Skocz do zawartości

Stery Do Realteka

P-A-B-L-O

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam podobna karte:

01:0a.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

i smiga bez problemu i mysle ze twoja tez powinna

Witam,

Dzięki za odpowiedź, ale obawiam się, że RTL-8139 to jest 10/100 Mbit/s zgadza się?

Tak mi się przynajmniej wydaje.

Mi dokładnie chodzi o gigabitową sieciówkę, zależy mi żeby F7 bez problemu sobie z tym poradziła.

Bo np. w FC6 nie było do mojej karty sterów w systemie, a przy instalacji ze źródeł coś mi się wywalało.

A że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem Fedory, nie dałem sobie z tym rady.

Potrzebuję neta na F7 żeby na dobre zasiąść na (_linuxa_ → Linuksa) ORT i opanować ten świetny system.

Niestety nie rozwieje Twoich watpliwosci calkowicie (bo moja gigabitowa sieciowka to calkiem inny typ na chipie intela), ale moze cos zasugeruje?

Sciagnij na boku F7 LiveCD, zbootuj i wszystko bedzie jasne. BTW - LiveCD mozna pozniej uzyc do instalki na dysku...

Jeszcze lepiej jak masz znajomego z gotowa plytka F7 LiveCD - byloby szybciej ;)

Tak na marginesie - bylbym bardzo zdziwiony gdyby F7 nie obsluzyla twojej karty out-of-the-box

Pozdro

OK

Dzięki za sugestię z F7 LiveCD. W zasadzie naprawdę dobry pomysł.

Ogólnie F7 na płycie posiadam, ale (nie wiem czy pamiętasz exbros) nie chce mi się bootować z DVD-RW.

I nawet jeszcze do tej pory nie pofatygowałem się żeby kupić DVD+R.

Muszę to w końcu załatwić, jak widać sam się opóźniam.

Jeszcze raz dzięki.

Ogólnie F7 na płycie posiadam, ale (nie wiem czy pamiętasz exbros) nie chce mi się bootować z DVD-RW.

Ano, cos mi sie chyba obilo o uszy ;)

Sciagnij i wypal LiveCD - podejrzany o powodowanie problemow bug dotyczy tylko nosnikow DVD i tylko w niektorych napedach... unkniesz wiec w ten sposob dalszych kombinacji, bo z bootowaniem z CD nie powinno byc najmniejszych problemow :)

Jedyny minus instalacji na dysk z LiveCD to koniecznosc pociagniecia z sieci dodatkowego 0.5-1GB pakietow (wiec dzialajaca sieciowka to w tym wypadku koniecznosc), ale z drugiej strony taka instalacja ma tez plus - bedziesz ciagnal z sieci i instalowal tylko to czego naprawde potrzebujesz no i - co nie jest bez znaczenia - od razu najnowsze dostepne wersje, wiec unikniesz, przynajmniej czesciowo, duzej zbiorczej aktualizacji systemu zaraz po uruchomieniu (a nazbieralo sie tego w F7 juz ponad 500MB dla standardowej stacji roboczej...). Nie mam tu na mysli oczywiscie kernela i kilku malych zaleznosci z nim zwiazanych - kernel nalezalo by zaktualizowac jako pierwszy zabieg po wrzuceniu LiveCD na HDD...

Pozdro

Właśnie ściągam F7 LiveCD i przy okazji pytanie:

Jak po uruchomieniu F7 z LiveCD mogę systemik zainstalować?

Nie wiem bo nigdy z Live nie instalowałem.

I kolejna sprawa. Kiedy instaluje się normalnie z DVD można wybrać typ instalki czyli serwer... itd.

Zatem automatycznie instalator dobiera pakiety.

Natomiast ja będę musiał, jak już pisałeś exbros dociągnąć pakiety.

Podpowiedz mi w jaki sposób mógłbym najbardziej sobie zbliżyć "wyposażenie" systemu do tego które dobiera instalator?

Pozdrawiam

---------------------------------------------------------------------------

Ściągnąłem LiveCD.

Ale niestety nie chce mi się bootować.

Nie wiem o co chodzi.

Wszystko w biosie pasuje, płytką chwilkę kręci, ale później odpala się MS.

Jakieś pomysły?

Tylko cos nie moge pisac polskich znakow.

Czy to dlatego ze odpalilem z LiveCD?

Niewykluczone. U mnie
[root@waldo fedora]# cat /etc/sysconfig/i18n
LANG="pl_PL.UTF-8"
SYSFONT="latarcyrheb-sun16"

Ale to tyle jeśli chodzi o off topic. Generalnie zasada jest prosta 1 problem - 1 wątek. Ten nie dotyczy polskich liter ;)