Black Dog Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 Witam. Pytanie pierwsze Jak ustawić w KWordzie polskie fonty? Mam dokument .rtf, pisany w wordzie 2003 [o ile to ma jakieś znaczenie]. Jest to kopia zapasowa bardzo ważnego dla mnie tekstu, niepełna, ale zawsze coś. I jest taki problem że po otworzeniu w KWordzie nie mam polskich znaków, tylko krzaki. W ustawieniach nie znalazłem nic o kodowaniu, język mam ustawiony na polski ale to nic nie zmienia. System mam w całości po ang, instalowany z Fedora 7 Live CD. Da się jakoś zrobić polskie fonty? Dodam że w całym systemie są, jak widać zresztą, ale nie ma ich w KWordzie. Druga sprawa to instalacja OpenOffice.org. Pobrałem go ze strony openoffice.org, wersja dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT- dlaczego same rpmy to nie wiem... już chyba źródła bym wolał... No ale mniejsza o to. Plików rpm jest kilkanaście, wg instrukcji instalacja powinna polegać na wstukaniu w konsoli "rpm -Uvh *rpm" [lub -Uhv, nie pamiętam dokładnie]. Tak czy inaczej nie działa, instalacja jest przygotowywana po czym wywala że plik jre-6-linux-i586.rpm zostal wykonany i że java dla linuksa jest zainstalowana. I instalacja jest przerwana, nic dalej nie idzie. Jak rozwiazać ten problem? Lub ewentualnie jak pod yumem pobrać openoffice? Próbowałem yum install openoffice, nie dziala. yum install openoffice.org [co działa na ubuntu tyle ze z apt-get], nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 w fedorze nie ma ogólnej paczki openoffice'a: openoffice.org-javafilter-2.2.0-14.11 openoffice.org-emailmerge-2.2.0-14.11 openoffice.org-impress-2.2.0-14.11 openoffice.org-core-2.2.0-14.11 openoffice.org-writer-2.2.0-14.11 openoffice.org-xsltfilter-2.2.0-14.11 openoffice.org-testtools-2.2.0-14.11 openoffice.org-math-2.2.0-14.11 openoffice.org-base-2.2.0-14.11 openoffice.org-graphicfilter-2.2.0-14.11 openoffice.org-calc-2.2.0-14.11 openoffice.org-langpack-pl_PL-2.2.0-14.11 openoffice.org-pyuno-2.2.0-14.11 openoffice.org-draw-2.2.0-14.11 Są jeszcze inne, po prostu musisz spreacyzować. Jak chcesz znaleźć wszystkie to chyba najprosciej yum search openoffice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 Siemka. Jak wpiszesz yum install openoffice.org* to zainstaluje Ci wszystko. Polecam Ci yumex, dzięki niemu będzie troszkę łątwiej zainstalować wybrane pakiety openoffice.org. Pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Lipiec 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 Dzięki wielkie Właśnie dzięki yumexowi pobieram sobie writera oraz language pack... 104 mb, szybko pójdzie... Dzięki za pomoc... nie żebym słodził ale bez Was to bym leżał i kwiczał...a tak, to coraz bardziej mi się ten system podoba... Przy okazji mam pytanie takie lekko offtopic- da się za pomocą gparted bezpiecznie rozszerzyć partycję na której jest Fedora? Bo ma tylko 5.5 gb, i nie wiem czy wystarczy na wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 Bezpieczne zabawy z partycjami... szczerze powiedziawszy to nierealne Jeżeli /home masz na oddzielnej partycji (większeij) to raczej nie będzie probemów z brakującym miejscem na / (no chyba, że masz zainstalowane dużo programów lub korzystasz z czegoś zużywającego /var, np. vmware lub mock). Jak masz /home na tej samej partycji to ja bym na Twoim miejscu przeniósł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi