Skocz do zawartości

Xfce

Tobiasz Dziubiński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dosyc slaby komputer i GNOME nie jest zbyt odpowiedni dla mojego komputera.. Czasem procesor sie przeciaza i komputer imi sie wylacza.. Dowiedzialem sie ze XFCE jest dosyc dobry i idealny dla slabych komputerow...

Ale gdy prubuje zainsatlowac przez dodaj/usun nagle okienko sie zawiesza i nic sie nie da zrobic... Jak moge to zainstalowac w konsolce? yum install xfce nie dziala.. A moze ktos mi poleci jeszcze lepsze srodowisko graficzne? Tylko nie Fluxbox nie podoba mi sie :/

Z gory dzieki, pozdrawiam.

Zainstaluj całą grupę z konsoli

yum groupinstall XFCE

Zwróć uwagę na wielkość liter ;)

U mnie przy wyłączonych zbędnych usługach bezpośrednio po starcie systemu (z dodatków odpalony tylko z automatu gkrellm) mam zajęte ok. 64MB RAM. Jak nie zainstalujesz sobie zbyt wielu wtyczek i będziesz korzystać z lekkich programów (najlepiej przygotowanych dla XFCE, ale tych jest mało, lub dla Gnome) to system będzie Ci śmigał nawet na słabym kompie.

Ja mam starego Durona 1GHz, 512MB pamięci DIMM 133MHz i nie narzekam. Swojego czasu zainstalowałem sobie nawet stery nVidia, żeby potestować Compiza i też płynnie chodziło. Beryla już nie sprawdzałem, bo wywaliłem sterowniki - nie są mi do niczego potrzebne.