djgruby Napisano Sierpień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2007 Cześć! Mój problem dotyczy "Krusadera" w Fedorze 7. Przy próbie otwarcia archiwum ".zip" otrzymuję następujący komunikat o błędzie: Nie można uruchomić procesu Nie można utworzyć io-slave: Program klauncher zwrócił komunikat: Błąd podczas wczytywania 'kio_krarc'. . Skutecznie utrudnia mi to życie i pracę w systemie. Jednocześnie muszę zaznaczyć, że nie ma żadnego problemu z otwieraniem archiwów typu ".tar.gz". Czy istnieje jakiś sposób na wyeliminowanie tego błędu i poprawny dostęp do archiwów ".zip" w "Krusaderze"? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2007 Ja bym usunął krusadera i zainstalował od nowa. Oczywiście przez yuma Jakie masz uprawnienia do plików? U mnie jest tak: [waldo@waldo ~]$ ls -l /usr/lib/kde3/kio_krarc.la -rwxr-xr-x 1 root root 1042 sie 2 12:42 /usr/lib/kde3/kio_krarc.la [waldo@waldo ~]$ ls -l /usr/lib/kde3/kio_krarc.so -rwxr-xr-x 1 root root 132100 sie 2 12:43 /usr/lib/kde3/kio_krarc.so I wszystko jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djgruby Napisano Sierpień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2007 Ja bym usunął krusadera i zainstalował od nowa. Oczywiście przez yuma Jakie masz uprawnienia do plików? Dzięki za odpowiedź. Jeżeli chodzi o proponowane rozwiązanie, to wolałbym uniknąć takiej metody... Ale jeżeli nie ma innego sposobu i ten ma się okazać skuteczny, to w końcu będzie trzeba tak zrobić... Odpowiadając na drugie pytanie... Mam dokładnie tak samo: [djgruby@localhost websites]$ ls -l /usr/lib/kde3/kio_krarc.la -rwxr-xr-x 1 root root 1185 IV 11 2005 /usr/lib/kde3/kio_krarc.la [djgruby@localhost websites]$ ls -l /usr/lib/kde3/kio_krarc.so -rwxr-xr-x 1 root root 93456 IV 11 2005 /usr/lib/kde3/kio_krarc.so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2007 No to dziwnie. Może z tymi ZIP-ami coś nie tak? Dalczego wolisz uniknąć reinstalacji krusadera? 5 minut i po zawodach. krusader nie ma żadnych zależności, więc nic poza nim się nie odinstaluje, ustawienia są w katalogu domowym usera, więc w czym problem? No i jeszcze na myśl mi przyszło: sprawdź czy coś z konfigiem nie jest do chrzanu. Załóż drugiego użytkownika i sprawdź czy na nim też są takie same problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djgruby Napisano Sierpień 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2007 No i jeszcze na myśl mi przyszło: sprawdź czy coś z konfigiem nie jest do chrzanu. Załóż drugiego użytkownika i sprawdź czy na nim też są takie same problemy. Tak, występują dokładnie te same problemy... Dalczego wolisz uniknąć reinstalacji krusadera? 5 minut i po zawodach. krusader nie ma żadnych zależności, więc nic poza nim się nie odinstaluje, ustawienia są w katalogu domowym usera, więc w czym problem? Jak się okazuje, najlepsze rozwiązania są zwykle najprostsze, tak proste, że czasem trudno uwierzyć wcześniej w ich skuteczność. "Krusader" przeinstalowany i wszystko działa tak jak powinno... Dzięki za wsparcie! Swoją drogą nadal zastanawiam się, co mogło być przyczyną dyskutowanego błędu? Poprzednim razem "Krusader" źle się zainstalował? Jeśli tak, co mogło być tego powodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi