tomek Napisano Wrzesień 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2004 Witam, mam taki problem, może ktoś ma podobny : ustawiłem sobie poprzez Modeline odświerzanie w FC2 na 100hz i na OSD monitora wypisuje mi, że mam 63,5kHz/100Hz. Wydaje mi się jednak że od monitora boli mnie głowa (być może jest inna przyczyna bólu głowy ale mam takie podejżenie) - czy myślicie że to zestawienie 63,5-100 jest standardowe? Jak jest u Was przy 100Hz. Czy moża jeszcze coś zrobić - mam kartę Gigabyte Radeon 9200 se (chipset RV280), może są jakieś sterowniki, które poprawiłyby sytuację? Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2004 Standardowe 85Hz w zupełności powinno wystarczyć. Mi by przy setce monitor się sfajczył . A ból głowy bierze się na pewno z innego powodu, no chyba że po prostu za dużo czasu spędzasz przy komputerze, ale wtedy to już nie jest wina odświerzania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Wrzesień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2004 100Hz ma raczej wlasciwosci zdrowotne ( ale trzeba miec odpowiedni monitor ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goorie Napisano Wrzesień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2004 Witam, mój pogląd w tej sprawie jest taki, że Raven ma właściwie rację. Związek pomiędzy bólem głowy a częstotliwością odświeżania pionowego (czy jak to brzmi w elektronice - częstotliwością impulsu ramki) jest taki, że zbyt mała wartość tejże częstotliwości daje się we znaki oczom użytkownika poprzez podświadomie zauważalne migotanie obrazu, które męczy wzrok i nieraz właśnie powoduje ból głowy. Zgodnie ze słowami Raven wartość 85 Hz powinna być już wystarczająca, aby praca przy monitorze nie męczyła wzroku i nie powodowała bólu głowy. Obecnie jak się nie mylę za wartość standardową uznaje się 75-85 Hz (mogę się mylić), Dlatego mogę powiedzieć, że te 100 Hz to bardzo dobrze, bo im wartość ta jest wyższa tym mniejszy efekt migotania obrazu i mniejsze zmęczenie wzroku. I choć to niedokladnie to samo, to można to porównać do częstotliwości samplowania w muzyce, im większa tym mniej szumu, mniejsze zmęczenie słuchu itp. itd. Przyczyna leżeć może chyba tylko w za długim przebywaniu przed monitorem (warto trochę popatrzeć na zieleń ) Co do wypowiedzi AlienJR: też racja gdyż - "jak wyżej", a poza tym to: 1- monitor nie może mieć takich wad jak efekt skakania obrazu, choć niestety są takie na rynku; 2-jeżeli monitor jest słabo ekranowany magnetycznie, a ktoś ma głośniki (zwłaszcza aktywny subwoofer) postawione obok monitora, to obraz też moze troszkę skakać, co męczy wzrok. Dlatego warto głośniki oddalić od monitora lub ustawić pod biurkiem (sam tak miałem, usunąłem i bania przestała pękać). Pozdrawiam goorie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi