@Sorror Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 Mały acz poważny problem - chciałbym poznać nazwę procesu (jakim cudem powstał, co [nie kto, bo to wiemy z ps aux] go uruchomiło) znając jego PID. Wiecie może w jaki sposób taką nazwę procesu na podstawie PID mógłbym uzyskać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 [lszk@fedora ~]$ ps -p 2638 -o comm= opera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 To zbyt ogólnikowe. Chodzi mi tu o to, iż haksior ddosuje z mojego serwera wszystko na około. Leci sobie proces perla (www-data), który za to odpowiada, przy okazji zżera całego procka. Killanie nic nie daje, bowiem się reaktywuje. Dlatego próbuję namierzyć w jaki sposób jest on uruchamiany. ps -p PID da w tym przypadku po prostu "perl", ja natomiast muszę poznać źródło wywołania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 a drzewo procesów Ci pomoże? ps -ejH W wypadku moejgo terminala na przykład pokazało wszystkie podprocesy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 Najbardziej przydatny okazał się moduł mod_status (extended), pokazuje między innymi Request dla każdego PID. Jeszcze więcej informacji dostarcza Apachetop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi