading "installonlyn" plugin

Setting up Install Process

Parsing package install arguments

Examining /root/Pulpit/kmod-madwifi-0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686.rpm: kmod-madwifi - 0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686

Marking /root/Pulpit/kmod-madwifi-0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686.rpm to be installed

Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlis...7&arch=i386 error was

[Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemo\xc5\xbcliwe')>

Error: Cannot open/read repomd.xml file for repository: fedora

A jak próbuję zainstalować to instalatorem pakietów to: Nie można pobrać informacji o oprogramowaniu. Unable to retrieve software information. This could be caused by not having a network connection available.

Jestem zielony w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość :rolleyes:

Zapewne nie masz internetu, więc yum nie może pobrać informacji o repozytoriach. Jest kilka rozwiązań, ale chyba najprościej dla Ciebie to będzie:

rpm -ivh '/root/Pulpit/kmod-madwifi-0.9.3.1-1.2.6.21_1.3194.fc7.i686.rpm'

I jeszcze jedno. Ztego co widzę to używasz Pulpitu roota, więc prawdopodobnie graficznie jesteś/byłeś zalogowany jako root. To jest zdecydowanie złe wyjście (lepiej używać usera z ograniczonymi prawami, a na roota się przelogowywać w razie potrzeby z konsoli).