chriss Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 mam maly problem jestem bardzo początkującym użytkownikiem fedory używalem poprzednio wielu innych dystrybucji ale fedora pasuje mi najbardziej wszystko bylo by perfect gdyby nie sterowniki nvidi próbowalem instalowac wieloma sposobami przeszukiwalem duzo tematow na forach ale zaden nic nie rozwiązał kiedy w koncu udalo cos mi sie zainstalowac to przy uruchamianiu systemu wyswietla sie nvidia.ko zawiodl i jak sterownikow nie ma tak nie ma uzywam fedory 7 i moja karta graficzna to geforce 5200 prosze o jakas jednoznaczna sensowna i latwą do skapowania odpiwiedz z gory wielkie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 [...] próbowalem instalowac wieloma sposobami [...]Jakimi? Może trzeba było zacząć od jedynego zalecanego, czyli przez repozytoria yum. Niepowodzenia przy pozostałych sposobach to już prawdopodobnie tylko konsekwencja pierwszej niepomyślnej próby. Jeśli instalowałeś nie daj Boże paczką z binarkami ze strony producenta, to chyba najprościej i najlepiej będzie przeinstalować system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chriss Napisano Lipiec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 no nie ze strony producenta nie chcialo sie zainstalowac bo pisalo ze najpierw mam zamknac x cos tam a wszystko inne co instalo walem to mysle ze usunelem chyba a jak je mozna zainstalowac przez yum ?? no bo instalowalem w konsoli poleceniem yum install kmod-nvidia lezcz po instalacji musialem skonfigorowac server x a potem itak nie dzalaly i przy starcie sysemu rozwijal sie terminal i pisalo nvidia.ko zawiodl i potem jakies 2 ostrzezena wiec to jakos odinstalowalem i sie nie wyswietla a i jescze jedno jak bym mial przeinstalowac system juz to jakim sposobem to zrobi po przeinstalowaniu ?? ------------------ (Nie pisz postów pod własnymi postami, korzystaj z przycisku "EDYTUJ" - WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 Przede wszystkim skorzystaj z wyszukiwarki. Korzystaj wyłącznie z instalacji przez yum, ale poczytaj, bo byc moze w Twoim przypadku trzeba instalować moduł kmod-nvidia-96xx a nie kmod-nvidia. Poza tym być może będizesz musiał ręcznie wyedytować plik xorg.conf, żeby dopisać w nim sekcję wymuszającą porządaną rozdzielczość. Poza tym jest polecenie nvidia-config-display - może na początek spróbuj z tego skorzystać. Ja chyba więcej Ci nie pomogę, bo nie potrzebna mi jest akceleracja 3D a bez sterowników też mi Fedora pięknie śmiga Było o tym już tyle razy i w tylu wątkach, że niestety będziesz musiał przekopać się przez znaczną ich ilość. Podpowiem, że czasem lepiej niż z wyszukiwarki forumowej korzystać z Googli podając "site:fedora.pl to_czego_szukasz" - znacznie trafniejsze wyniki to daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 ...w Twoim przypadku trzeba instalować moduł kmod-nvidia-96xx a nie kmod-nvidia Oj, chyba jednak kmod-nvidia, chyba ze sie cos pozmienialo... Po zainstalowaniu systemu doinstaluj repozytorium livna, pozniej yum update (bo juz sie troche nazbieralo), pozniej yum install kmod-nvidia i restart. Nic wiecej nie rob - nie trzeba. Chyba, ze po restarcie okaze sie ze rozdzielczosc jest nieodpowiednia to trzeba bedzie z tym powalczyc, ale jesli chodzi o instalacje i uruchomienie sterownikow to aktualne sa juz tak skonstruowane ze zadnych dodatkowych czynnosci (poza restartem) nie wymagaja... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 Oj, chyba jednak kmod-nvidia, chyba ze sie cos pozmienialo... Toż piszę, że się nie mam, więc się nie znam Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 //OT No offence Ja do niedawna tez sie nie znalem bo jechalem na starenkiej GF2Pro/GTS... pozniej upgrade do GF4Ti4200 (ale wypas! ... to max co obsluzy moja stara plyta glowna), no i od tygodnia na drugim kompie GF8600GTS (niestety tylko z doskoku, to komp mojego syna i w wiekszosci lata na Vista-Wio - a szkoda, bo F7test3 LiveCD wrzucony do RAM po prostu mnie rozwalil szybkoscia, az strach pomyslec jak chodzila by na tym finalna F7 zainstalowana na dysku )... I w ten sposob uzywam wszystkich trzech wersji sterownikow ... wiec sie troche znam Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chriss Napisano Lipiec 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 ok no to probuje a tak na marginesie to wlasnie zformatowalem dysk zeby nie mieszac i zainstalowalem fedore 7 z kde hmm mam nadzieje ze sie uda ok chyba zrobilem to livna i teraz yum update Total download size: 583 M wiec sobie poczekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 chyba zrobilem to livna i teraz yum update Total download size: 583 M wiec sobie poczekam Warto bylo by byc pewnym ze livna jest zrobiona No, w zaleznosci od szybkosci lacza 0.5GB updateow moze chwile potrwac... Jak skonczysz update to zrestartuj maszyne na nowym jaju i jeszcze raz uruchom yum update dla pewnosci... jesli nie bedzie juz nic do dociagniecia, to mozesz spokojnie odpalac yum install kmod-nvidia, restart, i?... Pozdro P.S. Niezaleznie od tego w jakiej rozdzielczosci system wstanie po instalacji sterownikow i jak bedzie wygladal, sprawdz czy dziala Ci sprzetowa akceleracja 3D (dowod na zainstalowane, zaladowane i dzialajace sterowniki): glxinfo | grep direct Jesli zobaczysz Yes to jestesmy w domu, jesli No to cos poszlo nie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chriss Napisano Lipiec 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 No to po ty restart i jeszcze raz yum update sciagnelo 5.6 M restart zainstalowalem stery i restart i wszystko dziala 100% zadnych problemow odpowiedz yes czyli wszystko ok Wielkie Dzięki razy 100 mam nadzieje ze temat sie przyda jeszcze komus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 Cieszymy sie wszyscy ze kolejny problem rozwiazany Moze przeinstalowywanie systemu to nie jest optymalny sposob na rozwiazywanie problemow ze sterownikami, ale mam nadzieje ze watek ten bedzie zywym dowodem na to, ze sterowniki z livny przy trzymaniu sie pewnych okreslonych zasad (update systemu, omijanie z daleka sterownikow ze strony nvidii, ogolne nie smiecenie w systemie) sa niezawodne, instaluja, konfiguruja i laduja sie automatycznie bez problemow oraz nie wymagaja zadnych dodatkowych czynnosci ... bo tlumaczenia upartym uzytkownikom sterow producenta ze tak wlasnie jest i dlaczego tak jest, mam juz dosc Oczywiscie zdarzaja sie problemy z odswiezaniem czy rozdzielczoscia, ale to raczej problem na lini karta grafiki - monitor, a to zupelnie inna bajka... Milej zabawy Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek_west Napisano Lipiec 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2007 Mam tą samą karte graficzną i nie było żadnych problemów ani na FC6, ani na F7. Najpierw musisz dodać repo. Później instalujesz stery yumem: yum -y install kmod-nvidia Jeżeli poprawnie zainstalowały się stery, zrestartuj system i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2007 Najpierw musisz dodać repo. Później instalujesz stery yumem: yum -y install kmod-nvidia Jeżeli poprawnie zainstalowały się stery, zrestartuj system i gotowe. No tak, ale pod warunkiem ze nie namieszales sobie wczesniej w systemie ... na przyklad instalacja sterownikow ze strony nvidii Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chriss Napisano Sierpień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2007 hmmm no musiałem sformatować komputer znowu i robiłem wszystko jak poprzednio ale tym razem się nie udało po restarcie wyświetliło się coś z serwerem x i klikałem ok aż pojawił się ekran logowania potem jak wchodzę w nvidia dlisplay settings wyswietla sie : You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server. pmocy :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2007 Rozumiem, ze to ten sam komp (ten sam sprzet) i ta sama wersja Fedory? Nie ma juz kmodow do starych kerneli - zacznij od updateu calego systemu yum update restart na nowym jaju i jesli dodales repo livna, to yum install kmod-nvidia restart... i powinno zaskoczyc Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi