P-A-B-L-O Napisano Sierpień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2007 Witam. Sorry za głupie pytanie, ale nie jestem jeszcze zaawansowanym userem Linuksa. W czym są pomocne wpisy repozytoriów w /etc/yum/repos.d ? No bo przykładowo ja sobie wszytko instaluje yum install nazwa_programu i wszytko gra. Wiem że są one potrzebne, ale nie wiem dlaczego. No i też chcę je dopisać do pliku, aby wszystko było jak powinno. Achaj i od razu jakie repo dodać do /etc/yum.repos.d ? Dokładnie chodzi mi o nazwy repo do F7. Które repo się ze sobą gryzą czyli których nie instalować? I czy najlepiej będzie zainstalować standardowe i livna? Proszę o wyrozumiałość i odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2007 W katalogu /etc/yum.repos.d masz informacje o repozytoriach których używasz. Przykładowo fedora-updates.repo zawiera informacje o repozytiorium odpowiedzialnym za aktualizacje i gdzyby ten plik został usunięty aktualizacje nie były by dostępne. Tak więc każdy plik w tym katalogu reprezentuje jedno repozytorium. Co do dodawania repozytoriów to lepiej jest to robić przez odpowiednie pakety rpm. W przypadku livny wystarczy wydać polecenie jako root rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm Nie używaj nigdy repozytorium livny razem z freshrpms Generalnie standardowe repozytoria + livna powinny wystarczyć i będziesz miał wszystkie potrzebne programy. Dodatkowo możesz dodać repozytorium macromedii - instalacja Flash Player rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm Możesz też włączać i wyłączać repozytoria modyfikując wpisy plików w /etc/yum.repos.d. Żeby wyłaczyć jakieś repozytorium wystarczy edytować jako root plik NazwaRepozytorium.repo i zmienić opcję z enabled=1 na enabled=0 - yum nie będzie kożystał z tego repozytorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Sierpień 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2007 Bardzo dziękuję za odpowiedz. Zatem dodam sobie podstawowe repozytoria i livna. Tylko jakim poleceniem dodać podstawowe repo? Pewnie rpm -ivh http:// i co dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2007 Tylko jakim poleceniem dodać podstawowe repo?Podstawowe repozytoria są instalowane razem z systemem. Po instalacji Fedory w katalogu /etc/yum.repos.d powinieneś mieć następujące pliki:fedora-development.repo fedora.repo fedora-updates.repo fedora-updates-testing.repo Dodaj do tego Livna tak jak podał powyżej sokar620 i powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi