Skocz do zawartości

Openoffice.org - Instalacja / Kword- Polskie Fonty

Black Dog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanie pierwsze :D

Jak ustawić w KWordzie polskie fonty? Mam dokument .rtf, pisany w wordzie 2003 [o ile to ma jakieś znaczenie]. Jest to kopia zapasowa bardzo ważnego dla mnie tekstu, niepełna, ale zawsze coś. I jest taki problem że po otworzeniu w KWordzie nie mam polskich znaków, tylko krzaki. W ustawieniach nie znalazłem nic o kodowaniu, język mam ustawiony na polski ale to nic nie zmienia. System mam w całości po ang, instalowany z Fedora 7 Live CD.

Da się jakoś zrobić polskie fonty? Dodam że w całym systemie są, jak widać zresztą, ale nie ma ich w KWordzie.

Druga sprawa to instalacja OpenOffice.org. Pobrałem go ze strony openoffice.org, wersja dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT- dlaczego same rpmy to nie wiem... już chyba źródła bym wolał... No ale mniejsza o to.

Plików rpm jest kilkanaście, wg instrukcji instalacja powinna polegać na wstukaniu w konsoli "rpm -Uvh *rpm" [lub -Uhv, nie pamiętam dokładnie]. Tak czy inaczej nie działa, instalacja jest przygotowywana po czym wywala że plik jre-6-linux-i586.rpm zostal wykonany i że java dla linuksa jest zainstalowana. I instalacja jest przerwana, nic dalej nie idzie.

Jak rozwiazać ten problem? Lub ewentualnie jak pod yumem pobrać openoffice? Próbowałem yum install openoffice, nie dziala. yum install openoffice.org [co działa na ubuntu tyle ze z apt-get], nie działa.

w fedorze nie ma ogólnej paczki openoffice'a:

openoffice.org-javafilter-2.2.0-14.11
openoffice.org-emailmerge-2.2.0-14.11
openoffice.org-impress-2.2.0-14.11
openoffice.org-core-2.2.0-14.11
openoffice.org-writer-2.2.0-14.11
openoffice.org-xsltfilter-2.2.0-14.11
openoffice.org-testtools-2.2.0-14.11
openoffice.org-math-2.2.0-14.11
openoffice.org-base-2.2.0-14.11
openoffice.org-graphicfilter-2.2.0-14.11
openoffice.org-calc-2.2.0-14.11
openoffice.org-langpack-pl_PL-2.2.0-14.11
openoffice.org-pyuno-2.2.0-14.11
openoffice.org-draw-2.2.0-14.11

Są jeszcze inne, po prostu musisz spreacyzować. Jak chcesz znaleźć wszystkie to chyba najprosciej

yum search openoffice

Dzięki wielkie :)

Właśnie dzięki yumexowi pobieram sobie writera oraz language pack... 104 mb, szybko pójdzie... :)

Dzięki za pomoc... nie żebym słodził ale bez Was to bym leżał i kwiczał...a tak, to coraz bardziej mi się ten system podoba... Przy okazji mam pytanie takie lekko offtopic- da się za pomocą gparted bezpiecznie rozszerzyć partycję na której jest Fedora? Bo ma tylko 5.5 gb, i nie wiem czy wystarczy na wszystko ;)

Bezpieczne zabawy z partycjami... szczerze powiedziawszy to nierealne ;) Jeżeli /home masz na oddzielnej partycji (większeij) to raczej nie będzie probemów z brakującym miejscem na / (no chyba, że masz zainstalowane dużo programów lub korzystasz z czegoś zużywającego /var, np. vmware lub mock). Jak masz /home na tej samej partycji to ja bym na Twoim miejscu przeniósł ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...