kurzawa Napisano Lipiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2007 A więc postanowiłem sobie z pod Windowsa powiększyć partycje /home o 10gb programem: Paragon Hard Disk Manager 8.5 Professional. I partycja się powiększyła ale podczas uruchamiania Fedory ładowanie się zatrzymuje pojawia się taki: /home1 UNEXPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY. (i.e., without -a or -p options) Co zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2007 To co Ci system poleca: RUN fsck MANUALLY. Jeżeli montuje to odmontuj i zrób fsck /dev/id_partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Lipiec 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2007 Ale kiedy wpisuje fsck /dev/hda8 to system zadaje na początku kilka pytań i musze odpowiedzieć y/n a potem pyta się czy naprawić dany blok, a tych bloków jest pare tysięcy. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2007 ...musze odpowiedzieć y/n a potem pyta się czy naprawić dany blok, a tych bloków jest pare tysięcy. Co zrobić? fsck -y /dev/hda8 lub połóż jakiś przedmiot na klawiszu "y". W ogóle to pomysł o powiększaniu partycji linuksowej na windowsie był do bani Jeżeli już musiałeś to zrobić to mogłeś opalić jakiś system lub gparted na livecd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Lipiec 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2007 Już dałem rade. Użyłem polecenia fsck -cvf /dev/hda8 i przytrzymałem palec na przycisku y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Lipiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2007 W takich sytuacjach przydaje się polecenie yes: yes | fsck -cvf /dev/hda8 i wpisuje nam "y" tak długo jak tylko trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi