samba Napisano Sierpień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2007 W jaki sposób mogę przekierować logi z /var/log/messages do innego pliku?? Otoż chodzi mi o przekierowanie logów samby a dokładnie z full_audit aby wszystkie nie lądowały w /var/log/messages tylko rozbić je aby logi z każdego udziału szły do pliku o nazwie udziału Czyli np logi operacji z audit na zasobie [public] aby szły np do /var/log/public a z zasobu [bazy] do /var/log/bazy [public] full_audit:prefix = %u|%I full_audit:success = pwrite rename unlink rmdir filecopy # full_audit:failure = read full_audit:failure = all Czy ktoś wie jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 Sprawdź, czy masz zainstalowany zwykły syslog, czy syslog-ng. W tym drugim nie ma najmniejszego problemu z przekierowaniem części wpisów do innego pliku czy w ogóle na inny serwer. W zwykłym syslogu chyba nie ma takich mozliwości. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wladakov Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 W jaki sposób mogę przekierować logi z /var/log/messages do innego pliku?? Otoż chodzi mi o przekierowanie logów samby a dokładnie z full_audit aby wszystkie nie lądowały w /var/log/messages tylko rozbić je aby logi z każdego udziału szły do pliku o nazwie udziału Czyli np logi operacji z audit na zasobie [public] aby szły np do /var/log/public a z zasobu [bazy] do /var/log/bazy [public] full_audit:prefix = %u|%I full_audit:success = pwrite rename unlink rmdir filecopy # full_audit:failure = read full_audit:failure = all Czy ktoś wie jak to zrobić? przy kazdym udziale mozesz podac poziom logow - potem ten poziom do innego pliku - tak ja zrobilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Sierpień 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 Sprawdź, czy masz zainstalowany zwykły syslog, czy syslog-ng. W tym drugim nie ma najmniejszego problemu z przekierowaniem części wpisów do innego pliku czy w ogóle na inny serwer. W zwykłym syslogu chyba nie ma takich mozliwości. pozdrawiam a jak sprawdzić jaką mam wersję ? wpisując rpm -qa syslog nic nie dostaję ?? I jeszcze jedno pytanie czy "rozbicie" zapisu logów na kilka plików będzie miało jakis wpływ na szybkość serwera i wydajność samby??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Sierpień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2007 przy kazdym udziale mozesz podac poziom logow - potem ten poziom do innego pliku - tak ja zrobilem. A możesz pokazać swojego konfiga ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Sierpień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2007 Standardowo w F7 jest syslog-ng, a dla pewności sprawdź w usługach, czy masz uruchomionego takiego demona. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2007 Ja mam "standardowo" w F7 zwykłego sysloga Więc to nie taki znowu standard [EDIT] Przynajmniej tak mi się wydaje, bo w /etc/init.d mam tylko skrypt syslog. Ale dobrze wiedzieć, bo też bym niektóre wpisy wysłał do innych plików i to niezależnie od poziomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi