zibi Napisano Lipiec 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2007 W zasadzie moglbym pozegnac MS gdyby nie skaner. Jest to Plustek P12 na port rownolegly. Jego wymiana przy moim budzecie nie wchodzi w rachube ) Zaczalem instalowac: - modprobe ppdev (OK, lsmod wykazuje go) - w dll.conf odkomentowalem #plustek_pp - w plustek_pp odkomentowalem #device parport0 - scanimage -L i nic. Prosze o pomoc, bo juz siedze nad Fedora 7 trzy tygodnie i pozostal mi tylko ten problemik (z grubsza biorac) pozdrawiam, Zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi Napisano Lipiec 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 Sam sobie odpowiem bo nie chce mi sie dluzej obserwowac tego tematu: Mysle, ze projekt Fedory skonczy podobnie jak Auroxa. Pozdrawiam dyzurny support projektu na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 Zacznij od tego czy fedora widzi Twój skaner sane-find-scanner . Rutynowo powinieneś odwiedzić stronę projektu sane i sprawdzić czy skaner jest obsługiwany, wygląda na to, że tak http://www.sane-project.org/sane-backends.html#S-PLUSTEK-PP (to już coś ). Nie zaszkodzi przeczytać man sane-plustek_pp , bo w nim powinien zawierać się dokładny opis co dalej, mi się oczywiście nie chciało czytać . W tym momencie na Twoim miejscu odpaliłbym xsane żeby zobaczyć co się stanie. U mnie wyskoczył komunikat o braku odpowiedniego sterownika w określonym folderze. Firmware można ściągnąć z internetu lub skopiować z windowsa. Potem jeszcze raz xsane i skaner działa. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi