computax Napisano Lipiec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2007 Przy próbie skompilowania czegokolwiek otrzymuję następujący komunikat błędu: checking for X... configure: error: Can't find X includes. Please check your installation and add the correct paths! Próba przeszukania Google nie dała rozwiązania, w "rozpaczy" przeinstalowałem Fedorę 7 sądząc. że może coś to pomoże. Pakiety typu xorg-x11-xxx są zainstalowane, katalog /usr/include/X11 istnieje z zawartością i dalej co robić nie mam już pomysłu. W Fedora Core 6 nie było tego rodzaju problemów. Może jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 Napisz po kolei co kompilujesz? Skąd bierzesz paczki? Czy masz zainstalowane pakiety ...-devel do Xorg? Wklej przynajmniej ostatnie kilkanaście linijek z wyjścia na terminalu. A na początek spróbuj yum install libX11-devel albo już tak na maksa to yum groupinstall "X Software Development" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 W sumie zawsze można sprawdzić czego szuka skrypt konfiguracyjny (otwierając go jakimś edytorem tekstu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
computax Napisano Lipiec 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2007 polecenie yum groupinstall "X Software Development" pozwoliło przeskoczyć ten nieszczęsny komunikat: Can't find X includes, potem jeszcze było wołanie o biblioteki QT >= 3.3 i nareszcie ./configure mam za sobą - dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi