Skocz do zawartości

[solved] Sterowniki Nvidia

Tobiasz Dziubiński

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, mam spory problem z karta graficzna nie chce sie zainstalowac komeda yum install kmod-nvidia-96xx stosuje ta komede pozniewaz mam starsza karte graficzna (nvidia mx440) mianowicie:

Transaction Check Error:
  package kernel-2.6.22.1-32.fc6 is already installed
  file /boot/System.map-2.6.22.1-32.fc6 from install of kernel-2.6.22.1-32.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.22.1-32.fc6
  file /boot/config-2.6.22.1-32.fc6 from install of kernel-2.6.22.1-32.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.22.1-32.fc6
  file /boot/vmlinuz-2.6.22.1-32.fc6 from install of kernel-2.6.22.1-32.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.22.1-32.fc6

Error Summary
-------------

To wina starszej wersji kernela kieedys kiedy byl kernel-2.6.20.1-32.fc6 zrobilem to wspolnymi silami z bratem ciotecznym, teraz nie ma on czasu bo pisze prace maisterska wiec musze radzic sobie sam ale nie udaje mi sie zrobic tego... Zrobilem to na starszym kernelu komeda:

rpm -ivh --replacefiles --replacepkgs kernel-2*.i686.rpm

Ale ze nie tego kernela oczekuje linux nie dzial i nie wiem jak mam komede przeksztalcic pisze na forum poniewaz moze ktos mial juz ten problem i wie jak ztrobic (ja na forum nie znalazlem)

---------------------------

(Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help" - WalDo)

Nie myślałeś o aktualizacji FC6 ? F7?

Nie nie myslalem o tym a jak to zrobic? Bez utraty tych danych co mam, nagrywania ich na plyte i nie instalowania od nowa np. flasha? Poza tym cczy F7 jest stabilny juz?

Znalazlem jeden bardzo podobny temat ale tak jak mowie ja potrzebuje kernel-2.6.22.1-32.fc6 A nie tego starszego...

Łączenie tematów

---------------------

Witam, wlasnie rozwiazalem problem kernela podzczas instalacji :

yum install kmod-nvidia-96xx

Wyskakiwal blad informujacy o konflikcie kerneli... przez co nie mozna bylo zainstalowac sterownikow.

Aby je zainstalowac poprawnie nalezy:

zalogować sie jako root

-wpisac komede :

rpm -ivh --replacefiles --replacepkgs  [url="http://mirror.fraunhofer.de/download.fedora.redhat.com/fedora/linux/core/updates/testing/6/i386/kernel-2.6.22.1-32.fc6.i686.rpm"]http://mirror.fraunhofer.de/download.fedor...32.fc6.i686.rpm[/url]

-Zresetowac komputer

-zalogować sie jako root

-wpisac "init 3" (bez cudzyslowow) UWAGA!!!!! Nalezy napisac sobie na kartce nastepny punkt powniewaz komputer zmieni tryb graficzny na tekstowy.

- w trybie tekstowym zalogowac sie jako root

-napisac "nvidia-config-display enable"(bez cudzyslowiow)

-spowrotem wrucic do trybu graficznego mozna to zrobic poprzez polecenia "init 5"(bez cudzyslowiow"

Najprawdopodobniej rodzielczysc zmieni sie i nie da sie jej zmienic graficznie...

-Nalezy wlaczyc terminal, zalogowac sie jako root

-wpisac "gedit /etc/X11/xorg.conf"

-usunc cala zawartosc i wkleic :

# Xorg configuration created by livna-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier     "Default Layout"
Screen      0  "Screen0" 0 0
InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option	    "AIGLX" "on"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier  "Keyboard0"
Driver      "kbd"
Option	    "XkbModel" "pc105"
Option	    "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver      "nvidia"
Option	    "AddARGBGLXVisuals" "True"
Option	    "DisableGLXRootClipping" "True"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Videocard0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth     24
	Modes    "1024x768"
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
Option	    "Composite" "Enable"
EndSection

dodaje sie jedynie Modes "1024x768"

Mam nadzieje ze wam rowniez pomoze, punkciki :)

Pozdrawiam.

-----------------------

Po raz kolejny poprawiam znaczniki i ponawiam prośbę. Następnym razem będzie ostrzeżenie

(Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help" - WalDo)

• 1 month later...

czyli jednym słowem przeinstalowałeś swój kernel za pomocą:

rpm -ivh --replacefiles --replacepkgs http://strona_z_kernelami/nazwa_aktualnie_uzywanego_kernela

a nastepnie wykonales wszystko tak jak w opisach? Troche dziwne...

Ja tez probuje zainstalowac yum install kmod-nvidia (mam w moim lapie NVIDIA GeForce Go 7400 TurboCache 256 Mb)

ale wyrzuca mi bledy takie jak:

file /lib/modules/2.6.22.7-57.fc6/kernel/sound/usb/usx2y/snd-usb-usx2y.ko from install of kernel-2.6.22.7-57.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.22.7-57.fc6

file /lib/modules/2.6.22.7-57.fc6/modules.libata from install of kernel-2.6.22.7-57.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.22.7-57.fc6

rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel

odp: kernel-2.6.22.7-57.fc6.i586.rpm

uname -a

odp: Linux Linux 2.6.22.7-57.fc6 #1 SMP Fri Sep 21 19:26:56 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux

Byl "yum update".

Stare jadro skasowane.

[root@Linux ~]# rpm -qa | grep kernel

kernel-headers-2.6.22.7-57.fc6

kernel-devel-2.6.22.7-57.fc6

kernel-2.6.22.7-57.fc6

rpm -qa | grep compiz

odp: brak

rpm -qa | grep nvidia

odp: brak

Co w takiej sytuacji zrobic?

zapodalem komende rpm -ivh --replacefiles --replacepkgs kernel-2.6.22.7-57.fc6.i586.rpm , nastepnie zalogowalem sie na moje konto,pozniej "su -" proba z "yum install kmod-nvidia" i nic. Dalej to samo. Moze jednak powinienem odpalic "yum install kmod-nvidia-96xx" ??