webon Napisano Sierpień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2007 Witam Podczas pracy yuma wystawpil brak pradu. Po wlaczeniu komputera okazalo sie ze system nie rozponaje wersji jezykowej PL Dla kde ustawilem jezyk i dla gnome. Niestety jezyk polski mam tylko w kde. juz poczas wlaczenia yuma mam komunikat <code> [root@localhost ~]# yum update Failed to set locale, defaulting to C </code> po wpisaniu locale <code> [root@localhost ~]# locale locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL= </code> Mam tez problem z updatem systemu. Przelacialem wszsytko prelinkiem i odbudowalem baze dbrpm to system x86_64 jak moge ustawic prawdilowo jezyk dla gnome z konsoli? pczy wlaczeniu komputera niektore usługi wlaczaja sie z bledem jak autofs,drukarka i jeszcze cos tego typu nie widze tez wszsytkich polskich czcionek pod kde. co moge zrobic aby naprawic system? Dziekuje za wskazowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2007 Nie wiem czy o to Ci chodzi [waldo@waldo ~]$ cat /etc/sysconfig/i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" [EDIT]No i jak była awaria prądu, to może trzeba zacząć od fsck. O ile oczywiście nie masz systemu postawionego na LVM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2007 Wtrącę się, a jeśli jest na LVM? Czy to naprawdę takie straszne rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2007 Wtrącę się, a jeśli jest na LVM?Zależy co się robi tzn. do czego wykorzystuje się system i jak często robi backup. Na domowym desktopie na ogół rzadko, a wiele osób nie robi backupu wcale A nie słyszałem jeszcze, żeby komuś udało się pozbierać do kupy uszkodzoną partycję na LVM. Partycje ext3 po wykonaniu fsck zazwyczaj wstają bez strat a co najmniej daje się z nich uratować większość danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2007 Waldo, masz jakieś materiały na ten temat? Zaciekawiło mnie to. Mogą być po angielsku. A propos ja miałem pad partycji na lvm ale widocznie jakiś niegroźny bo po fsck system działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2007 Waldo, masz jakieś materiały na ten temat?Materiałów nie mam, podobnie jak i LVM Moja opinia wynika z lektury postów na forum. A przy okazji problemów jakie ludzie z tym mieli szukałem rozwiązania w necie i nic nie znalazłem. Po Twoim pytaniu wrzuciłem znowu w Google "LVM recovery" i jest kilka rozwiązań. Tak więc chyba powinienem zrewidować opinię na ten temat Co nie zmienia faktu, że łatwiej jest odratować IMHO partycję na ext3 niż na LVM. Oczywiście nie mówię o LVM w połączeniu z RAID. BTW TU jest chyba sensownie opisane ratowanie LVM, chociaż przykład dotyczy SuSE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Sierpień 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2007 Nie wiem czy o to Ci chodzi[waldo@waldo ~]$ cat /etc/sysconfig/i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" [EDIT]No i jak była awaria prądu, to może trzeba zacząć od fsck. O ile oczywiście nie masz systemu postawionego na LVM. dzieki ale mam dokladnie takie ustawienia w tym pliku tak ze problem lezy gdzies indziej mimo to yum przy uruchomieniu zglasz mi ze mam cos nie tak z locale Failed to set locale, defaulting to C czy faktycznie jest niebezpiecznie odpalac fsck przy zamontowanej partycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2007 czy faktycznie jest niebezpiecznie odpalac fsck przy zamontowanej partycji?Tak. W trakcie naprawiania fsck może np. uznać za błędne sektory, które właśnie zostały zapisane przez jakiś inny program (chociażby zwykły zapis pliku z edytora tekstu) albo aktualizację wpisów do /var/log/messages itp. Zamiast naprawić może zrobić jeszcze gorszy syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2007 Ciekawa historyjka. Muszę powiedzieć, że bawiłem się podobnie jak ten koleś ze swoim dyskiem który pewnego dnia znikł z LVM (na pewno to była moja wina ale nie pamiętam co takego zrobiłem) . Ok, już nie zaśmiecam tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi